Operada 47 yıldır makyaj yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Operada 47 yıldır makyaj yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2010 00:00

Devlet Opera ve Balesi’nde görev yapan makyaj sanatçısı Macit Kavuncu, sayısız eserdeki karaktere can verdi. Sanatçı “Özel efekt dediğimiz makyaj için sanatçının yüzündeki kalıp almadan başlayarak 20 gün emek veriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

DEVLET Opera ve Balesine  yıllarını veren makyaj sanatçısı Macit Kavuncu, 47 senedir sahnedeki sayısız  karakterin makyajını yapıyor.Kavuncu, çok genç yaşlarda bu işe  girdiğini ve 1960’larda başladığı işini severek yaptığını söyledi. 1970’li  yıllarda Viyana Şehir Operası’na bilgi ve görgü için giderek burada üst düzey  çalışmaları görme fırsatını yakaladığını anlatan Kavuncu, yurda dönüşünde sahne  üzerindeki çalışmalara imza atmaya başladığını belirtti.
Londra’da eğitim gördü
İlk Türk operası olan “Özsoy”daki “yeraltı canavarı” karakterinin  makyajının ilk büyük çalışması olduğunu ifade eden sanatçı, “O karaktere  yaptığım makyajı konzertmeister (başkemancı) Şamil Bey, orkestra kulisinde büyük  bir ilgiyle izledikten sonra büyük bir heyecanla yanıma geldi. ‘Çok güzel şeyler  yapmışsın. Bunun üzerine lütfen git’ dedi. Bu beni çok şevklendirdi” sözleriyle  meslekteki ilk yıllarında yaşadığı güzel bir deneyimi aktardı.  Kavuncu, ancak çalışmaları büyük bir titizlikle yaparak bu  eksikliğin göze batmasının önüne geçtiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Kavuncu: İlginç  istekler geliyor

 Makyajın başlı başına bir sanat olduğunu vurgulayan Kavuncu, kendisine  zaman zaman ilginç istekler de geldiğini belirtti.Kendisine gelen bir kişinin, “trafik kazası” geçirmiş gibi görünmesine  neden olacak bir makyaj yapması için ricada bulunduğunu anlatan Kavuncu, başta bu  isteği şaşkınlıkla karşıladığını, ancak sonra kabul ettiğini söyledi. Makyajın bitiminden sonra bu kişinin tekrar yanına geldiğini belirten  deneyimli sanatçı, “Yanıma geldi ve annesinin görür görmez bayıldığını söyledi.  Makyaj başarıyla yapıldığında her türlü görüntüye bürünmek mümkün” sözleriyle  yaşadığı bu ilginç deneyimi aktardı.
       
Devlet Başkanına 45 dakikalık makyaj

HAYATINDAKİ en önemli deneyimlerden birini de Türkiye’yi ziyaret eden bir  devlet başkanı ile yaşadığını anlatan Kavuncu, bir kaza geçiren  devlet başkanının kendisine geldiğini belirtti.
Üç temel sanat birarada
Devlet başkanına 45 dakikalık bir makyaj uyguladıktan sonra eski  görünümüne soktuğunu ifade eden Kavuncu, “Benim yaptığım en büyük makyajlardan  biri budur. Kendisine büyük bir teşekkür aldım. Sonra birkaç gün süreyle ziyaret  sonuna kadar bu makyajı uyguladık” dedi.  Sahne makyajının özel bir alan olduğunu ve çeşitli püf noktalarının  bulunduğunu da ifade eden sanatçı, en büyük emeğin, “özel efekt” adı verilen  uygulamada yaşandığını söyledi.  Kavuncu, “Bizler  burada heykeltıraşlık, ressamlık ve makyaj, üçünü bir araya getiriyoruz. Üç temel  sanatı bir arada yapıyoruz. Makyaj, sahne sanatlarında çok temel bir unsurdur ve  dikkatle yapılması gerekir” sözleriyle mesleğinin önemini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!