Önemli veriler açıklanacak ama piyasalar tatil

ÖNÜMÜZDEKİ hafta hem yurt içinde, hem de yurt dışında önemli ekonomik verilerin açıklandığı bir hafta olacak. Bu tür verilerin denk geldiği haftalar piyasalarda hareketli bir seyir izlenir ama bu hafta tatil haftası ve piyasalarda önemli bir hareket beklenmiyor.

Ancak bütün bu verilerin etkisinin 7 Kasım’da başlayacak haftaya yansıması kaçınılmaz.

1 Kasım Salı günü akşamı ABD Merkez Bankası Açık Piyasa Komitesi faiz kararını açıklayacak. Faizlerin artırılmasına dönük genel tedirginlik devam ederken, büyük ihtimalle yine çeyrek puanlık artırım yapılıp, faiz oranlarının 4.25’e çıkarılması bekleniyor.

Bu kararın ertesi günü içerdeki piyasalar etkilenir. Ancak ertesi gün olan Çarşamba günü piyasalar ancak yarım gün açık ve fazla bir etkisi görülmeyecek.

Ancak bu kararın bizim dışımızdaki gelişmekte olan piyasalara etkisi hafta sonuna kadar yaşanacak. Bu nedenle 7 Kasım Pazartesi günü piyasalar açılırken, faiz kararı ve diğer gelişmekte olan piyasalardaki etkisi, içerde de fiyatlara yansımaya başlayacak.

Arefe günü yani piyasaların yarım gün açık olduğu Çarşamba günü akşamı, Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) enflasyon verilerini açıklayacak. Piyasalardaki beklenti fiyat artışlarının kabaca yüzde 1 civarında olacağı yönünde. Bu enflasyon verilerinin etkisini de piyasalarda ancak 7 Kasım’dan itibaren görmeye başlayacağız.

Bu arada ABD Başkanı Bush’un 3-6 Kasım arasında Arjantin ve Brezilya’yı ziyareti, bu ziyaretlerde verilecek mesajlar ve alınacak kararlar, bu ülkeler kadar diğer gelişmekte olan ülkelerin piyasalarını da yakından ilgilendiriyor Bu etkiyi de yine biraz gecikmeli olarak önümüzdeki haftadan itibaren yaşamaya başlayacağız.

ABD’de yine aynı hafta içerisinde, ABD piyasasındaki eğilimleri etkileyecek olan başta tarım dışı istihdam verileri olmak üzere, birçok veri daha açıklanacak. Bu arada ABD piyasasında yoğun olarak tartışılmaya başlayan ve hala bir .belirsizlik olarak görülen ‘Greenspan sonrası uygulanacak para politikası’na ilişkin tartışmaların giderek hız kazanması bekleniyor. Yeni yıldan itibaren bu politikaların artık tüm dünya piyasalarına damgasını vurması beklenirken, mevcuda göre bir değişiklik olup olmayacağı, ABD’deki piyasalar kadar, belki daha fazlasıyla, gelişmekte olan ülke piyasalarını, bu piyasalara dönük karar alması gereken politikacıları ve bürokratları da yakından ilgilendiriyor.

7 KASIM SONRASI DALGALI GÖZÜKÜYOR

7 Kasım’la başlayan haftada ise artık piyasalar için de bir dalgalı seyrin başlangıcı sayılabilir. 8 Kasım’da Merkez Bankası Para Kurulu toplanacak ve ertesi gün, yani Çarşamba günü yeni faiz kararı açıklanacak. Yeni bir faiz indirimi olup olmayacağı merakla beklenirken, piyasalar Merkez Bankası’nı yeni indirime zorlayacağını, şimdiden göstermeye başladı.

Bizce siyasette de artık hareketli bir döneme giriyoruz. Piyasalar gibi politikacılar da artık eskisi kadar AB’ye endeksli olmayacaklar. Malatya’daki Devlet Çocuk yurdundaki gibi olayların ortaya çıkması, şimdiye kadar işi AB ile götürmeye çalışmış AKP iktidarının ezberini bozmuş gözüküyor. Bununla birlikte YÖK tartışmalarının yeniden alevlenmesi, yolsuzlukla ilgili muhalefetin baskısının bundan sonra artması beklenebilir.

AKP İktidarının son haftalardaki tavrı, gerginliği önlemeye dönük değil, aksine gerginliği artırmaya dönük gözüküyor. Bu tavır önümüzdeki dönemde de devam edecek olursa, piyasaları da etkisine alacak sert tartışmalar beklenebilir. Bu arada Hükümetin devletin diğer kurumlarını gerektiğinde yok sayan bir tutum içine girmesi, bizce tehlike sinyali sayılabilir.

AKP iktidarı böyle gerginliklerin arttığı dönemlerde, şimdi kadar hep geri adım atıp, olayı yumuşatma yoluna gitti ama bu eğilime tepkilerinin giderek biriktiği de gözardı edilmemeli. Bizce Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanından gelen bayram mesajları., bayram tatili sonrası iç politikanın ısınacağını, bunun piyasalara da yansıyabileceğini gösteriyor.

Piyasalar, çok sıkışsalar bile, yılbaşına kadar dayanma ve bu gerilimleri fiyatlara yansıtmama eğiliminde olurlar. Ancak gerçekten sorun olursa, er ya da geç fiyatlanır...
Yazarın Tüm Yazıları