Ölümü nasıl anlatacağını bilememek, işte bütün mesele bu

Çok sayıda gönüllü psikoloğa ihtiyaç var. Bugün gönüllü arkadaşlarım Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden ailelere taziyede bulundular. İzmir ve Manisa' nın köylerini ziyaret ettiler. Ziyaretin sonunda pek çok konuda yardıma ihtiyaç olduğunu ancak en çok uzman desteğine ihtiyaç olduğunu söylediler. Pek çok çocuk babasının öldüğünü bilmiyor. Ben buradan psikolog arkadaşlardan yardım talep ediyorum.

Haberin Devamı

Ölüm haberi almak zordur. Daha zoru bir çocuğa babasını kaybettiğini anlatmak olsa gerek...

İzmir ve Manisa' nın köylerinde eşlerini, evlatlarını kaybeden ailelerin evlerine taziye ziyaretinde bulunan arkadaşlarımla telefonlaştım gün boyu.Yanlarında olmayı çok isterdiğim ama sağlık sorunları nedeniyle katılamadım.

Arkadaşım Duygu Yayman, "buradaki halka pek çok konuda yardım lazım ama acil bir şekilde psikolojik yardım lazım" dedi. Örneğin taziyede bulundukları bir evde 4 yaşındaki çocuk henüz babasının öldüğünü bilmiyormuş. "Çünkü annesi ve diğer yakınları küçük çocuğa babasını kaybettiğini nasıl söyleyeceğini aileler bilmiyorlar" dedi.

Takip ettiğim kadarıyla Türk Psikologlar Derneği' nin bu alanda bir çalışması var. Ancak organizasyonu nasıl oluşturdular, ayrıntılı bilgi sahibi değilim.

Haberin Devamı

Yine PDR Derneği' nin çalışmaları söz konusu fakat nasıl yol almayı düşündüklerine dair ayrıntı elimde yok.

Milli Eğitim Bakanlığı 70 tane rehber öğretmeni bölgeye yönlendirdi ancak onların çalışma alanı ne olacak, haberlerde göremedim.

Benim Türk Psikologlar Derneği, PDR Derneği ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden ricam çalışmaları hakkında bilgi paylaşmaları olacak. Çünkü herkes bir şeyler yapmak istiyor ancak nasıl yönleneceklerini bilmedikleri için beklemek zorunda kalıyorlar.

Bu konuda çalışması, fikri ve de girişimi olanl uzmanlar haber verebilirse, ben de yardımcı olmak için elimden geleni yapmaya çalışacağım.

Yeter ki çocukların bu acısını, yasını en az sarsıntıyla atlatmalarına yardımcı olabilelim. Manisa, İzmir, Balıkesir ve pek çok ilin köylerindeki aileler, çocuklar acil psikolojik yardım bekliyor.

info@aylinanne.com

Güncelleme No 1: Türk Psikologlar Derneği Travma Afet ve Kriz Birimi bir rapor oluşturmuş. Soma' da çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalarına 21.05.2014' te başlayacaklar. Çalışmaların organizasyonu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile İl Sağlık Müdürlükleri tarafından koordine edilecekmiş.

Çalışmaya dahil olmak isteyen gönüllü psikologlar linkteki formu doldurarak izmirtpd@hotmail.com a gönderebilirler. http://www.psikolog.org.tr/index.php?Detail=1049

Haberin Devamı

Güncelleme No:2 Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği' nin bir çalışması var. Manisa PDR Der ve Manisa Rehberlik Araştırma Merkezi' nin ortaklaşa yürüteceği bir çalışma söz konusu. AFet ve Afete Müdahale Eğitimi almış "gönüllü" psikolojik danışmanların derneğe ulaşmasını istiyorlar. Belirtilen kriterlere uyan psikolojik danışmanların pdrder@yahoo.com adresine mail atarak başvurmaları gerekiyor.

Güncelleme No:3 AfPHB Birimi, Sağlık Bakanlığı, ASPB bir araya gelerek, Türkiye Kızılay Derneği, Türkiye Psikiyatri Derneği, Türk Psikolgoları Derneği, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ve Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Derneği bir havuz oluşturarak, psikiyatr, psikolog, psikolojik danışman, sosyal hizmet uzmanı, çocuk ve ergen psikiyatrı ve psikososyal hizmet temsilcilerinden gönüllüleri yönlendirme kararını uygulamaya başlamış.

Yazarın Tüm Yazıları