Önce cebini kapat!

Ayşen GÜR
Haberin Devamı

Otomobil kullananlar en çok kimden şikayet eder?

Başka otomobil sürücülerinden!

Eğer Türkiye'deki sürücülerle tek tek konuşabilseniz, eminim kendisinin yaptığı hatalardan söz edecek tek bir kişiyle bile karşılaşamazsınız.

Bir de kötü sürücülüğü tescil edilmiş olanlar var: Kamyon şoförleri, TIR şoförleri, taksi şoförleri, hatta Kartal şoförleri!

Tabii bu sürücülerin masum birer melek olduğunu iddia etmiyorum. Ama onlardan şikayet edenlerin nasıl otomobil kullandığını da ortada.

Ve, durmadan başka sürücülerin hatalarından söz eden, onları neredeyse ırkçı bir şekilde ‘‘cehaletle’’, ‘‘Şark aptallığıyla’’, ‘‘magandalıkla’’ suçlayanlara şunları söylemek istiyorum:

Önce, otomobil sürerken cep telefonlarınızla konuşmamayı öğrenin.

Önce, kırmızı ışıkta, hatta sarı ışıkta durmasını öğrenin.

Önce, önünüzdeki otomobile yanaşıp selektör yakarak rahatsız etmemeyi öğrenin.

Önce, girilmesi yasak yollara girmemesini öğrenin.

Önce, içki içtikten sonra otomobilinizi kullanmamayı öğrenin.

Önce, hız sınırlarına uymasını öğrenin.

Önce, bu şehrin korkunç trafiğinden biraz olsun korkmayı öğrenin.

Önce, otomobil kullanmaktaki ustalığınızla (sanki bu ustalık Mimar Sinan devrinde bir büyük sanatçının doğuştan gelme yeteneğini ve yıllarca süren emeğini gerektiriyormuş gibi) övünmemeyi öğrenin.

Biliyor musunuz, bunları yaparsanız, daha az kaza geçirirsiniz, hayatınızı daha az tehlikeye atarsınız. Aksi takdirde ölme ihtimaliniz artar. Hadi ölümünüz yalnız sizi ilgilendirir diyelim, başkalarını öldürme ihtimaliniz de azalır.

Bu satırlar size, zeka ve eğitim düzeyinizin hayli altında, aptalca mı geliyor? Çocuğa laf anlatan öğretmene mi benziyorum?

Evet, aynen öyle!

Yazarın Tüm Yazıları