Ölürken ereksiyon mümkün olur mu

Güncelleme Tarihi:

Ölürken ereksiyon mümkün olur mu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2008 00:00

Haberin Devamı

CUMHURİYET Bilim Teknik ekinin 15 Ağustos sayısında ilginç bir açıklama yer aldı. Önce derginin yazarı Tahir M. Ceylan bir yazısında, "Erkekler ölürken ereksiyon olur" dedi. Ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, derginin Tartışma-Editöre Mektup sayfasına gönderdiği açıklamada, "erkekler ölürken ereksiyon olmaz" sözleriyle bu iddiaya karşı çıktı. Uzmanlara göre, erkeklerin ölürken ereksiyon olması mümkün değil, ancak iple asılan erkeklerde meni atımı görülebiliyor.

Aylak Bilgi adlı köşesinde Tahir M. Ceylan adıyla yazan psikiyatrist Dr. Mehmet Emin Ceylan, ekin 20 Haziran sayısında yayımlanan denemesinde, bir zamanlar dinlediği Cansızoğulları sülalesinin hikáyesini anlatıyor: "Hiç çocuğu olmayan bir kadın kocası öldüğü an, havsalaya zarar bir kararla kocasının üstüne biner (Erkekler ölürken erkeklik organlarında dikilme ve boşalma olur) ve onun dölünü içine alıp bir ölüden hamile kalır, o son tohumdan türeyen sülale bugün Anadolu’nun her yöresine dağılmıştır ve hepsinin de adı bir ölüden geldikleri için Cansızoğulları’dır."

Mümkün değil

Dr. Ceylan’ın yazısına Prof. Dr. Yılmaz cevap verdi. Ölüm sertliği dışında peniste ereksiyon oluşmasının mümkün olmadığını savunan Prof. Dr. Yılmaz, yazısında şu görüşlere yer verdi:

"Yapısında kas bulunan tüm dokularımız ölümden bir süre sonra katılaşmaya başlar. Buna ölüm sertliği, ölüm katılığı denir. Ölümünün üzerinden iki saat kadar geçmiş bir insanı, ensesinden tutup bir tahta gibi ayakları üzerine dikebilirsiniz. Bunun moleküler biyolojisi ayrıntılarıyla biliniyor. Halk arasında yaygın olan ölümden sonra erkeklerin sakalı bir miktar uzar şeklinde söylenegelen inanışın mekanizması aslında buna dayanmaktadır. Kıl köklerindeki küçük kaslar da kasılarak sertleştiği için kıllar uzamış gibi görünür. Erkeklerde prostat yakınında bulunan ve semen (meni) depolayan kesecikleri çevreleyen kaslar da bu katılaşmadan etkilendiğinden bazı erkeklerde ölümden bir süre sonra (birkaç saat) meni görülebilir. Bu durum bazı olgularda, ölümden önce cinsel bir eylem içinde bulunulduğu şekilinde yanlış yorumlanabiliyor. Bu durumların hiçbirinde, ölüm sonrası cinsel ilişkiyi gerçekleştirecek ereksiyon olanaklı değil. Çünkü ereksiyonun temel itici gücü kan basıncıdır. Çalışmayan bir kalbin ereksiyon oluşturabilecek bir basınç yaratması mümkün değildir..."

Kan dolaşımı yok

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Akkuş da, Prof. Dr. Yılmaz’ın görüşünü destekliyor: "Ereksiyon mekanizmasının birinci kuralı penisin kanla dolması. Ölen bir vücutta kan dolaşımı olmadığından ereksiyondan sözetmek mümkün değil. Sadece ölüm sertliği denilen durumda, hafif bir sertleşme olabilir. Ancak buna ereksiyon asla denemez."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!