Önemsenmeyen hipotiroidi yaşlanmayı hızlandırıyor

Unutkanlık, uykusuzluk, güçsüzlük ve depresyon, yaşlanmayı zorlaştıran başlıca sorunlardır.

Yaşlıların çoğu, doktorlara yaşam kalitelerini bozan bu ve benzeri sorunlarına çözüm bulmak umudu ile gidiyor. Doktorlar da bu sorunları araştırmaya bile gerek görmeden, yaşlanmanın kaçınılmaz sonuçları kabul ediyor. Oysa bunlar, sinsi gelişen hipotiroidinin de sonuçları...


Ne güçsüzlük ve unutkanlık, ne uykusuzluk ve halsizlik ne de odaklanma zorluğu veya depresyon, yaşlılığın doğal -olağan- sorunları değildir. Doğrudur, yaşlı birinin saydığımız bu sorunlarla karşılaşma olasılığı daha yüksektir. Ama bu belirtiler her zaman mutlaka depresyona, ilerleyen bellek kaybına veya bunamaya işaret etmezler.

Yaşlı bir insanda majör depresyon veya bunama dışında daha pek çok neden, unutkanlık, yorgunluk bellek karmaşası, kulak çınlaması, görme ya da işitme azalmasına yol açabilir. Bizim tecrübelerimiz yaşlanma sürecinde ortaya çıkan sorunlara çözüm ararken kolayına kaçıp her şeyi ‘Yaşlılıktır, normaldir’ diyerek geçiştirmemek, olabilecek her türlü ihtimali göz önünde tutmak, araştırmaktır.

HİPOTİROİDİ SIK GÖRÜLÜR

Yapılan araştırmalar, yaşlılarda tiroid bezi hastalıklarının beklenenden daha sık görüldüğünü ortaya koyuyor. Özellikle kadınlar yaşlandıkça tiroid bezi hastalıklarına karşı duyarlı hale geliyor. 60 yaşın üzerindeki kadınların nerdeyse yüzde 20’sinde tiroid hastalıklarından biri ortaya çıkıyor. Yaşlı nüfusta tiroid bezinin hormon üretiminin azaldığı sorunlara (Hipotiroidi) çok sık rastlanıyor.

Hipotiroidi, yaşlı birinde ortaya çıktığı zaman doktorlar teşhis koymakta zorlanıyor. Yaşlılarda Hipotiroidi, çoğu kez sinsi, silik ve sessiz bir seyir gösteriyor. Gözden kolayca kaçabiliyor. Silik ve hafif seyirli Hiportiroidinin belirtileri yaşlılığın bazı olağan sorunları ile karıştırılıyor. Tanı koymak gecikiyor, güçleşiyor. Kısacası hipotiroidi belirtieri yaşlanma belirtileri ile çok sık karışıyor. Hipotiroidi yaşlılarda daha sık görülüyor. Hipotiroidili yaşlılar daha hızlı yaşlanıyor.

BELİRTİLERE DİKKAT

Halsizlik, yorgunluk, güçsüzlük, isteksizlik, iştahsızlık,çevreye karşı ilgisizlik, çalışmaya, üretmeye, bir yerden bir yere gitmeye karşı sıradan bahaneler... Aşırı uyuma eğilimi, olur olmaz saatlerde uyuklamalar, gece yarıları ortaya çıkan uyku kaçmaları, dikkat kaybı, odaklanma zorluğu.... Kaslarda ve eklemlerde gezici bitip tükenmez ağrılar, kabızlık, cilt kuruması, tırnak ve saçlarda kopma kırılma ve renk kayıpları... Birkaç merdiven basamağı çıkınca ya da 3-5 adımı hızlıca atınca ortaya çıkan nefes daralmaları, yürek çarpıntıları, ayak şişmeleri, göz kararmaları...

Bütün bunlar ilk bakışta yaşlanma sürecinin doğal belirtileri gibi değerlendirilir. Bu belirtilerin her hangi bir hastalıkla ilişkili olabileceği pek akla gelmez.

Tanı koymak için yapılacak testlerse hem çok ucuz, kolay hem de oldukça güvenli. Kanda tiroid bezi hormonlarının kontrol edilmesi tanıyı koymak için çoğu kez yeterli. TSH ,T3 ve T4 hormonu seviyelerini gösteren testler şimdi çok daha duyarlı ve özel. Neredeyse ilçe hastanelerinde bile bu testleri yaptırabilmek mümkün hale geldi. Eğer T3 ve T4 hormonları seviyesinde düşme, TSH seviyesinde yükselme mevcut ise klinik belirtiler de uygunsa tanısından pek kuşkunuz olmasın. Doktorunuz gerekli gördüğü takdirde farklı testleri de isteyecektir: Tiroid Oto Antikororları (Anti-TPO, Anti-TG), Tiroid Ultrasonografisi ve/veya Sintigrafisi, Tiroid İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi....

TEDAVİ UCUZ VE ETKİLİ

Tiroid hormonları ile yapılacak dikkatli bir hormon yerine koyma tedavisi, sorunun neredeyse tamamını çözecektir. Tiroid hormonları ile tedavi kolesterol ve trigliserid seviyelerini azaltacak, cinsel güç kaybını ortadan kaldıracak, nefes darlıkları yerini güçlü ve ağrısız kaslara bırakacaktır.
Yazarın Tüm Yazıları