Önce uyarıp sonra dolandırıyorlar

2010 yılında aramalara kapatılan 900’lü hatlar, telefon abonelerini “dolandırıcılara karşı uyararak, dolandıran hat”lar olarak yeniden ortaya çıktı. Türk Telekom, yeni nesil 900’lü hatların ‘0 212’ alan koduyla başlamasına rağmen, bu hattın kendilerine ait olmadığını, söylüyor.

Haberin Devamı

CEP telefonu abonelerine çıkartılan kabarık faturalar yüzünden 2010 yılında tüm aramalara kapatılan 900’lü hatlar, gizemli olarak yeniden ortaya çıktı. Üstelik bu kez, erotik sohbetlerle değil, son dönemlerde yaygın olarak gerçekleştirilen “dolandırıcılıklara karşı uyaran, dolandırıcılık hattı” olarak geri döndü. Daha birkaç yıl öncesine kadar ocakları söndüren 900’lü hatların aramalara kapatılmasının ardından oluşturulan bu yeni nesil 900’lü hatlar, paralı hatlar yerine bu kez Türk Telekom’un standart görüşme tarifeleri üzerinden faturalandırılan 0212 alan kodlu numaraları kullanıyor. İşin gizemi de tam bu noktada ortaya çıkıyor.

BİZE AİT DEĞİL AÇIKLAMASI

Çünkü, “0 212” alan koduyla başlayan numaralar, aslında Türk Telekom’un dakikasını 9 kuruştan ücretlendirdiği, gece aramalarında herhangi bir ücret yansıtmadığı standart tarife kapsamında yer alıyor. Cep telefonu aboneleri de mevcut paketleri dahilinde bu numaraları herhangi bir fark ödemeden arayabiliyor. Bu açıdan bakıldığında son derece masum bir hat olarak görülebiliyor. Ancak, bu numaralar arandığında arayan abonelerin hatta kaldıkları süre boyunca mevcut dakikalarının hızla eridiği görülüyor.

Türk Telekom, 0212 alan koduyla başlamasına rağmen bu hattın kendilerine ait olmadığını, kime ait olduğunu araştırmak için de BTK’nın ya da savcılığın izni olması gerektiğini söylüyor.  Bu bilmece, abonelerin cep telefonlarına yapılan bir arama çağrısıyla başlıyor. Genellikle telefona yanıt verilemeyen geç saatler seçiliyor. Okuyucularımızdan Hüseyin Movit’te olduğu gibi cep telefonu bir kere çaldırılıp, kapatılıyor. 0212’yle başlayan bu numara geri arandığında “Bu bir yasal uyarıdır” cümlesiyle başlayan bant kaydı devreye giriyor. Dakikalarca aralıksız tekrarlanan bant kaydında “Bu yasal uyarı sizi uyarmak için yapılmıştır. Hiç bir kamu görevlisi, Türk polisininin, emniyet amirinin, hakiminin, savcısının, yüzbaşısının ismini kullanarak, para ya da kontör göndermenizi, bankamatiklere gitmenizi istemez. Sizi arayan kişiler ısrarla telefonunuzu kapatmamanızı isteyeceklerdir. Bu sizleri dolandırmaktır. Bu tip aramalara kanmayın. Hemen 155’i arayın” uyarısı yapıyor ama hazırladıkları bant kaydıyla arayanları dakikalarca telefonda tutmaktan geri kalmıyor. Bu arada, abonenin cep telefonu paketindeki dakikalarda uçup, gidiyor.

Haberin Devamı

Mesajla kişisel bilgiye de ulaşıyor

Haberin Devamı

YENİ nesil 900’lü hatları kullanan sadece “dolandırıcılara karşı uyaran, dolandırıcılar” değil. Aynı zamanda Bahattin Biber’in başına geldiği gibi, cep telefonu hattına bir SMS mesajı gönderilerek, kredi kartı ve kişisel bilgilerin erişiminde de kullanılıyor. Gönderilen mesajda, “Tebrikler! Kredi kartı ile yaptığınız alışverişlerinizden kazandığınız kunbara parapuanlar 200 TL ye ulaştı. Hemen 0212 912....’i arayın’’ deniliyor. Geri arama yapıldığında da iş dolandırıcıların maharetine kalıyor.

Yazarın Tüm Yazıları