"Ölümsüz aşk" İzmir'de

Güncelleme Tarihi:

Ölümsüz aşk İzmirde
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2003 11:22

İzmir Devlet Opera ve Balesi, Shakespeare'in ünlü eserinden uyarlanan Romeo ve Juliet balesini sanatseverlere sunuyor. Müziğini Sergei Prokofiev'in bestelediği eser Nugzar Magalaşvili’nin koreografisiyle perde açıyor. Orkestra şefi ise Fahrettin Kerimov. Eseri, Nugzar ve Medea Magalaşvili sahneye uyarladı.

Haberin Devamı

Dekor ve kostüm tasarımlarını konuk Gürcü tasarımcı Yuri Gegeşidze, ışık tasarımını Oktay Kanca gerçekleştirdi.  Romeo & Juliet’te başlıca rolleri; Kıvanç Ekin, Burcu Kılıç, Bülent Özdemir, Sertan Yetkinoğlu, Barış Türksever, Siner Gönenç, Suat Yeşiltepe, Tolga Ergen, İldem Kocakuş, Meltem Özdemir üstleniyorlar.

İtalyan öykücü Matteo Bandello’nun öyküsünden yola çıkılarak Shakespeare tarafından oyunlaştırılan  Romeo & Juliet, Shakespeare’in “Coşkunluk ve Gençlik Dönemi” diye anılan dönemde yazdığı eserler arasındadır. Romeo & Juliet balesinin konusu öykünün aslına sadık kalınarak anlatılmaktadır. Eserin konusu şöyle: Verona’nın iki ünlü ailesi Montague’ler ve Capulet’ler yıllardır birbirinin amansız düşmanıdır. Montague’lerden Romeo, Capulet’lerden Juliet’i görür ve iki genç birbirlerine çılgınca aşık olurlar... Bir rahibin yardımıyla gizlice nikahlanırlar. Ancak iki aile arasındaki “kan davası” sürmektedir... Romeo, Juliet’in kuzenini öldürür ve prens tarafından Verona’dan uzaklaştırılır. Juliet, ailesi tarafından bir başkası ile evlendirilecekken uyuşturucu ilaç alarak ölmüş taklidi yapacaktır. Amacı Romeo gelene kadar ölü görünmek, sonra da onunla kaçmaktır... Ancak “Verona Aşıkları”nı acı ve mutsuzluk beklemektedir.

Haberin Devamı

William Shakespeare’in oyunları arasında ilk oynandığı günden beri en çok sevilen, baleleri, çeşitli filmleri, çağdaş uyarlamaları yapılan Romeo & Juliet’in şiirsel güzelliği, müzik ve dans diliyle birleştirildiğinde yeni boyutlar kazanmakta, büyüleyiciliği özelliği artmaktadır. Aralarında Çaykovski’nin de bulunduğu ünlü pek çok besteci bu eser için müzik yazdığı halde,  Romeo & Juliet balesinin en başarılı bestecisi Prokofiev olmuştur. Prokofiev’in bestesi, halk danslarıyla süslenerek esere canlılık kazandırılmış; bütünüyle danslı bir trajediye dönüşmüştür.

İzmir Devlet Opera ve Balesi, Romeo & Juliet’i, bu sezonda beş kez yineleyecek. Eser, 9, 11 ve 14 Ekim ile 11, 13 Kasım tarihlerinde sahnelenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!