Online tasarruf

Güncelleme Tarihi:

Online tasarruf
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2016 14:15

FLO, Polaris, Sport in Street markalarını bünyesinde bulunduran Ziylan tüm işe alım süreçlerini dijitalleştirdi, işe alımdan, oryantasyon eğitimlerine her şeyi online yapan şirket bu sayede 1 yılda 1 milyon TL tasarruf sağladı. Ziylan Mağazacılık İK Direktörü Ayça İşbilir sorularımızı yanıtladı.

Haberin Devamı

Online tasarruf
Ziylan’ın bugün kaç mağazası, kaç çalışanı var?
Toplam 376 mağazamız var. Çalışan sayımız 5.728.

Bu yıl kaç kişi alınacak?

Yıl sonunda hedeflediğimiz rakam 6.607. 1.081 kişi alacağız kalan 6 ay içerisinde. Bu sayının içinde mağazalar, merkez ofis çalışanları ve deri fabrikalarımız da var. Yıl sonunda mağaza toplamımız 419 olacak.

İstediğiniz nitelikte mağaza personeli bulmakta zorlanıyor musunuz?
Satış danışmanına ulaşmakta zorluk çekmiyoruz. Lise mezunu her aday bizim potansiyelimiz olabilir. Ama bu yoğun büyüme hedefi sebebiyle daha hızlı hareket etmek için işe alım sürecini dijitalleştirdik.

Çünkü mağaza açılışından önce çalışanları zamanında hazır etmeliyiz, eğitimlerini vermeliyiz, tam donanımlı hale gelebilmek için 2 haftalık oryantasyon ve eğitim dönemi gerekiyor, öncesinde doğru ekip arkadaşlarımızı seçmemiz gerekiyor.

Nasıl dijitalleştirdiniz işe alım sürecini?
2015 yılının mayıs ayında tüm süreci dijitalleştirdik. İlanlarımızı online olarak paylaşıyoruz hem kariyer sitelerinden hem de üniversitelerin sayfalarından.

Bugün bir çok iş arayan gencin android telefonu var, çok kolay da telefonlarından başvurabiliyorlar. Sonrasında 3 soru soruyoruz, bu sorulara bir video çekip göndermesini istiyoruz. Bugüne kadar 9.000’den fazla video geldi. İşe alımdaki arkadaşlar bu videoları tek tek inceliyorlar, kişinin kendini ifade etmesine algısına bakıyorlar.

Bu elemeden sonra online mülakat aşamasına geçiyoruz ve kısa listeleri hazırlıyoruz. Biz kısa listeleri hazırladıktan sonra mutlaka bir üst pozisyon görüşme yapıyor. Ben bir satış danışmanı veya kasiyer işe alacaksam mutlaka mağaza müdür yardımcısı ve müdür görüyor. İK burada daha hızlı hareket ederek hem seyahat masraflarını kıstı, hem daha hızlı sahaya cevap vermeye başladı hem de genç jenerasyon bu sistemi sevdi.

1 MİLYON TL TASARRUF
Ne kadar tasarruf sağlandı?
1 yılda 1 milyon TL’lik tasarruf sağlandı. Bizim işe alımdaki uzmanlarımızın büyük bir çoğunluğunun vakti seyahatte geçiyordu. Ulaşım, otel konaklaması, adayın ulaşım masrafları vs.. Kağıdı da kaldırdık hayatımızdan.

Oryantasyon eğitimleri de online mı?
Adayın işe alınma kararı verdikten sonra adaya teklif online süreç üzerinden gidiyor. Online teklifi kabul ettikten sonra işe başlaması için gerekli evrakları da online gönderiyoruz. Evrakları hazırlıyor, scan edip bir link üzerinden tekrar bize gönderiyor. Biz sigorta girişini yapıyoruz işe başlamadan önce.

Mini oryantasyon programımız var. Link gidiyor, bu eğitime katılması gerekiyor. Eğitimi aldıktan sonra mağazasında işe başı yapıyor, ondan sonra iki aylık süreçte belli iki eğitime katılıyor. 2 ayın sonun da mağaza müdürüne ve mağaza müdür yardımcısına deneme süreci ile ilgili nasıl gidiyor diye soruluyor, 2 ay sonunda herşey yolundaysa devam ediyor. Bunlar online giden bilgilendirmeler.

Kaç kişi bu kanalla işe alındı?
400’den fazla kişi işe alındı bu kanalla.

Turnover’a nasıl etki etti?
Yüzde 90’larda idi şimdi yüzde 70’e indirdik. Perakande kolay değil, tatillerde, bayramlarda çalışıyorsunuz, kişi bu işe aşkla bağlı olmalı ve yükselebileceğini görmeli.

Sektörde kariyer imkanları neler?
Bir satış danışmanı 6 ayın sonunda her şey yolundaysa mağaza şefi, 1 yılın sonunda mağaza müdür yardımcısı, 6 ayın sonunda mağaza müdürü olabilir. Toplamında 3 yıl içinde bir satış danışmanı bölge müdürlüğüne giden yolda kariyerinde yükselebiliyor.

Sizden satış temciliğinden yükselen kaç kişi var?
2014 yılının sonundan itibaren bu sistemleri aktive ettik. Böyle bakınca içeriden 3 mağaza müdürümüz son 1 yılda bölge müdürü olarak terfi etti, 38 mağaza müdür yardımcısı mağaza müdürü olarak atandı, 55 mağaza şefi mağaza müdür yardımcısı oldu.

BİR SATIŞ DANIŞMANI 3 YILDA BÖLGE MÜDÜRÜ OLABİLİR
Sektörde kariyer yollarının açık olduğunu söyleyen İşbilir, “Bir satış danışmanı 6 ayda mağaza şefi, 1 yılın sonunda mağaza müdür yardımcısı, bir 6 ay sonra mağaza müdürü olabilir. Toplamında 3 yıl içinde bir satış danışmanı bölge müdürlüğüne yükselebiliyor. Basamakları çıkmak bu sektörde kolay, yeterki kişi işini sevsin, istekli olsun” diyor. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!