Operasyondan 12 gün sonra tedbir devrede

Güncelleme Tarihi:

Operasyondan 12 gün sonra tedbir devrede
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2014 01:58

YOLSUZLUK ve rüşvet operasyonu kapsamında 7 işadamı ve iki şirket için alınan mal varlıklarına tedbir kararı dün sabah uygulamaya geçti. İTO kayıtlarına hem şahıs hem de şirket bazında tedbir kararı işlendi.

Haberin Devamı

YOLSUZLUK ve rüşvet operasyonunun 2. dalgasında nöbetçi mahkemenin gözaltına alınmasına karar verdiği 41 kişiden 7’sinin ve iki şirketin mal varlıklarına tedbir konulmasına ilişkin 25 Aralık 2013 tarihli karar dün sabahtan itibaren uygulanmaya başladı. Tedbir kararı uygulanan Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, “Tarafımıza yasal mercilerden ulaşan bir karar yok. Gelir gelmez itiraz hakkımızı kullanacağız” derken sanık avukatlarından Ersan Şen
tedbir kararına itiraz hakkı bulunduğunu belirtti.

HEM ŞAHIS HEM ŞİRKET


Mahkemenin aldığı karardan sonra İstanbul Ticaret Odası kayıtlarında hem şahıs hem de şirket bazında “takyidat” denilen tedbir kararı işlendi. Cengiz Aktürk’ün şirketi olan Bosphorus 360 şirketi üzerinde “takyidat bulunmaktadır” ifadesi yer aldı. Ömer Faruk Kalyoncu’nun yönetim kurulu başkanı olduğu Sabah ve ATV’yi satın alan Zirve Holding’de de “takyidat bulunmaktadır” uyarısına yer verildi. BİM’e de şahıs bazında tedbir konuldu.

12 GÜN SONRA UYGULANDI

Operasyonun başladığı tarihten 12 gün sonra mahkemenin verdiği tedbir kararları uygulanmaya başlandı. Mahkemenin koyduğu tedbir kararı, Türkiye genelindeki tüm bankalar, sanayi odaları, ticaret odaları, tapu daireleri, vergi daireleri, trafik denetleme şube müdürlükleri ve noterlere gönderildi. Kararının uygulanmasının ardından tedbir alınan kişi ya da kurumun hisseleri, hak ve alacaklarına, taşınmazları, kara,deniz ve hava araçlarına, makine ve ekipmanları, bankacılık yatırımlarını satılamıyor ve devredilemiyor. Banka hesapları da bloke oluyor. Ayrıca şirketler tasfiyeye sokulamıyor ve kapatılamıyor.

Haberin Devamı

HANGİ İŞADAMINA HANGİ ŞİRKETE TEDBİR GELDİ?

1-ABDULLAH TİVNİKLİ: Türk Telekom ortağı Tivnikli, takyidat konulan Eksim Yatırım Holding Şirketi’nin yönetim kurulu başkanı olarak kayıtlarda yer alıyor. Şirket 1986 yılında kuruldu.

2-MUSTAFA LATİF TOPBAŞ: BİM AŞ Yönetim Kurulu Başkanı. Topbaş takdiyat konulan Akabe İnşaat’ın yönetim kurulu başkanı. Şirket 1983’te kuruldu. Topbaş dışında Mahmud Topbaş ve Abdullah Tivnikli yönetimde bulunuyor.

Haberin Devamı

3-MEHMET CENGİZ: Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı. 3. havaalanı ihalesinde teklif veren Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon İnşaat konsorsiyumu içinde yer aldı.

4-CEMAL KALYONCU: Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı. Tedbir kararı alınan Kosifler Kalyon Gayrımenkul Yatırım ve İnşaat Şirketi’nde Cemal Kalyoncu yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak kayıtlarda yer alıyor.

5-USAME KUTUB: Suudi iş adamı. Türkiye’de 26 Eylül 2009 tarihinde Aeros Dış Ticaret ünvanıyla yeni bir şirket kurdu. Kozmetik alanında kurulan bu şirketin ortakları Cengiz Aktürk, Zubair Muhammed. Şahıs tedbiri konuldu.

7 İŞADAMI SUÇLANIYOR

“SUÇ işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, kurulan örgüte üye olmak”, “ihaleye fesat karıştırmak”, “nüfuz ticareti”, “rüşvet”, “kamu malına zarar vermek” suçları üzerinden yürütülen 2’nci soruşturmada, BİM AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Latif Topbaş, Usame Kutub, Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Ömer Faruk Kalyoncu, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Türk
Telekom Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Tivnikli ve Cengiz Aktürk’ün mal varlıklarına tedbir konulmasına karar verilmişti. Ayrıca Kalyon Grubu tarafından kurulan ve geçen günlerde Sabah ile ATV’yi satın alan Zirve Holding ile yatırım danışmanlık şirketi olarak faaliyet gösteren ve Cengiz Aktürk’e ait olduğu belirtilen Bosphorus 360’ın mal varlıklarına da tedbir konulması kararı alınmıştı.

BAKMADAN GEÇME!