Onlarda sahayı terk ettiler

Güncelleme Tarihi:

Onlarda sahayı terk ettiler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2013 12:30

Trabzonsporlu Volkan Şen'in protestosu, yeşil sahalarda çok sık karşılaşılan bir protesto olarak dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Futbolcuların, özellikle ırkçı ve küfürlü tezahüratların ardından duygusal tepkisini göstererek sahayı terk etmek istemesi son dönemde Avrupa futbolunda da sık sık yaşanmasına rağmen futbol otoritelerinin bu tepki karşısındaki yaklaşımları da Türkiye'deki gibi farklılık gösterebiliyor.

Avrupa'da da tartışılıyor

Avrupa'da da özellikle ırkçı tezahüratların ardından birçok futbolcunun sahayı terk etmesinin ardından açıklama yapan futbolun otoriteleri, bu eylemin doğru bir yöntem olmadığına dikkat çekmişti. FIFA Başkanı Sepp Blatter, taraftar tepkileri nedeniyle sahayı terk etmenin çözüm olmadığını, bu tepkinin mücadeleden kaçmak ve yenilmek anlamına geleceğini vurguluyor. FIFA Başkanı Michel Platini ise Euro 2012 öncesi düzenlediği basın
toplantısında, taraftar tepkileri karşısında tüm oyuncuları uyarmış ve böyle durumlar yaşandığı takdirde futbolcuların şikayetlerini hakeme iletmesi gerektiğini hatırlatarak sahada karar verici organın futbolcular olmadığını ve sahayı terk etmeleri halinde kart cezası alınması gerektiğini söylemişti.

Milan formasıyla sergilediği performansla futbolseverlerin takdirini kazanan Clarence Seedorf da sahayı terk ederek verilen tepkinin olumlu bir şey olmadığını, aksine durumu daha da kötüleştirebileceğini ifade etmişti.

Akılda kalanlar

Haberin Devamı

Taraftar tepkisinin ardından sahayı terk ederek protestosunu gösteren futbolcular ile kötü tezahüratların yaşandığı olaylar arasında şunlar dikkati çekiyor: 2013: Milanlı oyuncu Kevin-Prince Boateng'in bu yılın başlarında Pro Patria oynadıkları hazırlık maçında taraftarın bir kısmının ırkçı tezahüratlarına sinirlenerek topu tribünlere yollamasının ardından sahayı terk etmek istemişti. Stadyumda uyarı anonsu yapılmasına rağmen tepkilerin devam etmesi üzerine Milan takımı da Boateng'e destek çıkarak sahayı terk etmişti. İtalyan basını bu tepkiye destek vermiş, Milan yöneticisi Umberto Gandini, futbolcularıyla gurur duyduğunu söylemişti.

2013: İngiltere ile San Marino arasında oynanan maçta bir grup İngiliz taraftar Rio Ferdinand ve şu an Antalyaspor'da oynayan kardeşi Anton hakkında küfürlü tezahüratlarda bulunmuş, futbolda ırkçı eylemlere karşı kurulmuş FARE ( Avrupa'da Irkçılığa Karşı Futbol) bu durumu FIFA'ya şikayet etmişti. 2012: Liverpool ile Anfield arasında oynanan İngiltere Kupası (FA Cup) 3. tur mücadelesinde Anfield'ın İngiliz futbolcusu Tom Adeyemi, statta bir taraftarla sözlü münakaşa etmiş ve göz yaşlarını tutamamış, o dönem Liverpool forması giyen Dirk Kuyt ve kaptan Steven Gerrard oyuncuyu sahada kalması yönünde zor ikna etmişti. Adeyami'ye ırkçı hakaret ettiği iddia edilen tarafar gözaltına alınmış ve delil yetersizliğinden serbest bırakılmıştı.

2011: Tottenham Hotspur ile Arsenal arasında yapılan maçta her iki kulübün taraftarlarının bir kısmının küfürlü tezahüratı teknik direktörler Arsene Wegner ve Harry Redknapp'ın tepkisini çekmişti. Tottenham Hotspur kulübü daha sonra yaptığı açıklamada, bu tip eylemde bulunan taraftarların bulunacağını ve stada tekrar alınmayacağını vurgulamıştı. 2007: Fransa'da 2. Lig mücadelesinde Libourne ile Bastia arasında oynanan maçta Burkina Faso doğumlu oyuncu Boubacar Kebe'ye rakip takım Bastia tribünlerinden ırkçı tezahuratlar yapılmış, oyuncu da taraftara uygunsuz el hareketiyle cevap verince hakem tarafından kırmızı kartla cezalandırılmıştı. Taraftarları suçlayan Kebe, sonraki yıllarda da kulübünün Bastia ile oynadığı deplasman maçlarına gitmemişti. Fransa Futbol Federayonu, yaşanan bu olaylar üzerine Bastia hakkında soruşturma açmış, dönemin Spor Bakanı Bernard Laporte, ırkçılıkla mücadelede yeni ciddi yaptırımların getirilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

2006: Yıldız futbolcu Samuel Eto'o, 2006'ta Barcelona forması giyerken de Real Zaragoza deplasmanında tribünden ayrımcı tepkiler görmüş, sahayı terk etmek üzereyken tüm futbolcular, hakemler ve teknik ekibin çabasıyla oyuna geri dönmüştü.

2006: Almanya'da alt lig takımları Sachsen Leipzig ile Hallescher arasındaki mücadelede, Hallescher taraftarı Adebowale Ogungbure'ye maymun sesi çıkararak ırkçı tezahüratta bulunmuş, sinirlerine hakim olamayan Nijeryalı futbolcu da taraftara "Hitler" selamı vererek tepkisini göstermişti. Almanya'da Nazi'lere yönelik politik veya kötüleyici her türlü eylemin yasak olması nedeniyle maçın ardından gözaltına alınan Ogungbure hakkındaki suçlamalar 24 saat sonra düşmüştü. Volkan Şen'in taraftar tepkisi üzerine sahayı terk etmesi tepkisinin benzeri durumları, Avrupa'da da sık sık yaşanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!