Ölümüyle yarım kalan kitap tamamlandı

2003 Eylül ayında kaybettiğimiz mutfak kültürü uzmanı yazar Tuğrul Şavkay’ın ilk cildini hazırladığı "Halk Mutfağımız-Geleneksel Tatlardan Seçmeler" adlı kitap, bu yıl iki cilt olarak yayınlandı. Şekerbank’ın sponsorluğunda hazırlanan kitap, önümüzdeki günlerde satışa da çıkacak. Kitaplarda 600 yemek tarifi ve her biri farklı aksesuvarlardan oluşan 200 fotoğraf yer alıyor. Kitabı hazırlayan ekibin umudu, sponsor bularak, dört ciltlik bir külliyat oluşturmak. Hatta bir Türk Alice’ne imza atmak.

Ayda KAYAR
20.01.2006 - 19:59

Tuğrul Şavkay, kendini yemek kültürüne adamıştı. En büyük hayali Fransız Larousse Gastronomique benzeri bir Türk yemekleri ansiklopedisi oluşturmaktı. Bu hayalini 1999’da İRA Ajans’ın başkanı Şükrü Öksüz’le paylaştı. Türkiye’deki 81 ilin valilik ve belediyelerine birer yazı ile başvurmaya karar verdiler. Şavkay’ın oluşturduğu form 81 ile gönderildikten üç hafta sonra yerinde derlenen yemek tarifleri gelmeye başladı. Ajansta özel bir ekip kuruldu. Benzer tarifler ayrıldıktan sonra ellerinde 1200 yemek tarifi kalmıştı. Gerçek bir külliyat...

Bundan sonra ikinci aşama başladı. Şavkay’ın asistanı yiyecek-içecek tasarımcısı Tuba İşbakan’ın mutfağında Belgin Koç’un uygulamasıyla tarifler tek tek denendi. Kitabın prodüktörü Neslihan Elele de mutfaktaydı. Bazı yemekler ilk /images/100/0x0/55eac54ef018fbb8f895a187denemede oluyordu ama bazen istenen sonuca ulaşılamıyordu. Hemen Şavkay’a başvurulup yardım isteniyordu. Şavkay çok sıcak geçen 99 yazı boyunca hazırlanan yemekleri denedi. Her gün birkaç yemek deneyen ekipteki herkes, sıcağın da etkisiyle birkaç kilo verdi. Şavkay, "Ben bir türlü zayıflayamıyorum ama siz bunca yemeğin içinde yıllardır görmediğim kadar zayıf oldunuz" diye espri yapıyordu. "Göz kararı", "aldığı kadar", "bir kase" gibi muğlak ölçülerle gelen tarifler, standart tariflere uygun ölçeklere uyarlandı.

Prodüksiyon aşaması da çok titizlik gerektiriyordu. Fotoğraf çekimi için uygun aksesuvarlar kullanılmalı, yemeğin yapıldığı yöreye uygun gereçler görüntülenmeliydi. Şavkay, ekibi yönlendirdi. Süleyman Kaçar, her bir yemeği farklı aksesuvarlarla çekti. Bir yemeğin fotoğrafında gördüğünüz örtü, tabak ya da kaseyi bir başka fotoğrafta görmeniz mümkün değildi. 300 yemek tarifi ve 100 fotoğrafın yer aldığı ilk kitap 1999 yılı sonunda hazırdı. Sponsor Şekerbank, milenyuma girerken müşterilerine armağan olarak bu eseri verdi.

2001 krizi, ikinci cildin yapılmasını engelledi. Ama Şavkay’ın da ekibin de en büyük isteği bu külliyatı tamamlamaktı. Şavkay, kitabın önsözünde "Ne kadar güç olursa olsun, bu büyük projeyi mutlaka tamamlamak zorundayız" diyordu. Tam yeniden başlamaktan söz edilmeye başlanmıştı ki hiç beklenmeyen bir şey oldu. Eylül 2003’te Tuğrul Şavkay, aniden vefat etti. Herkes yıkılmıştı. Bir süre kitaptan hiç söz edilmedi.

2004’te Şavkay’ın eşi Esen Şavkay ile İRA Ajans’ın Başkanı Şükrü Öksüz yine bir araya geldiler. En azından kitabı iki cilt haline getirmek istiyorlardı. Kanuni mirasçılardan izin alındı ve ilk cilde sponsor olan banka yine giderin bir kısmını üstlendi. Ekip, yeniden çalışmaya başladı. Tuba İşbakan’a göre bu kez işleri çok zordu. Başları sıkıştığında başvuracakları kimse yoktu. Üstelik ortaya çıkan iş Tuğrul Şavkay kalitesinde olmalıydı. Günlerce uğraştılar. Bu kez Esen Şavkay yardımcılarıydı. Özellikle çekimler için gereken aksesuvarlar konusunda ekibe büyük destek verdi. /images/100/0x0/55eac54ef018fbb8f895a189Çalışmalar tamamlandı ve aynı banka bu yılbaşı müşterilerine içinde 81 ilden 600 yemek tarifi ve 200 fotoğrafın yer aldığı iki ciltlik eseri müşterilerine dağıttı.

Kitap, önümüzdeki günlerde kitapçı raflarında da yemekseverlerle buluşacak.

TUĞRUL ŞAVKAY’IN ASİSTANI TUBA İŞBAKAN

Ben Tuğrul Bey’in Bilkent Üniversitesi’nden öğrencisiyim. Daha sonra birlikte çalışmaya başladık. Bu çalışmanın tamamlanması en büyük hayaliydi. Biz onu kaybedince ne yapacağımızı şaşırdık. Onun adına layık olmak için çok çalıştık. İşimiz çok zordu. Umarım, ortaya çıkan eserden o da memnundur.

PRODÜKTÖR NESLİHAN EL ELE

Bu çalışmayı bitirmek bizim ev ödevimizdi. Çünkü Tuğrul Şavkay, ne olursa olsun bu projenin tamamlanması gerektiğini söylüyordu. Onun yolundan gittik ve 600 tarifi Türk yemekseverlerin hizmetine sunduk.

ŞAVKAY’IN GÖZLEMLERİ

Halk mutfağı bir hazine, biz onun yoksul bekçileriyiz

Kitaplarda, her bölümün başında Tuğrul Şavkay’ın yazıları var. Şavkay’ın yazılarında belirlediği mutfak özelliklerimizden bazıları:

Halk mutfağımızı göz kamaştırıcı bir hazineye benzetiyorum. Ancak ben kendimizi de bu hazinenin yoksul bekçileri olarak gördüğümü itiraf edeyim... Ulaşım ve iletişim artıkça, bu müthiş hazinenin keşfedilmesi de hız kazanacak. Bir de yerel yiyecekler ulusal pazarda boy göstermeye başlarsa, ağzının tadına düşkün olanların bayram edeceğinden hiç şüpheniz olmasın. Bence bu aşama, Türk mutfak tarihine devrim olarak geçecek kadar önemli.

Türklerdeki çorba çeşitliliği ve zenginliği belki başka hiçbir toplumda görülmeyecek ölçüdedir. Çorba denildiğinde, "aş"ın hatırlanmasının halk mutfağımız açısından bir önemi var. Çorbaların önemli bir özelliği, gerçekten tek başlarına yemek sayılacak kadar malzeme açısından zengin olmaları...

Bize ulaşan tariflerde, kaz yemeklerinin halk mutfağında rağbette olduğu anlaşılıyor. Ancak bu yemekler soğuk kışların hüküm sürdüğü yörelerde görülmekte.

Türklerin modern mutfağa en büyük katkılarının sayılamayacak kadar çok ve çeşitli sebze yemekleri olduğu rahatça söylenebilir.

Türkler ölçüsünde pilava düşkünlük dünyanın pek az ülkesinde görülür.

TUĞRUL ŞAVKAY’IN EŞİ ESEN ŞAVKAY

Tuğrul’un titizliğiyle çalıştılar

Tuğrul her şeye hayalle başlardı. Bu da hayallerinden biriydi. Ne yazık ki çalışmayı tamamlayamadı. Ama ekip, onun adına yaraşır bir çalışma yaptı ve iki cilt yayınlandı. Bence çok mükemmel bir çalışma oldu. Hiçbir masraftan kaçınılmadı. Onun titizliğiyle çalıştılar. Bunlar çok değerli kitaplar. Tuğrul’un diğer kitapları, ölümünün üçüncü günü korsan basıldı ve ne yazık ki hálá satılıyor.

IRA AJANS’IN SAHİBİ ŞÜKRÜ ÖKSÜZ

Bir Türk Alice’i oluşturabiliriz

Elimizde gerçek bir hazine var. Dört cilt tasarladık ama elimizdeki imkanlarla ancak iki cilt yayımlayabildik. Eğer sponsor bulunursa tabii ki çalışmayı tamamlamak istiyoruz. Türkiye’de bu çalışmanın rakibi yok. Çünkü tüm yemekler, yerinden derlendi. Tek tek denendi ve profesyonellerin de kullanabileceği şekilde uluslararası ölçülere uyarlandı. Külliyatın tamamlandıktan sonra İngilizce’ye çevrilmesini de çok istiyoruz. Bir başka hayalimiz ise bu yemeklerin her birinin yapılışını yerinde görüntülemek. Yani bir Türk Alice’i oluşturmak.

Yayınlanma Tarihi : 21.01.2006 - 00:00
Etiketler:


    EN ÇOK OKUNANLAR

      Koç Burcu
      21 Mart - 20 Nisan

      Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

      Boğa Burcu
      21 Nisan - 20 Mayıs

      Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

      İkizler Burcu
      21 Mayıs - 20 Haziran

      Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

      Yengeç Burcu
      21 Haziran - 22 Temmuz

      Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

      Aslan Burcu
      23 Temmuz - 23 Ağustos

      Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

      Başak Burcu
      24 Ağustos - 23 Eylül

      Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

      Terazi Burcu
      24 Eylül - 23 Ekim

      Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

      Akrep Burcu
      24 Ekim - 22 Kasım

      Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

      Yay Burcu
      23 Kasım - 21 Aralık

      Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

      Oğlak Burcu
      22 Aralık - 20 Ocak

      Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

      Kova Burcu
      21 Ocak - 18 Şubat

      Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

      Balık Burcu
      19 Şubat - 20 Mart

      Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün