Onlarla yemek

Hürriyet Haber
04.03.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :

Amica’nın amacı onları bilinmeyen yönleriyle tanıtmaktı. Bilinen bir söz vardır ‘‘Kişi içki sofrasında ve yolculukta tanınır’’ diye. Onların sofrasında içki yoktu ve tüm buluşmaları İstanbul içinde gerçekleşti. AMICA’dan Nilüfer Pazvantoğlu da Yaşar Nuri Öztürk, Mehmed Şevket Eygi ve Yıldırım Aktuna ile baş başa yemek yiyerek izlenimlerini aktardı.

Kendisinden en yakın bir tarihe randevu koparabildiğimiz ilk isim şu sıralar tüm televizyon kanallarından adına ve yüzüne aşina olduğumuz Yaşar Nuri Öztürk. Bir pazar günü Kireçburnu’ndaki Deniz Restoran’da balık yemek üzere yola koyulduk. Yaşar hoca içki içmiyor. Fırsat bulduğu her an balık yiyor. Hatta balığa ‘‘fosfor’’ diye de isim takmış. Bu işin uzmanı olduğu her halinden belli. Çünkü masaya gelecek olan her balık önce onun denetiminden geçiyor. Baba tarafından Karadenizli, anne tarafından Doğuluymuş: ‘‘Bu yüzden her iki yörenin de yemeklerini çok iyi bilirim ve severim’’ diyor. Ve özellikle ekmek konusunda çok titiz olduğunu belirtiyor: ‘‘Neredeyse elli senedir İstanbul’da pişen ekmekleri ağzıma sürmem. Anadolu’dan kepeği alınmamış özel kara değirmen unu getirtip evde pişirtirim.’’ Yaşar Nuri Öztürk’ün bu özeni zeytinyağlar konusunda da geçerli. Sohbetimiz esnasında masaya gelen salatanın yağının özellikle bol olması konusunda uyarıyor garsonu. Ve kısa bir süre sonra masa hocanın isteği yönünde közde patlıcan, hamsi ızgara, tereyağında karides ve lüfer ızgarayla donanıyor. Öğrencilik yıllarında yemek yapmış ama son on beş yıldır yoğun koşuşturmaca içinde mutfağa kesinlikle giremediğini söylüyor. Ve küllenmiş bir anı olarak köfte yapmakça uzman olduğunu belirtiyor: ‘‘Köftenin çok acılı olması gerekir.’’

EYGİ İLE KEBAPÇIDA

İkinci yemek davetimiz Mehmed Şevki Eygi ile... Onu da yine televizyonlardan ve Milli Gazete’deki yazılarından tanıyoruz. Fatih’teki Ziya Şark Sofrası’nda buluşuyoruz. Mezeler biz gelmeden önce ısmarlanmış. Barbunya pilaki, yeşil salata, piyaz, haydari, patates, rus, mantar ve zeytin salataları ve çiğ köfte bizleri bekliyor. Kolalarımızı ısmarlıyoruz. Aslında eski İstanbul yemeklerinden çok daha fazla zevk aldığını söyleyerek başlıyor sohbete ve ekliyor; ‘‘Az olsun, lezzetli olsun ve tadı damağımda kalsın.’’ Daha sohbetimizin başında iyi yemeğin nerelerde yenmesi gerektiği konusunda önemli ipuçları alıyoruz. Kenarda köşede kalmış, ama hâlâ eski lezzetlerin yaşatıldığı restoranları çok iyi biliyor. Eski Türk yemekleri konusunda neredeyse kitap yazacak kadar bilgili. Örneğin ülkemizde 300 çeşit çorbanın olduğunu öğreniyoruz. Hayatının altı yılını yurtdışında kaçak olarak geçirmesi lezzet konusunda uzmanlaştırmış sanki onu. Orada biraz da dini inançları nedeniyle vejetaryen yemeklere ağırlık vermiş. Ama yine de ‘‘En iyi yaptığım yemek tas kebabıdır’’ diyor. Mehmed Şevked Eygide sebzenin gücüne inananlardan: ‘‘Sebze yiyen doktora muhtaç olmaz’’ diyor. Sarmısak, soğan, nane, çörekotu, yoğurt, zeytinyağı ve lahana yemenin çok sağlıklı olduğunu belirtiyor. Önce içli köfte, ardından fındık lahmacun yiyoruz. Biz sohbet ve mezelerle kendimizden geçmişken ortaya karışık bir kebap geliyor.

AKTUNA İLE BRUNCH KEYFİ

Mekanımız Swissotel’in 17. katındaki VIP Salonu. Manzara muhteşem. Ve peynir tabakları, bacon, envai çeşit reçel, greyfurt suyu ve çay eşliğnide başlıyor sohbetimiz. Yıldırım Aktuna rejimde olduğu için kahvaltının kendisi için daha yararlı olduğunu söylüyor. Ve bir erkeğin ağzından rejim kelimesinin çıkması karşısındaki şaşkınlığımızı fark ettiğinden olsa gerek yediklerine hep dikkat ettiğini anlatıyor; ‘‘İnsan sağlıklı olmak için neleri yiyip neleri yemeyeceğini ya da ne ölçüde yemesi gerektiğini bilmeli’’ diyor. Bu arada çaylar geliyor ve Aktuna’nın isteği üzerine siyah ekmek servisi yapılıyor. Çayında ve kahvesinde kesinlikle şeker kullanmadığını söylüyor, hatta evde yapılan kekin içinde bile meyve şekeri koymayı tercih ediyor. Doktor olduğu için de hangi besinin ne kadar yararlı olduğunu iyi biliyor. Örneğin kırmızı eti neredeyse tamamen çıkarmış hayatından. Hatta evde pişirilen yemeklerin içine bile kesinlikle et girmediğini söylüyor. Pek fırsat bulamasa da sahanda yumurta konusunda uzman olduğunu söylüyor; ‘‘Pastırmanın sucuklusunu çok güzel ayarlarım. Bunun püf noktası yumurtaların diri kalması’’ diyor.






Etiketler:


EN ÇOK OKUNANLAR

    Koç Burcu
    21 Mart - 20 Nisan

    Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

    Boğa Burcu
    21 Nisan - 20 Mayıs

    Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

    İkizler Burcu
    21 Mayıs - 20 Haziran

    Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

    Yengeç Burcu
    21 Haziran - 22 Temmuz

    Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

    Aslan Burcu
    23 Temmuz - 23 Ağustos

    Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

    Başak Burcu
    24 Ağustos - 23 Eylül

    Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

    Terazi Burcu
    24 Eylül - 23 Ekim

    Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

    Akrep Burcu
    24 Ekim - 22 Kasım

    Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

    Yay Burcu
    23 Kasım - 21 Aralık

    Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

    Oğlak Burcu
    22 Aralık - 20 Ocak

    Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

    Kova Burcu
    21 Ocak - 18 Şubat

    Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

    Balık Burcu
    19 Şubat - 20 Mart

    Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün