Omurga romatizması sinsi ilerliyor

Güncelleme Tarihi:

Omurga romatizması sinsi ilerliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2013 00:00

Romatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Güler, omurga romatizmasının tedavi edilmediğinde kişinin bel hareketlerini ileri derecede kısıtlayan bir hastalık olduğunu belirterek, "Üstelik diğer organlara da zarar verebilen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle iyi tanınması ve zamanında tedavi edilmesi gerekmektedir" dedi.

Haberin Devamı

Romatoloji Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Oğuz Gürler, omurga romatizmasının özellikle omurgadaki eklem ve kemiklerin köprüleşmesine neden olup, beldeki katılaşmaya yol açan iltihaplı romatizma hastalığı olarak tanımlandığını ifade etti. Omurganın tümünün köprüleşerek omurgada tam bir hareket kısıtlılığının oluşmasına neden olabildiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Güler, "Sıklıkla hastanın bel ve kalça bölgesinde tutulum görülür. Kronik, ağrılı, ilerleyici ve vücudun diğer organlarını da tutabilen bir romatizmal hastalıktır. Omurga eklemlerinde ve bazı eklemlerde iltihaba neden olur. İltihabi durum sürüp giderken, eklemlerin iki yanında karşılıklı kemiksi çıkıntılar meydana gelir ve zamanla eklemler birbirine kaynaşır. Bunun sonucunda sertleşme meydana gelir ve bel hareketleri kısıtlanır" diye konuştu.

 

Haberin Devamı

YAVAŞ VE SİNSİ BEL AĞRISI



Yavaş ve sinsi başlayan bel ağrısının ve buna eşlik eden uzun süren tutukluk durumunun hastalığın başlıca belirtilerinden olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Oğuz Güler, "Gün içinde hafifleyen ve özellikle sabahları belirgin belde tutukluk ve ağrı, egzersiz ile düzelen veya uzun süreli dinlenme sonrası artan bel tutukluğu, geceleri uyandıran bel ağrısı, şikayetlerin 3 aydan uzun süredir devam etmesi, özellikle hastalık başlangıç dönemindeyken olabilen halsizlik ve kilo kaybı gibi bulgular hastalığın belirtilerindendir" dedi.

 

EGZERSİZ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR



Omurga romatizmasının tedavisinde ağrı kesici-iltihap giderici ilaçlar ve egzersizler kullanıldığını ifade eden Yrd. Doç.Dr. Oğuz Güler, "Gerekirse ameliyatlara başvurulabilir. Tedavi devamlı, düzenli ve uzun süreli olmalıdır. İlaçlar ağrının azalmasına, uykunuzun düzelmesine ve genel iyilik halinin sağlanmasına yardım eder. Fakat ilaçlar tedavinin sadece yarısıdır. Uygun egzersiz hastalığın tedavisinde kritik önem taşır. İlaçlar ağrıyı azaltarak bu egzersizlerin rahat yapılmasını sağlar" ifadelerini kullandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!