Orakoğlu ile Özcanlı arasında kayıp halka

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Genelkurmay'a köstebek yerleştirdiği iddiasıyla askeri mahkemede yargılanan Bülent Orakoğlu, ailenin İçişleri Bakanı Meral Akşener'in dikkatini ne zaman ve nasıl çekti?

1950 doğumlu Orakoğlu, Polis Akademisi'nden 1971 yılında mezun oldu.

Mesleki kariyerinde Hatay Emniyet Müdürlüğü önemli bir duraktı.

Bülent Orakoğlu döneminde Hatay'da rekor düzeyde eroin yakalandı. Ama aynı ilden Suudi Arabistan'a yollanan Coptagon hapı (Araplar cinsel gücü artırdığına inanıyor) miktarında da büyük artış yaşandı. Çok sayıda Türk kaçakçı, Suudi zindanlarında cellatın keskin kılıcını bekler oldu.

Kimileri eroin kaçakçılığına ilişkin ihbarlar karşılığında Hatay Emniyeti'nin Coptagon ihracına göz yumduğunu ileri sürdü.

Ama bu iddia spekülasyon boyutunu aşmadı.

***

Polis atamalarında Niğde Emniyet Müdürlüğü sakin bir görev yeri sayılır. Orakoğlu, Niğde'ye atandığında bu makamdan emekli olacağını anladı. Ama kariyerini en azından Daire Başkanlığı koltuğuna oturmadan noktalamak istemedi. Yılbaşına doğru boşalan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı'nı gözüne kestirdi.

Sıra uygun torpil aramaya geldi. Önce Hatay'da görev yaparken tanıştığı Demirel Ailesi'nin bazı fertlerinden yardım istedi. Ama yüz bulamadı.

Tam o sırada, 1981 yılında Diyarbakır'da Terörle Mücadele Başkanlığı'nda görevli iken tanıştığı polis arkadaşına yıllar sonra rastladı. Arkadaşı polislikten ayrılmış, Sevgi Hastanesi sahibi Orhan Özcanlı'nın yanında çalışmaya başlamıştı.

Orakoğlu, 1981 yılında Diyarbakır Hapishanesi'nde hekimlik yapan Orhan Özcanlı ile -sanılanın aksine- yakın dost değildi. O yüzden polis arkadaşından aracılık etmesini istedi. Amacı, Özcanlı'nın Şehit Anaları Vakfı'ndaki dostu Meral Akşener'e kendisinden söz etmesiydi.

Eski polis arkadaşı, Orakoğlu'nu kırmadı.

Önce Orhan Özcanlı, ardından Asena kod adlı Meral Akşener, Bülent Orakoğlu'ndaki cevheri fark ettiler. Orakoğlu'nun terfi mekanizması işlemeye başladı. Kaçakçılık Dairesi yerine İstihbarat Başkanlığı'na atandı.

***

Dönemin İçişleri Müsteşarı Teoman Ünüsan, Orakoğlu'nun atamasına itiraz edince, Meral Akşener, Hürriyet Ankara Temsilcisi Sedat Ergin'in yazdığı gibi, ‘‘Üst makamlara bir sorayım’’ dedi. Ardından birilerine danışıp Orakoğlu'nun atanmasında direndi.

Refahyol kıfayetsiz muhterislerle, hırsızların koalisyonuydu. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu dönemde inanılmaz atamalara, icraatlara tanık oldu.

Devletteki onarım zaman, sabır ve ciddiyet istiyor.

Yazarın Tüm Yazıları