Önce alışveriş sonra e-fiş

Güncelleme Tarihi:

Önce alışveriş sonra e-fiş
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2015 20:44

Maliye Bakanlığı’nın 2014’te başlattığı e-fatura zorunluluğunu hızla benimseyen şirketler şimdi de perakende satış fişlerini elektronik olarak vermeye başladı. Şu anda zorunluluk olmasa da, elektronik fiş, e-arşiv fatura olarak verilebiliyor. Müşterinin ve şirketin tercihine bağlı e-faturanın giderek yaygınlaşması, ‘Fiş tarih mi oluyor’ dedirtiyor.

Haberin Devamı

MALİYE Bakanlığı’nın 10 milyon TL ve üzerinde cirosu olan şirketlere getirdiği e-fatura (elektronik fatura) zorunluluğuna bireyler de yavaş yavaş alışmaya başladı. 2014 yılından bu yana 20 bin şirket, faaliyetlerinde e-fatura ve e-deftere geçti. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bu rakamın yıl sonuna kadar 40 bin şirkete ulaşmasını hedefliyor. 2 yıl sonra ise e-fatura ve e-defter kullanan şirketlerin sayısının ekonominin çok büyük bir bölümünü temsil edecek şekilde 100 bin rakamına ulaşması bekleniyor. Bu da şirketlere iş süreçlerinde sağladığı verimlilik ve veri takibi gibi avantajların yanında sadece kâğıt tüketiminde yüzde 60’lık bir tasarruf sağlıyor. 

YASAL ALTYAPI UYGUN

Sistemin sağladığı avantajlar nedeniyle e-fatura uygulamasının yakında bireysel tüketiciye yönelik perakende satışlarda da yaygınlaşması bekleniyor. Nitekim bireysel tüketicilere yönelik bir zorunluluk olmadığı halde artık bazı şirketler perakende satışlarında da müşterinin tercih etmesi durumunda alışveriş fişini e-posta yoluyla gönderebiliyor. E-dönüşüm projesinde şirketlere çözüm geliştiren entegratörlerden biri olan İdea Teknoloji Çözümleri Yönetici Ortağı Bahadır Onay, “Türkiye’deki e-fatura geçişi çok başarılı oldu. Ölçek ve hız açısından şu ana kadar hiç bir aksaklık yaşanmadı. Önümüzdeki dönemde bireysel tüketiciye yönelik e-fatura ya da e-fiş uygulamasına da geçilebilir. Bu konuda yasal altyapı hazır, kullanıp kullanmamak şirketlerin ve müşterinin tercihine bağlı” dedi. 

MÜŞTERİNİN İSTEĞİNE BAĞLI

E-fatura, e-defter ve e-arşiv fatura uygulamalarının ticari hayatta devrimsel bazı avantajlar getireceğini kaydeden Onay, “E-arşiv fatura şu anda online satış yapan e-ticaret siteleri için zorunlu. Bu uygulamaya 3 bin şirket geçti. Ancak mağaza ve marketlerde müşterilerin elektronik fatura ya da fiş istediklerini belirtmeleri halinde e-arşiv fatura almaları mümkün. Sadece şirketlerin sistemlerini buna uyumlu hale getirmesi gerekiyor. Bazı büyük perakende şirketleri bunu uyguluyor ve yaygınlaştırmak üzere de hazırlık yapıyorlar” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Yine de bir koçan lazım

E-FATURA’ya geçtikten sonra faturaların ‘bulutta’ saklanabileceğini belirten Bahadır Onay, şunları anlattı: “Normalde faturaların saklanma yükümlülüğü şirketlerin kendisinde ve şirketler bu belgelerini en az 10 yıl boyunca saklamak zorundalar. İdea olarak e-fatura hizmetiyle birlikte saklama hizmeti de veriyoruz. Hem İstanbul’da hem de Ankara’da sunucularımız var ve bu verileri yedekli olarak saklıyoruz. Şu nu da unutmayalım her ihtimale karşı şirketler 1 koçan kağıt fatura bulundurmak zorunda.” 

Haberin Devamı

BKM ile entegre

15 yıldır sektörde bu alandaki global şirketlerle rekabet ettiklerini  anlatan Bahadır Onay, 500 ulusal ve uluslararası şirkete hizmet verdiklerini söyledi. Bu yıl 22 milyon TL ciro hedeflediklerini kaydeden Onay, bunun 5.5 milyonun 15 ülkeye yapılan yazılım satışı ile geldiğini ifade etti. Bunu 80’i Ar-ge mühendisi 100 çalışan ile gerçekleştirdiklerini belirten Onay, Ürettikleri e-faturanın üzerinde bir link olduğunu ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ile entegre halinde istenirse bankalardan fatura tutarının ödenebildiğini kaydeden Onay, “İstenirse fatura karşılığı vade de yapılıyor ayrıca itiraz da bu sistem üzerinden hemen yapılabiliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Üstatlara yardımcı elektronik denetim 

GELİŞTİRDİKLERİ tüm ürün ve hizmetleri kendi bünyelerindeki AR-GE merkezinden çıktığını söyleyen Bahadır Onay, şunları anlattı:  “E-defter ve e-fatura’nın sağladığı en önemli avantajlardan biri standart veri üretmesi. Bu uygulamalardan önce, özellikle defter tutma konusunda muhasebe programları farklı format ve standartlara göre veri üretiyordu. Bu ise, bu belgelerin analizinin önündeki en büyük engeldi. E-defter ve e-fatura ile bu sorun ortadan kalktığı için, veriler artık çok daha rahat analiz edilebiliyor. Biz bu yönde de bir çalışma yaptık ve işletmelerin e-defter ve e-fatura verileri üzerinde kendi denetimlerini yapmalarına imkân sağlayan bir denetim aracı geliştirdik. E-defter ve e-fatura verisi bu aracın içerisine bırakıldığında, başka hiçbir insan müdahalesi gerekmeksizin, içerisinde bulunan vergi, muhasebe ve ticaret mevzuatı kurallarına uygun bir denetim raporunu saniyeler içinde gerçekleştiriyor. Böylece denetim şirketleri ve mali müşavirlere çok büyük bir kolaylık sağlanıyor.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!