OPEC'te üretim kısıntısı kararını S.Arabistan, Libya, Nijerya deldi

Güncelleme Tarihi:

OPECte üretim kısıntısı kararını S.Arabistan, Libya, Nijerya deldi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2017 18:48

OPEC'te üretim kısıntısı kararını S.Arabistan, Libya, Nijerya deldi

Haberin Devamı

İstanbul, 10 Ağustos (DHA) - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) Temmuz verilerine göre, kartelin üretim kısıntısı kararına karşın, üyeler S.Arabistan, Libya, Nijerya'nın üretim artışı yaptıklarını ortaya koydu.
OPEC, 2017 yılı ilk toplantısını 25 Mayıs’ta Viyana’da gerçekleştirmiş ve ardından petrol üretim arzının kısıtlanmasına 9 ay daha devam edilmesi yönünde karar alındığı açıklanmıştı.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Muammer Demir’in, Temmuz ayı OPEC Petrol Raporu ile ilgili değerlendirmesinde, "OPEC tarafından yayımlanan petrol raporuna göre, Temmuz ayında günlük petrol üretimi bir önceki aya göre 173 bin varil artış ile 32 milyon 869 bin varile yükseldiği görülüyor" denildi ve rapora ilişkin şu bulgulara yer verildi:
- Raporun ayrıntılarını incelediğimizde, üyeler arasında petrol üretimini en fazla artıran ülkeler bir önceki aya göre Libya, Nijerya ve Suudi Arabistan olduğu görülüyor.
- Libya’nın günlük petrol üretiminde bir önceki aya göre 154 bin varil artış yaşandığı gözüküyor. Nijerya’nın Temmuz ayında bir önceki aya kıyasla günlük petrol üretimi 34 bin varil ve Suudi Arabistan’ın günlük petrol üretimi yaklaşık 32 bin varil artış yaşandığı görülüyor.
- Petrol üretiminde en fazla azalışın kaydedildiği ülkeler bir önceki aya göre Irak, Angola ve Venezuela olduğu görülüyor. Irak’ta günlük petrol üretimi bir önceki aya göre 33 bin varil, Angola’nın günlük petrol üretimi yaklaşık 19 bin ve Venezuela’nın yaklaşık 16 bin varil azalış yaşandığı görülüyor.
- OPEC’in petrol üretimini artırması ile birlikte Temmuz ayında küresel petrol üretiminde OPEC’in payı yaklaşık yüzde 33.8 olarak açıklandı.
- Temmuz ayında küresel petrol arzı bir önceki aya göre 170 bin varil artış ile ortalama 97 milyon 300 bin varile yükseldiği görülüyor.
- OPEC’in tahminine göre gelecek yıl dünya petrol talebi 1 milyon 280 bin varil artarak 97 milyon 770 bine yükseleceği öngörülüyor.
- OPEC dışı petrol üretimi yapan ülkelerin petrol arzı 2018 yılında günlük 1 milyon 100 bin varil artış ile 58 milyon 870 bin varile yükseleceği öngörülüyor.
- OPEC dışı petrol üretimi yapan ülkelerin günlük petrol üretimi 520 bin varil artış ile 64 milyon 490 bin varile yükseldiği görülüyor.
- Temmuz ayında dünya genelinde aktif hale gelen petrol sondaj kule sayısı bir önceki aya göre 71 adet artış 2.192’ye yükselirken bu sondaj kulelerinin 571’i OPEC üye ülkelerinde olduğu belirtiliyor.
- OPEC üyesi petrol üretimi yapan ülkelerin 2017 yılı Nisan ayında günlük petrol üretimi 31 milyon 732 bin varil iken takip eden aylar itibari ile aylık bazda üretim arzının artmaya devam ettiği görülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!