Önce dinleme sonra mahkeme

Güncelleme Tarihi:

Önce dinleme sonra mahkeme
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2016 20:01

OHAL kapsamında çıkarılan son KHK’larla kurulduğu günlerde büyük tartışma yaratan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) kapatıldı. TİB’in tüm yetkileri Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) verilirken BTK önce dinleme yapıp, sonra mahkeme kararı çıkarabilecek.

Haberin Devamı

OLAĞANÜSTÜ hal kapsamında dün yayımlanan kanun hükmünde kararnamelerle (KHK), uzun yıllardır tartışma olan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) kapatıldı. TİB’in bütün yetkileri, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) aktarıldı. BTK’ya da milli güvenlik, kamu düzeni gibi durumlarda önce tedbir alma, sonra mahkemeye gitme hakkı tanındı. Söz konusu yetki, TİB’e de verilmişti. Resmi Gazete’de dün çıkan iki OHAL kararnameleriyle TİB’deki görevli daire başkanlarının görevi sona erdi. TİB’de görev yapan ve terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu’nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olmadığı değerlendirilen personel, BTK’ya aktarılacak. TİB’e verilen tüm dinleme görevleri, BTK bünyesinde tek bir merkezden yürütülecek.

Haberin Devamı


Anayasanın 22’nci maddesinde sayılan (milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlakın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebeplerinden) biri veya birkaçına bağlı olarak, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Başbakanlık, alınması gereken tedbirleri belirleyecek ve uygulanmak üzere BTK’ya bildirecek. Kurum Başkanı, Başbakanlığın gerekli gördüğü tedbirlere ilişkin kararını derhal işletmecilere, erişim sağlayıcılara, veri merkezlerine ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirecek. Bu kararın gereği, derhal ve kararın bildirilmesi anından itibaren en geç iki saat içinde yerine getirilecek. Bu karar, 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak. Hakim kararı 48 saat içinde açıklayacak. Aksi halde karar kendiliğinden kalkacak. Gerçek kişiler ve firmalar, kurumun bu madde nedeniyle talep ettiklerini, tabi oldukları mevzuat hükümlerini gerekçe göstererek yerine getirmekten kaçamayacak.

2010 KPSS NE OLACAK

KARARNAMEYE göre 2010 yılında yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) genel yetenek ve genel kültür sorularını veya cevaplarını hukuka aykırı şekilde elde edenlerin atamaları iptal edilecek. 10-11 Temmuz 2010 tarihinde yapılan KPSS’deki genel yetenek ve genel kültür test sonuçlarına göre veya bu sonuçlar da esas alınarak atanan personelin atama işlemlerinin geçerliliği devam edecek. Ancak hukuka aykırı bir şekilde sınav öncesinde ya da sınav sırasında sınav sorularını veya cevaplarını hukuka aykırı şekilde elde ettiği tespit edilen kişilerin atamaları iptal edilecek.

Haberin Devamı

SAVAŞ HALİ PROTOKOLÜ 

ASKERİ hastaneler Sağlık Bakanlığı’na devredildikten sonra savaş gibi durumlarda kimlerin görev alacağı belirsiz kalmıştı. Kararnameye göre Savaş hali ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yurtdışı görevleri nedeniyle askeri sağlık teşkili kurulması ile buralarda görevlendirilecek Sağlık Bakanlığı personeline ilişkin usul ve esaslar, Milli Savunma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılacak protokollerle belirlenecek. GATA’nın Sağlık Bakanlığı’na bağlanması nedeniyle bu kurumda çalışanların özlük haklarına ilişkin düzenlemeler de KHK’larda yer aldı.

MASAK’A 30 GÜN SÜRE

KARARNAMEYLE Mali Suçları Araştırma Kurulu’na (MASAK) işlemleri erteleme için verilen süre 7 günden 30 güne çıkarıldı. Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu’nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen kişi, kurum ve kuruluşlar ile ilgili olarak MASAK işlemleri OHAL süresi boyunca 30 gün erteleyebilecek. 

Haberin Devamı

DÜN NELER YAŞANDI?

PAKSOY VE İNAN GÖZALTINA ALINDI

Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) finansal destek sağladıkları iddiasıyla Akfa Holding ve holdinge bağlı 51 şirketi ile A-101 marketlerinin sahibi Yeni Mağazacılık AŞ’ye düzenlenen operasyon dün de devam etti. Gözaltına alınanların sayısı 97’ye yükseldi. Akfa Holding merkezli operasyon kapsamında iki önemli isim de gözaltına alındı. Bir dönem Akfa Holding’de görev yapan İhlas Holding’in CEO’su Cahit Paksoy ve Akfa ile bağlantılı olduğu belirlenen Fi-Yapı’nın sahibi Fikret İnan bulunuyor. Konu ile ilgili İhlas Holding tarafından yapılan açıklamada, “Paksoy, şirketimiz ile ilgili bir nedenden dolayı gözaltına alınmış değildir” denildi.

Haberin Devamı

5 YILDA FETÖ’YE 500 MİLYON DOLAR

Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı’nca FETÖ’ye yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, örgütün son 5 yılda himmet, bağış, kurban, zekat adı altında özellikle iş adamlarından topladığı yaklaşık 500 milyon doları, paravan şirketler, yurtiçi ve dışındaki okullar aracılığıyla çeşitli ülkeler üzerinden ABD’ye aktardığı yer aldı. Uşak 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, 6’sı şikayetçi, 60’ı mağdur 220 tanık ifadesine yer verildi.

ÇİFTLİĞİNE 2 MİLYON DOLAR

Kayyuma devredilen Kaynak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı İmran Okumuş, ele geçen birçok belge olduğunu açıklayarak, “FETÖ’nün Amerika’daki 400 dönüm çiftliğin parası 27 Temmuz 2016’da el koyulan Abdullah Katırcıoğlu’na ait bir şirketten gitti. ABD’deki merkez için 2 milyon 40 bin dolar ödendi. FETÖ’nün imamı olduğu ileri sürülen Adil Öksüz’ün 49 rakamıyla başlayan ‘SIR’ plakalı araç Kaynak Holding bünyesinde faaliyet gösteren bir firmanın imkanlarıyla satın alınmış” diye konuştu. 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!