Önel: Önceliğimiz faiz ile ilgili düzenlemeler

Güncelleme Tarihi:

Önel: Önceliğimiz faiz ile ilgili düzenlemeler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2015 12:02

Yeni hükümetin izleyeceği ekonomik programda, iş dünyasının elini taşın altına koymaya hazır olduğunu söyleyen İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, daralan piyasaların rahatlaması için özellikle faiz ve masraflar konusunda düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

İş dünyası, yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte ekonomi politikalarının da sistemli bir şekilde uygulanmaya başlayacağınu umuyor.  Hükümetin ekonomideki önceliğinin; ‘makro ekonomik hedeflerin tutturulması’, ‘finansal sistemin iyileştirilmesi’ ve ‘katma değerli ürünlerin ihracatı’ olduğunun anlaşıldığını ifade eden İlker Önel, bundan sonra izlenecek politikalara destek olmaya devam edeceklerini ifade etti. Önel “Piyasayı oluşturanlar olarak bizler son birkaç aydır sıkışan ve belirsizlikle boğuşan piyasada üstün çaba göstererek ekonomimize olan güvenimizi yitirmemiştik. Bundan sonra da tam anlamıyla destek olacağız ve elimizi taşın altına koyacağız” dedi.

ÖNEL: İÇ PİYASA RAHATLATILMALI
Bundan sonra iç piyasayı rahatlatacak ve özellikle de faizle ilgili düzenlemelerin bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğinin önemine değinen İlker Önel, mevcut durum ve iş dünyasının beklentileri ile ilgili şunları söyledi: “Küresel belirsizliklerin arttığı dünya genelinde, emtia fiyatlarının aşağı yönlü gitmesi, başta Çin olmak üzere gelişen ve gelişmekte olan ülkelerden yüksek büyüme beklerken aşağı yönlü rakamlar gelmesi, dünya genelinde genel bir ekonomik sıkıntı yaşadığının göstergesiydi.

Haberin Devamı

Buna bağlı olarak talebin azalması ve FED’in aralık ayında büyük olasılıkla faiz arttırma sürecine gireceği beklentisi piyasaların risk alma iştahını iyice geriye atmış görünüyor.

KIRILGANLIKLARI FAİZLER ETKİLİYOR
Dünya genelinde gelişmekte olan ülkelerin kırılganlığını en çok etkileyecek olan faizlerdir. Özellikle Merkez Bankamızın gösterge politika faizleri sabit tutmasına rağmen ve borç verme faiz oranı hala 10.75 iken, iç piyasada bankaların küçük ve orta ölçekli işletmelere uyguladıkları faiz oranları 17-18’e çıkmış, masraf ve komisyonlar artmıştır.

2015 yılının genelinde yaşanan tahsilat sıkıntısı ve alacakların vadesinin çok uzaması sonucu sıkışan işletmeler, farklı finansal kaynak arayışlarını girmiş ve yüksek faiz sarmalıyla karşı karşıya kalmıştır. Bizlerin yeni Ekonomi Bakanımız Mustafa Elitaş’tan beklentimiz; iç piyasayı rahatlatacak ve özellikle faiz ve masraflar konusunda düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesidir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!