On beşinci ölüm yıldönümünde Nejat F. Eczacıbaşı’nı andık

ECZACIBAŞI Topluluğu ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı Kurucusu Nejat F. Eczacıbaşı (1913 - 1993), İstanbul Modern’de salı akşamı bir konser ve resepsiyonla anıldı.

Bülent Eczacıbaşı, onun sanata verdiği önemi vurgulayan bir konuşma yaptı, ardından da Can Dündar’ın hazırladığı sinevizyondan kısa görüntüler perdeye geldi.

Program kartındaki bir cümlesinde, Nejat F. Eczacıbaşı, sanata verdiği önemden söz ediyordu:

"Türkiyemizin yarınına bir armağan olarak biriktirdiğimiz, en seçkin sanatçılara ait tablolardan oluşan koleksiyonu ileride açılacak bir müzede bütün kamuoyuna sunmak, topluluğumuzun Türk sanatına dönük bir çalışma olacaktır.

Ben, bir işadamı olarak mutluluğu, kültür ve sanata yapılan bu tür katkılarda ve onlardan alınan hazlarda buluyorum."

Düşü gerçekleşmişti. O düşün gerçekleştiği mekánda, İstanbul Modern Müzesi’nde anıldı.

Onun Feshane’de bir modern sanat müzesi kurmak için gösterdiği çabalarının yakın tanığıyım.

* * *

KONSER programında; European Union Chamber Orchestra’nın şef ve baş kemancısı Gernot Süssmuth’du. Orkestra, uluslararası virtüözümüz, iyi piyanist İdil Biret’e eşlik etti.

Konserde; Joseph Haydn’ın (1732 - 1809) La Majör Divertimento’su, Johann Sebastian Bach’ın (1685 - 1750) Re Minör Piyano Konçertosu, Wolfgang Amadeus Mozart’ın (1756 - 1791) Re Majör Divertimento’su seslendirildi.

İdil Biret, dakikalarca alkışlandı, bunun üzerine tekrar sahneye gelerek hocası piyanist Wilhelm Kempff’in iki Bach uyarlamasını çaldı. Gecenin sanat olayıydı İdil Biret, her zamanki gibi.

Nejat F. Eczacıbaşı’nı her zaman, müzik festivallerinde, konser saatinden önce kapıda hepimize hoş geldiniz, derken anımsıyorum.

Bir de yılda iki kez Eczacıbaşı Binası’nda müzik festivalinden önce iki kez yemekte buluşulurdu, belleğim beni yanıltmıyorsa masada Asım Kocabıyık, Nihat Gökyiğit, Mehmet Şuhubi de bulunurdu.

* * *

BEN her zaman işadamlarının sanata, sanatçıya yatırım yapmasını, bunun da görevleri ve sorumlulukları arasında olmasını isterim.
Yazarın Tüm Yazıları