Onlar ölmez...

ONLAR anlatmazlar. Çünkü övünmeyi kendilerine olan saygılarıyla bağdaştıramazlar. Sırlarıyla mezara gitmek isterler. ‘Varsa bu ülkeye bir hizmetim, benden sonrakiler araştırsınlar, bulsunlar, ortaya çıkarsınlar’ diye düşünürler.

Onların ne caddelerde adını görürsünüz, ne meydanlarda heykeline rastlarsınız. Ne de törenlerde ilk sırayı işgal ederler.

Onlar uluslarına borcunu ödemiş kahramanlardır. Sessiz ve vakur yaşarlar. Sonra aynı vakarla veda eder giderler. Giderler ama ölmezler.

Ankara’da dün toprağa verilen Emekli Tuğgeneral Kenan Çoygun (bazı kaynaklarda Coygun) onlardan biriydi. Biz kendisini hiç tanımadık. Onu Kıbrıs’ın o zamanki Miloseviç’i olan Makarios ile o zamanki Radko Mladiç olan Grivas’a karşı yürüttüğü savaş nedeniyle duyardık. Hakkındaki tek bilgimiz, Kıbrıs’taki Türk Mukavemet Teşkilatı’nın Bayraktar’ı olduğuydu. Gerçek adını bile uzun yıllar sonra öğrenebildik.

Kenan Çoygun’un çok sert, disiplinli ve çok yürekli bir asker olduğunu önce merhum Dr. Burhan Nalbantoğlu’ndan dinlediğimizi anımsarız. Burhan da bir Mücahit yani Kıbrıs Türklerinin yaşayabilmesi için silaha sarılmaktan başka çare olmadığını bilen ve bilfiil savaşan kahramanlardan biriydi.

Sonraki yıllarda Çoygun’u, o zaman dillerde dolaşan adıyla Bozkurt’u, yürekli bir Mücahit olan dostum gazeteci-yazar İsmet Kotak anlattı. Nitekim dün kendi sütununda Kenan Çoygun’dan şöyle söz ediyordu:

‘Kenan Coygun, Türk Ordusunun yetiştirdiği seçkin bir Atatatürkçü subaydı. TMT (Türk Mukavemet Teşkilatı), O’nun sayesinde ayakta kaldı ve Türk Halkını savundu. 21 Aralık 1963’te Akridas Planı gereği Makarios, Kleridis, Papadopulos, Kipriyanu, Yorgacis Komutanlıklarının gereğini yerine getirmek için adanın her tarafında bir anda, kentlerde ve köylerde, Türk Halkına silahlı saldırı düzenlediler. Evleri, okulları, camileri, işyerlerini yakıp yıktılar; öldürebildikleri kadar Türkü öldürüp yaraladılar. İşte bu hücum esnasında Kıbrıs Türk Halkı, kendi bağrından çıkardığı bir avuç kahraman tarafından savunuldu. TMT’ciler, bir avuç Türk Subayları ile adanın her yanında var olan silahlarla karşı koruma yaparak, Türk Halkının bu topraklardan sökülemeyeciğini kanıtladılar. Kenan Coygun, işte bu tablonun en tepesinde TMT Komutanı olarak efsaneler yarattı. Bir devletin temelini attı. Bugün KKTC’de var olduğunu gördüğünüz her oluşumun çekirdeği TMT’dir. Bazılarının uzaktan seyrettiği ya da Rumla kol kola girerek ihanet ettiği o dönemlerde, kelle koltukta bu toprakları savunanlar, Kenan Paşa’yla birlikte, o günün Kuvayi Milliyecileri idi.’

Kenan Çoygun
’la ilgili kaynakları araştırırken dün elimize yıllar önce bize telefon edip ‘Kahramanlar isimlerini vermezler. Ama tarih bilsin diye ben size söylemek istiyorum. Eğer Türk Silahlı Kuvvetleri’nin böyle isimlerini bilmek isterseniz şimdi köşelerinde oturan Kadri Ergin’in, Hasan Engin’in, Korgeneral Alan’ın adını bir kenara kaydediniz’ diyen bir bayan okuyucumuzun uyarısı üzerine kaydettiğimiz not geçti.

Kim olduklarını bilmiyoruz. Yaşıyorlarsa uzun ömür diliyoruz. Ama bilsinler ki ulus olarak onlara saygımızı gösterebilmek için gerçeklerini öğrenmek istiyoruz.
Yazarın Tüm Yazıları