’Önden beslemeli faiz indirimi’ söylentisi

BUGÜN Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplanıp, alacağı faiz kararını açıklayacak.

Anketler, piyasalardaki genel beklentinin "çeyrek puanlık indirime devam" olduğunu gösteriyor ama indirimin yarım puana çıkacağını düşünenlerin sayısı da az değil.

Bunun yanısıra, geçtiğimiz hafta içinde "Merkez Bankası’nın şok faiz indirimine gideceği" söylenmeye başladı. Bu beklentiye giren bankacı sayısı, gördüğümüz kadarıyla fazla değil ama özellikle ihracatçılardan gelen "şok faiz indirimi" taleplerinin artmaya başlaması, ihtimali yükselten bir unsur olarak ortaya çıkıyor. Daha doğrusu, geçen ayki sürpriz faiz indiriminden sonra "Merkez Bankası yönetiminde hükümete yakın kişilerin ağırlığı, siyasi baskı üzerine yüksek oranlı bir faiz indirim kararı da çıkartabilir" düşüncesi yayılmaya başladı.

Geçtiğimiz hafta, yüksek oranlı faiz indirim beklentisinin oluşmasında, "Merkez Bankası Başkanı ile görüştüğünü söyleyen bir yabancı bankanın Türk temsilcisi"nin söylediklerinin etkili olduğu görüldü.

Londra’da görev yapan bu banka iktisatçısının, bazı yerli bankacılara, "Durmuş Yılmaz’ın önden beslemeli bir faiz indirimi yapılabileceğini söylediği" konuşuldu. Yani Başkan Yılmaz’ın "önden beslemeli" denen, önce yüksek oranlı faiz indirimi yapıp daha sonra küçük indirimlerle devam edilmesi yönündeki görüşe yakın olduğu ifade edildi.

"Güvenilir bir kişi" olarak bildiğimiz bu iktisatçının söyledikleri, geçtiğimiz hafta piyasalarda epeyce etkili oldu ve söylentinin çıktığı gün faizler ve döviz fiyatları aşağı geldi.

Bunun üzerine Başkan Durmuş Yılmaz’a piyasadaki bu söylentiyi ilettiğimizde, belki de yazılmasını istemediği için somut bir yanıt vermekten kaçındı. Buna karşılık anladığımız kadarıyla; Başkan Durmuş Yılmaz, o banka iktisatçısı ile konuştuğunda, konuştuğu diğer bankacı ve iktisatçılara olduğu gibi "önden beslemeli veya küçük indirimlerle devam gibi seçeneklerin bulunduğunu" hatırlatıp, bunlardan birinin seçilebileceğini söylemiş ancak kendisi somut bir tercihte bulunmamış.

Belki de Başkan Yılmaz’la konuşan kişi de böyle anlattı ama bazı bankacılar, biraz da işlerine geldiği için, anlattıklarını bu şekilde algılayıp yaymayı tercih ettiler kimbilir...

YÜKSEK ORANLI İNDİRİM ÇOK ZOR

Bankacılar, özellikle de yüksek tahvil-bono portföyüne sahip bankalar ile ihracatçılar, neredeyse aynı şeyi söylemeye, giderek daha yüksek sesle dillendirmeye başladılar. Her iki kesim de Merkez Bankası’nın yüksek oranlı faiz indirimine gitmesini istiyorlar.

Bankacıların ne istediği belli; yıl sonunda kar rakamlarını yüksek yazacaklar. Ancak ihracatçıların "kurlar yükselir diye yüksek faiz indirimi istemelerini" anlamakta biraz zorluk çekiyoruz. Bu doğrudan ilişkinin kısa dönemde realize olması çok zor, bunu herkes biliyor.

Merkez Bankası yönetimi, bu kez hangi verileri tercih ederek karar verecek bilmiyoruz ama artık "Başkan Yılmaz’a rağmen" siyasi bir karar almaması gerekiyor. İhracatçıların ve hükümete yakın banka sahiplerinin "yüksek oranlı faiz indirimi" taleplerinin yanısıra, Hükümete yakın medyanın yeniden başlattığı kampanyalar da hükümetin faizin hızlı inmesinden yana olduğunu gösteriyor. Bu siyasi eğilim, teknik karar vermeleri gereken Para Politikası Kurulu üyelerinin tercihlerini, geçen ay olduğu gibi, yine etkilerse, o zaman az sayıda kişinin beklediği "yüksek oranlı indirimde" bakarsınız gerçek olur.

İç talepte bir toparlanma olduğu ama yine da çok canlı olmadığı, hizmet enflasyonunda düşüşün sürdüğü, dışarıdan kaynaklı bir durgunluk yaşanacağı belirtilerek faiz indirimlerine gerekçe oluşturuluyor.

Ancak sınır ötesi harekat için çıkarılacak tezkere, yüksek oranlı elektrik zammının artık gelecek olması, faiz dışı fazla hedefinin bu kez yüzde 6.5’un altında belirlenmesi de bizce yüksek oranlı faiz indirimlerinin önünde çok büyük engeller oluşturuyor.

Bizce çeyrek, bilemediniz yarım puanın üzerine çıkacak bir indirim, Merkez Bankası yönetiminin bağımsız davranmadığı görüşünü pekiştirecektir...
Yazarın Tüm Yazıları