Online yayıncılığın yükselişi

Güncelleme Tarihi:

Online yayıncılığın yükselişi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2009 11:15

Ekonomik kriz ve ilerleyen teknoloji geleneksel yayıncılığı ciddi olarak zorlamaya başladı.

Haberin Devamı

Yıllardır düşüncelerini ağırlıklı olarak internet üzerinde paylaşan biri olarak 2009 yılının çok farklı geçeceğini düşünüyorum. Gerek ekonomik krizin ülkemize etkisi gerekse gelişen teknolojinin belli bir seviyeye ulaşması ile birlikte geleneksel yayıncılık alanında taşlar yerinden oynamaya başladı. Gazete ve derginin önemli olduğu, ilgi gördüğü ve el üstünde tutulduğu bir dönemden yavaş yavaş internetin öne çıktığı bir döneme geçiş yapıyoruz. Online yayıncılığın hızı, anında ulaşılabilir olması ve farklı kanallardan da okuyucu ile buluşması geleneksel yayıncılığı ciddi olarak zorluyor.

Bu zorlamanın yanı sıra artan baskı maliyetleri, offline yayınları okuyucuya ulaştırmanın getirdiği yükler, hızlı tempoda gelişen haberler de geleneksel yayıncılığı zorlayan etkenlerden biri. İnternetin merkezi olan ABD'de 2008 yılında bazı dergiler basılı yayın hayatına son verdi (mesela PCMagazine). Artık bu tip dergilerin sadece internet yani online versiyonu bulunuyor. Benzer durum bazı gazeteler için de yaşanmaya başladı. Çok ciddi gazeteler bile basılı versiyonlarını belli bir tarihten sonra kaldırmayı düşünüyorlar.

Ülkemizde de yakın zamanda bir kaç dergi kapatıldı. Bunların bazıları teknoloji ile ilgili bazıları değil. Para veren patronlar için konu 1 ve 0 durumundan ibaret olsa da bizim gibi içerik üretenler için ekmek teknesini kaybetmek ve emek verdiğiniz şeylerin yıkılması üzücü bir durum. Ancak bu üzücü durumun önümüzdeki aylarda da süreceğini tahmin ediyorum. Çünkü bu şartlarda yapılacak fazla bir şey de yok.

Elbette bir gazete ya da dergiyi elinize alıp okumanın zevki bir başka. LCD bir ekrandan gazete okumaktansa kağıt kokusunu içime çekerek okumayı tercih edenlerdenim. Ancak günümüzün koşuşturmacalı modern hayatında bu o kadar da kolay değil. Gazeteye erişmek ayrı bir konu olsa da oturup gazete okumaya vakit bulmak bile büyük lüks. Hal böyle olunca sadece bir tık mesafesinde olan internetten bir şeyler okumak hem daha pratik oluyor hem de daha hızlı.

Arkadaş sohbetlerinde dergilerde çalışanlara hep 'online mecralara geçin, internette de yer alın' mesajı verirdim. Ancak dergi işini yapanlar bu konuda pek de hevesli değillerdi. Sonuçta online olarak okuyabileceği bir şeye kimse para vermek istemiyordu. Ancak pratik bir çözümle bu sorunların üstesinden de gelinebilirdi. Kimse bu tip bir çalışma yapmak istemedi ve yapmadı. Sonuç da ortada. Offline yani basılı mecralarda deniz bitti ve kara göründü. Ülkemizin özel şartlarından dolayı birkaç sene daha bu tip işler sürebilir. Ancak uzun vadede bu işlerden ekmek yemek zor gibi görünüyor.

Bu yıl zor bir yıl olacak. Bir çok arkadaşım işsiz kalacak belki. Ama internetin ve online hayatın etkileri yavaş yavaş sanal dünyadan çıkıp gerçek hayata da ulaşacak ve ulaşıyorda. Durum biraz motorlu taşıtlar çıktı diye at arabası sahiplerinin isyan etmesine benziyor. Zaman değişiyor ve bu değişime ayak uydurmaktan başka yapacak bir şey yok.

Bu tip işlerle uğraşmak isteyenlere tavsiyem online mecralara yönelmeleri. Gerek patron gerekse editörler için vereceğim yegane tavsiye bu. Gelecek online mecrada. Düzgün içerik üretip (oradan buradan çalıp çırpmadan), dürüst bir şekiled çalışılırsa doğru okuyucu ve doğru reklamverene ulaşmak mümkün olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!