On yıldır köyde tek başlarına yaşıyorlar

Güncelleme Tarihi:

On yıldır köyde tek başlarına yaşıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2010 13:09

Kırklareli çift, Türkiye'de 1950'li yıllardan sonra hız kazanan göç olgusuna inat, 30 haneden tek haneye inen köylerinde yaşamaya devam ediyor.

Birey ve grupların ekonomik, sosyal, kültürel ve buna benzer nedenlerden dolayı bir yerden başka bir yere gitmeleri sonucu oluşan göç nedeniyle bugün köyler boşalmaya devam ediyor. Buna en güzel örnek Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı Karanlık köyü.

Karanlık Köyü, Demirköy'e yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta. Önceleri 30 hane bulunan köyde, ekonomik nedenlerle başlayan göç sonucu şu anda Nezife (60)
ve Salih İrçi (75) çiftinin yaşadığı tek hanenin bacası tütüyor.

Köyden şehre başlayan göç sonucu, köy ise 7 yıl önce Demirköy Kaymakamlığı'nın talebi, İl Genel Meclisi'nin almış olduğu karar doğrultusunda İncesurt Köyü'ne bağlanarak mahalleye dönüştürüldü.

1990 yıllarında başlayan geçim sıkıntısı nedeniyle kente göçenler bir daha doğdukları ve ata toprakları olan köye dönmezken, yaşlı çift ise inatla hiç kimsenin uğramadığı köyde yaşamlarını sürdürüyor.

Nefize İrçi, yaptığı açıklamada, köyde doğup büyüdüklerini, kentte rahat edemeyeceklerine inandıkları için köyü terk etmediklerini söyledi.
Yalnız oldukları için bazen canları sıkıldıklarını ifade eden İrçi, “Köylüler şehre rahat etmek için gittiler. Biz, dede topraklarımızı terk edemedik. Burada dünyaya geldik. Köyde çok zahmet var. Orak var, çapa var. Motor yok, makine yok. Zahmetli iş. Bizim çocuklarımızda bizim yanımızdan şehre gittiler” dedi.
Salih İrçi de dedelerinin 1935 yılında Romanya'dan gelerek Karanlık'a yerleştiğini ifade ederek, “Bundan 20 yıl önce 30-40 hane vardı. İş yok, köylüler gitti. Tek biz kaldık. Ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz, odunumuzu ormandan temin ediyoruz. Devletimizde bize yaşlılık maaşı bağladı. Geçinip gidiyoruz” diye konuştu.

KARANLIK, AYDINLANDI

Bu arada, iki hafta öncesine kadar tek ailenin yaşadığı Karanlık Mahallesi'ne, İstanbul ve Kırklareli'nde çalıştıktan sonra emekli olan Mehmet Anıl taşındı.
Akrabalarına ait bir evi restore ettirdikten sonra burada yaşamaya başlayan Anıl, Kaymakamlığa müracaat ederek köye elektrik bağlattı.

Elektriğin bağlanması sonucu, gaz lambası ile aydınlanan çift de, bundan yararlanmaya başladı. Bu arada kentin gürültüsü ve çevre kirliliğinden kaçarak
Karanlık'a yerleşen Mehmet Anıl da, satın aldığı 100 adet keçi ve koyuna bakarak yaşamını sürdürüyor.

İncesırt Köyü Muhtarı Ahmet Ege de, köylerinde 10 yıl önce 40 hane olduğunu şimdi ise 18 hane kaldıklarını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!