Önce kurtarma sonra S.O.S.

Güncelleme Tarihi:

Önce kurtarma sonra S.O.S.
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2017 00:00

Rusya’nın Karadeniz donanmasından istihbarat gemisi ‘Liman’ dün Kilyos açıklarında kargo gemisiyle çarpıştı. Askeri gemi daha yardım çağrısı yapmadan, bölgedeki Türk hücumbotu ‘İmbat’ kazayı görüp Genelkurmay’a iletti. Genelkurmay acil müdahale talimatı verdi. Askeri gemiler ve römorkörler kısa sürede olay yerine ulaştı ve denizdeki 78 mürettebat kurtarıldı.

Haberin Devamı

KAZA İstanbul Boğazı’nın 40 kilometre kuzeybatısında, Karadeniz’in Kilyos açıklarında dün saat 11.53’te meydana geldi. Yoğun sisten kaynaklandığı düşünülen kazada, Romanya’nın Navodari Limanı’ndan hareket eden Togo bandıralı koyun yüklü Youzarsif H ile Rusya’nın Karadeniz filosuna bağlı askeri istihbarat gemisi Liman çarpıştı.

PANİKLE S.O.S. GECİKTİ
Çarpışmadan sonra yan yatan Rus istihbarat gemisinin 78 personeli kurtarılırken Liman saat 14.48’de battı. Kazanın meydana geldiği yere Rus Karadeniz Filosu’nun gemileri de yönlendirildi. Aynı zamanda An-26 uçağı da bölgeye gönderildi.

Gemi kazasının bildirimi ve kurtarma çalışmalarıyla ilgili ilginç ayrıntılar ortaya çıktı. Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Rus askeri gemisi daha S.O.S. sinyali verip yardım talebinde bulunmadan, bölgede devriye yapan Türk hücumbotu İmbat kazayı görüp, Genelkurmay Karargâhı’nndaki Harekât Merkezi’ne bildirdi. Genelkurmay, yardım talebi beklenmeden hücumbotu derhal kaza yerine yönlendirirken, bir arama kurtarma uçağı ile römorkör gemilere de olay yerine gitme emri verdi. Rus gemisine ilk olarak TCG İmbat hücumbotu ile TCG Tekirdağ karakol gemisi ulaştı. Ardından TCG Kılıç hücumbotu, TCG Akın karakol gemisi ve Sahil Güvenlik hücumbotu 106 kaza yerine ulaştı. Bir Seahawk helikopteri de kazaya müdahale etti. Kaza yerine ulaşan hücumbot ve römorkör gemiler denize düşmüş can yelekli Rus personeli kurtarmaya başladı. Kazanın şokunu yaşayan Rus istihbarat gemisi yönetimi yardım istemek için ilk S.O.S. sinyalini Türk hücumbot ve gemileri kurtarma çalışmalarına başladıktan bir süre sonra, saat 12.45’te verdi.

ACİL MÜDAHALE KURTARDI
Askeri yetkililer, Türk gemilerinin Genelkurmay’dan giden talimatla yardım talebi beklenmeden kaza yerine ulaşmasının can kaybını önlediğini ve tüm Rus mürettebatın hastaneye gitmeye gerek olmayacak şekilde kurtarıldığını söylediler. Türk gemilerine alınan mürettebatın Rusya’nın talebi üzerine, yakındaki bir Rus ticari gemisine nakledildiği bildirildi.

Önce kurtarma sonra S.O.S.


İSTİHBARAT GEMİSİYDİ
RUSYA, kazada mürettebatın durumuna ilişkin haberleri endişeyle izledi. Rahatlatan haber tüm mürettebatı kurtaran Türk Kıyı Emniyeti yetkililerinden geldi. Liman’dan kurtarılan ve Rusya’nın Karadeniz donanmasında görev yapan denizciler, Rusya’ya ait kuru yük gemisi ‘Ulus-Star’ ile evlerine geri dönecek.

SİLAH YOK, RADAR VAR
Liman, Sovyetler Birliği döneminde Polonya’nın Gdansk tersanelerinde üretilmişti ve 1970 yılından bu yana Rusya’nın Karadeniz Donanması’nda görev yapıyordu. m NATO’ya göre ‘Moma Class’ olarak bilinen gemide silah bulunmuyordu ve envanterinde sadece omuzdan atılan seyyar ‘İgla’ uçaksavar füzeleri yer alıyordu. m Gemide istihbarat toplama amacıyla birkaç çeşit radar ve akustik sonar düzenekleri yer alıyordu. / Nerdun HACIOĞLU / MOSKOVA

YILDIRIM, MEDVEDEV'İ ARADI
Deniz kazasının can kaybı olmadan atlatılmasının ardından Başbakan Binali Yıldırım ile Rus mevkidaşı Dmitriy Medvedev arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Yıldırım, Rus Başbakan’a ‘geçmiş olsun’ dileklerini iletirken, Medvedev de yardımları için Türkiye’ye teşekkür etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!