Onat Kutlar'ın adı sinema salonuna verildi

BİR bombanın bizden ayırdığı, sevgili Onat Kutlar'ın adı (1936-1995) Beşiktaş Belediyesi'nin meclis kararı ile Levent Kültür Merkezi sinema salonuna verildi.

Levent Kültür Merkezi'nde yapılan törene; Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, arkadaşları Ferit Edgü, Genco Erkal, Erden Kıral, Hüseyin Baş, Zeliha Berksoy katıldı.

Konuşmalardan sonra da Hakkári'de Bir Mevsim filmi gösterildi.

Beşiktaş Belediyesi'nin bu kararı, sanatçıya gösterilen saygının bir göstergesi.

Gerçekten de, onun sinemaya yaptığı katkıları bilenler, bu adın verilmesini çok uygun buldular.

Belediyelerin, yerel yönetimlerin bu tür çalışmalarını hep destekliyorum.

İsmail Ünal imzalı, Beşiktaş Belediyesi'nin yayımladığı, ileride sözünü edeceğim, Cumhuriyeti Aydınlatan Kadınlar albümü de saklanması gereken bir belge.

* * *

FERİT EDGÜ konuşmasında, "Bir sinema salonuna Onat'tan daha iyi birinin adının verilebileceğini düşünemiyorum," dedi ve sözlerine hepimizin katıldığı şu görüşü de ekledi:

"Umarım bu kalıcı olur."

Onat Kutlar
'ın "Sinema Bir Şenliktir" kitabını okumuş olan herhangi bir kişinin bu görüşe katılacağından kuşkum yok.

Gerçekten de iktidarlar, bu ad değiştirmede, kendi siyasal eğilimlerini kullandıklarından, ben salonlara, sokaklara verilen adların geleceğinden daima korkarım.

Onat Kutlar'ın senaryosunu yazdığı Hakkári'de Bir Mevsim'in yönetmenliğini Erden Kıral yapmıştı. Ferit Edgü'nün romanı O adıyla yayımlanmış, sonra kitabın da adı bu olmuştu.

Genco Erkal, Erden Kıral, Onat Kutlar'ın senaryodan sonraki dönemdeki çalışmalarından, senaryo için Hakkári'ye gittiğinden, montaj aşamasında bile onları yalnız bırakmadığından, Berlin'e kadar filmi izlediğinden söz ettiler.

Bu tür vesilelerin, o yazarın kitaplarının okunmasını sağlayacağını umarım.

Özellikle Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü'nü alan İshak, Peralı Bir Aşk İçin Divan, Yeter ki Kararmasın, Bahar İsyancıdır okurun yeniden ilgisini çekecektir.

* * *

ANISINI bir kez daha yaşatalım.
Yazarın Tüm Yazıları