Onun evi sırtında demeyin, kaplumbağanıza güzel bir ev yapın

Kaplumbağalar nedense petshoplardan en rahat satın alınan canlılardan biri. Bir plastik kap, bir plastik adacık ve iki küçük su kaplumbağası bazen bir çocuğa karne hediyesi bile olabiliyor.

Oysa evini sırtında taşıyan kaplumbağalara sağlıklı ve huzurlu yaşayabilecekleri bir ‘ev’ sağlamak için biraz daha özen göstermek gerek. Mümkün olduğu kadar geniş teraryumlarda, tıpkı bir akvaryumda olduğu gibi hava filtreleri ve aydınlatıcı ısı malzemeleri ile yaşamaları gereken su ve kara kaplumbağaları doğru şekilde beslendiklerinde eğlenceli ve uzun ömürlü birer arkadaş olabiliyorlar.

SEÇERKEN KABUĞA DİKKAT

Her petshopta kolaylıkla bulunan kaplumbağaların çoğu maalesef hastalıklı çıkıyor. Hasta bir kaplumbağa bilinçsiz bir şekilde satın alınıp beslendiğinde üzücü sonuçlarla karşılaşmak çok olası. Onlarcası içinden doğru bir seçim yapmak için dikkat edilmesi gereken noktalar var. Kaplumbağanın kabuğu yumuşak olmamalı. Gelişimini tamamlamamış bir yavru bile alıyorsanız, kabuğun fazla yumuşak olmamasına dikkat edin. Yumuşak kabuk, kaplumbağanın iç organlarının çabuk zedelenebileceği anlamına geliyor. Kabuğun sert ve çizgilerin de düzgün olması gerekiyor. Gözlerinin parlak ve canlı bakması, derinin lekesiz olması, kuyruğunun zedelenmemiş olması da titizlik gösterilmesi gereken diğer durumlar.

KÜÇÜK PLASTİK KAPLARA HAPSETMEYİN

En çok satılan kaplumbağalardan olan küçük su kaplumbağaları, en çok ortasında minik bir adacık bulunan küçük plastik kaplarda göze çarpar. Ancak bu plastik kaplar bir kaplumbağanın sağlıklı yaşayabilmesi için yeterli değil. Tropikal su kaplumbağasının suyu temiz tutulan ve 26-28 derece sıcaklığı olan bir teraryumda yaşaması gerek. Yeterince geniş bir teraryumda zemini birkaç santim kaplayacak tatlı su kumu, filtre, aydınlatıcı, UV lamba ve ısı lambası olması gerekiyor. Kaplumbağanın üzerine çıkıp dinlenebileceği kayaları unutmayın. Su derinliği, kaplumbağanın ters döndüğü zaman kendini düzeltmesine olanak verecek derinlikte olmalı.

KARA KAPLUMBAĞALARI DA SU SEVER

Yavruluk dönemlerinden itibaren büyük bir yaşam alanına ihtiyacı olan kara kaplumbağaları için mutlaka geniş bir teraryum tercih edilmeli. Teraryumda kaplumbağanın yıkanabilmesi için birkaç santim derinliğe sahip sulu alan da olmalı. Islanmak ve içmek için gerek duyacağı sulu alanın temizliğine çok dikkat etmek şart. Sağlıklı bir kara kaplumbağasının teraryumunda zemin ısıtıcı kablolar, kuru kumlu zemin, teraryuma 1 metre kadar uzakta duracak bir UV lamba, ısı lambası, aydınlatma lambası ve doğal kayalar olmalı. Taşlar, ağaç dal ve kökleri ve küçük mağaralar kaplumbağalara hem keyifli bir yaşam standardı hem de minimum doğal ortam sağlar.

YERLERİNİ DEĞİŞTİRMEYİN

Kaplumbağanız için uygun olduğunu düşündüğünüz bir yer bulduktan sonra teraryumun yerini değiştirmemeye dikkat etmelisiniz. Aynı şekilde teraryum içindeki önemli değişiklikler de kaplumbağaları strese sokar. Bu yüzden, özellikle güneşlenme kayalarını, mağaralarını, tırmanma ve ıslanma alanlarını değiştirmemelisiniz.

BÖCEK DE YER ÜZÜM DE

Etçil ve otçul olan kaplumbağaların beslenmesinde kalsiyum, fosfor ve vitamin dengesine dikkat edilmeli. Suyun içinde yemlenmeyi seven su kaplumbağaları için hazır satılan kurumuş karidesler gerçek bir ziyafettir. Kaplumbağalar böcekten, çiçekli bitkilere kadar birçok şey yiyebilir. Hazır yem dışında zaman zaman üzüm, kıvırcık salata gibi ek gıdalar da verebilirsiniz. Protein ve diğer ihtiyaçların dengede tutulması için kaliteli bir hazır yemin ise ihmal edilmemesi gerek. Kaplumbağanın doğru beslenmesi ve temizliği birçok hastalığın önüne geçiyor. Kaplumbağa hastalandığında onu mutlaka veterinere götürmelisiniz.

KIŞ UYKUSUNA HAZIRLANIYOR OLABİLİR

Güneş ışınlarının zayıfladığı ekim ve mart ayları arası deniz kaplumbağaları dışındaki kaplumbağaların kış uykusu vaktidir. Kaplumbağanızın kış uykusu hazırlığında olduğunu, teraryumunda kuytu ve karanlık yerlere gizlenip, su ve yem tüketmeden, hareketsiz kalmasından anlarsınız. Yavru kaplumbağaların gelişimleri devam ettiği için kış uykusuna yatmalarına izin verilmemelidir. Bunun için ısıyı 22 derecenin üzerinde tutup, eğer yoksa teraryuma mutlaka UV lamba koymanız gerek. Kış uykusuna yatan yetişkin kaplumbağanız için teraryumun ısısı düşürüp, ışığını azaltabilirsiniz. Ayrıca teraryumu evin karanlık ve serin bir yerine taşıyabilirsiniz.

Sırma GÜLBAHAR sgulbahar@hurriyet.com.tr

Erkek köpeklerde testislerin inmemesi

Erkek köpeklerde testisler doğumdan sonraki kısa bir dönemde karın bölgesinde kalır ve skrotuma (testis kesesine) inmez. Testislerin inmesi en geç 11 haftalıkken tamamlanır. Bu süre zarfında testisler aynı anda inebileceği gibi, faklı zamanlarda da inebilirler. Erkek köpeğinizin testislerinin biri ya da ikisi birden 12 haftayı geçmesine rağmen hálá karın içindeyse, veterinere gitmeniz gerek. ‘Kriptorşidizm’ denen bu problem kalıtsal olarak da aktarılabilir.

Kriptorşidizm, birçok köpek ırkında ortaya çıkmakla birlikte, istatistikler en çok minyatür Poodle, Pomerian, Yorkshire, Cairn Terrier, Dachshund, Chihuahua, Maltese, Boxer, Pekingese, English Bulldog, Miniature Schnauzer ve Shetland Sheepdog ırklarında daha sık ortaya çıktığını gösteriyor.

Hastalıkta testislerin bir veya ikisinin birden inmemiş olması dışında genellikle başka bir belirti görülmez. Üreme yeteneği ve sperm üretimi bu durumdan etkilense bile, testosteron üretimi devam ettiği için köpek normal çiftleşme davranışlarını göstermeye devam eder. Kriptorşidizm olan erkek köpekler için en büyük risk, testis hatalıkları ve testis kanserine yatkın olmaları. Testislerin sertoli hücresi tümörleri, bu problemi olan erkek köpekler için büyük bir risk.

Uygulanması gereken en doğru tedavi, vücut içinde kalan testis veya testislerle birlikte, eğer indiyse diğer tek testisin de alınarak köpeğin kısırlaştırılması. Bu tedavinin en önemli amacı, olası testis tümörlerini ve kanserlerini ve kalıtsal olan bu hastalığın köpeğin çiftleşmesi sonucunda yavrularında da görülmesini engellemek.

Kalıtsal olan kriptorşidizmin önlenmesi için bu köpeklerin çiftleştirilmemesi en uygun çözüm. Üstelik kriptorşidizmi olan erkek köpeklerde testis kanserlerinin görülme sıklığı 10 kat daha fazla.

Sahipsiz köpekler için web sitesi

Hayvansever ve hayvan hakları savunucusu, DOHAYKO üyesi Özgün Öztürk ve Burcu Işıkçı sahipsiz köpekleri sahiplendirmek için bir web sitesi kurdular. Sitede sadece yuva arayan köpekler yok; hayvanlarla ilgili birçok bilgi, barınaklardan haberler ve makaleler de var. www.kopeksahiplen.com

Evcil hayvanlar için diş bakım seti

Evcil hayvan besleyenlerin en büyük sorunlarından biri, sevimli dostlarımızın ağzından yayılan ve keyif kaçıran kokular. Özellikle köpeklerin 4-5 yaşından itibaren ağız ve diş sağlığıyla ilgili sorunlara oldukça sık rastlanıyor. Çürük dişler ve dişlerin arasına sıkışan yiyecek parçalarının neden olduğu kokular, yoğun ve rahatsız edici bir hal alabilir. Ağız kokusu sorununun önüne geçmenin yolu, evcil hayvanların ağız sağlığına maksimum oranda dikkat etmekle mümkün. Tropikal A.Ş. tarafından ithal edilen ‘Pet Dental Ağız Bakım Seti’ özel diş fırçaları, diş macunu ve parmağa takılabilen fırçası ile petinzin ağız ve diş sağlığını korumaya yardımcı oluyor. Ürün tanıtımında her ne kadar ‘Evcil hayvanınız güvenle gülümsesin’ yazsa da, bu bakım seti ağzı kulaklarında gülümsemeyi beceremeyen hayvanlarınız için çok faydalı. Kedi ve köpekler için ayrı olarak satılan ‘Pet Dental Ağız Bakım Seti’ pet shop’lar ve süpermarketlerde bulunuyor.

Deppo Pet Shop’ta her şey taksitli

Sanal alışveriş sitesi deppo.com’un bir de pet shop’u olduğunu biliyor musunuz? Normal bir pet shop’ta bulabileceğiniz tüm ürünleri buradan da sipariş verebilirsiniz. Köpek uzaklaştırıcıdan hamster yemine, akvaryum filtresinden kedi taşıma kabına kadar her şey var. Mamalar ve oyuncaklar, en çok tıklananlar. Üstelik hepsi resimli.

İstanbul içi siparişlerde teslimat süresi siparişinizi verdiğiniz günün ertesi günü. Yurtiçi siparişlerinizde ise en geç dört iş gününde. 90 YTL ve üzerindeki siparişlerde teslimat ücretsiz. 90 YTL altında ise 4,5 YTL teslimat ücreti alınıyor ve tüm kredine kartlarına taksit uygulanıyor. Teslimat sırasında zarar gören ürünler şirket tarafından geri alınıyor ve yenisi veriliyor. www.deppo.com

PAKO’YA MEKTUP

Yaşamak bizim için ödül mü ceza mı?

Şile barınağını takip edenler biliyor; eskiden ne bir kulübemiz ne de altımızda soğuktan korunabileceğimiz paletlerimiz vardı. Gönüllüler sayesinde çok güzel kulübelerimiz, kafeslerimiz oldu. İki seneyi mutlu mesut geçirdik. Ama şimdi kulübelerimiz çok eskidi, her yerleri kırıldı, yağmura ve soğuğa karşı korunmasız kaldık. Karnımız tok ve hasta değiliz ama içinde bulunduğumuz şartlarda yaşamaya yaşamak denebilir mi? Devamlı ıslak, soğuk rüzgara karşı savunmasız ve terk edilmişliğin verdiği mutsuzluk her yanımızda... Yuva bulamıyoruz, burada kalmaya mahkumuz, bunu biliyoruz. Ama en azından altımız kuru, sırtımız sıcak olsun, kulübemize kıvrılıp yatabilelim istiyoruz.

Gönüllü ablalarımızı suçlayamayız. Hemen her gün hastalanan ve trafik kazası geçiren bir kardeşimizi kurtarmaktan, onların tedavi paralarını ödemeye çalışmaktan bizim yaşam şartlarımızı ihmal etmek zorunda kalıyorlar. Lütfen bize destek olun, bu kış soğukta kalmayalım. Kulübe sağlayarak veya banka hesabımıza makbuz karşılında bağışta bulunarak yapabilirsiniz bunu. Banka hesap bilgileri: İş Bankası Rıhtım Kadıköy şubesi, Hesap no: 1025 29 844 52, Elisabeth Caruana Özayça adına. Mama bağışlarınız için ise www.kangurum.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz. www.silebarinagi.com adresinde yuva arayan ve tedavileri süren kardeşlerimizi görebilirsiniz.

PAKO PANO

- 3 yaşındaki Lhasa Apso oğlumuza eş arıyoruz. 0532 241 05 32.

- 3 yaşındaki kızıl-kahve Cocker Spaniel Boncuk, 12 gün önce Etiler Yeşim Sokak’ta kayboldu. Görenlerin 0533 218 52 76 veya 0212 351 41 16’yı aramasını rica ediyoruz.

- Kısa tüylü, kahverengi burunlu, ela gözlü minik kız Nohut’u caddede ezilmek üzereyken bulduk. İnanılmaz akıllı, tuvaletini haber veriyor. Yedi aylık olduğunda kısırlaştırılma şartı ile veriyoruz. 0555 422 88 95.

- 7-8 yaşlarındaki dişi av köpeği ayağındaki kırık yüzünden barınağa terk edilmiş. Barınağa geri dönmesi halinde yaşam şansı çok az. Şimdilik veterinerde kalıyor. Bu güzel kızı sahiplenmek isteyen biri var mı? 0216 387 30 34.

- Beşiktaş Belediyesi Rehabilitasyon Merkezi’ndeki cins ve sağlıklı köpekler sahiplenmeyi bekliyor. 0212 274 63 64.

- 2,5 aylık kurt kırması dişi. Bakıldığı kafesten kurtulmak için onu ömür boyu sevecek bir aile arıyor. 0532 466 99 74.

- Mısır 3 aylık, çok sıcak kanlı, içine köpek ruhu karışmış özel bir kedi. Diğer kedi ve köpeklerle arası çok iyi. Tuvalet eğitimli iç ve dış parazit tedavileri yapıldı. 0555 422 88 95.

- Hepsi birbirinden meraklı dört kedi kardeşi birlikte veya ayrı ayrı sahiplendirmek istiyoruz. 0532 447 35 55.

- Üçü de mavi gözlü iki aylık calico kız kardeşler ve erkek kedi ev arıyor. Bir de bir yaşında eskiden ev kedisi olan bir dişi kedimiz var. lyegup@yahoo.com, 0212 240 11 94.

- 4 aylık bembeyaz Ankara kedimizi sokakta bulduk. Bir gözü görmüyor ama başka bir sağlık sorunu yok. Sahiplendirmek istiyoruz. 0532 447 35 55.

- Ankara kedimiz Bodrum’da Manastır Evleri’nde kayboldu. Tasmasında Bianca Feyizoğlu yazıyor. 0536 749 20 20, 0533 404 45 24.

- Annelerini kaybetmiş, 1,5 aylık, kuru mama yiyen, tuvalet alışkanlığı olan, siyah-beyaz dişi kediciklere İstanbul’da yuva arıyoruz. 0546 775 50 46, 0216 362 82 06.
Yazarın Tüm Yazıları