OPEC kararına karşın Libya'da üretim artışı petrolü düşürdü

Güncelleme Tarihi:

OPEC kararına karşın Libyada üretim artışı petrolü düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2017 13:56

OPEC kararına karşın Libya'da üretim artışı petrolü düşürdü

Haberin Devamı

İstanbul, 21 Haziran (DHA) - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretim kısıntısını sürdürme kararına karşın, libya'nın yeni petrol kuyularını devreye alması, hampetrol fiyatlarını aşağıya çekiyor.

ABD hafif petrolünün varil fiyatı 45 doların da altına çekilerek 43.02 dolara kadar inerken, Türkiye'nin de akaryakıt fiyatlarını belirlemede temel aldığı Brent petrolünün varil fiyatı da 50 doların altına inerek 45.42 dolara kadar geriledi.

Küresel petrol piyasaları analistlerine göre, OPEC ve üye olmayan Rusya gibi diğer başlıca petrol üreticileri Ocak ayında başlattığı üretimi kısma anlaşmasına uyum oranı Mayıs ayında en yüksek düzeye çıktı.

Petrol piyasalarındaki gelişmeleri değerlendiren Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Uzmanı Özgecan Özdemir, "OPEC toplantısından çıkan üretim kısıtlama anlaşmasının uzatılmasına yönelik alınan karar sonrasında hampetrol fiyatlarında herhangi bir kalıcı iyileşme göremiyoruz. Anlaşmadan muaf tutulan Libya’nın OPEC içerisinde payı oldukça düşük olsa dahi kapalı olan iki üretim sahasını tekrardan üretime açması, hampetroldeki son dönem gelen düşüşün ana nedeni olarak karşımıza çıkıyor" dedi ve ekledi:

"Arz cephesinde hala istenen seviyelerin yakalanamıyor oluşu Ham Petrol’de yukarı yönlü oluşabilecek fiyatlara dair oluşan beklentiyi zayıflatmakta. Ayrıca OPEC ve OPEC dışı ülkeler nezdinde anlaşmaya varılmış olsa dahi son dönem fiyatların yükselmiyor oluşu daha çok stokların desteklememesinden kaynaklanıyor. Diğer taraftan son bir yıllık periyoda baktığımızda Baker Hughes Sondaj Kule Sayılarında yukarı yönlü bir trendin oluştuğu görülüyor. Geçtiğimiz yıla kıyasla fiyatları kıyaslayacak olursak, hampetrol fiyatlarının tekrardan 40 dolar altını test etmesi piyasalar tarafında çok da şaşırtıcı olmayacaktır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!