GeriSeyahat Ölümsüz ağaç baobab
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ölümsüz ağaç baobab

Ölümsüz ağaç baobab

Madagaskar Adası'nda 8 tür baobab yaşıyor. Bunlardan yalnızca bir türüne Afrika'da tek tük rastlanmakta. Babobabların bazı türleri, 35 metreye kadar boylanabiliyor.

Gövdelerinin içi suyla dolu olduğundan baobablar, ateşe karşı çok dayanıklı. Pirinç tarlası açmak için ormanlar yakıldığında, diğer tüm bitkiler yok olurken baobablar, alevlere direniyor ve sağ kalmayı başarıyorlar. Bu özellikleri sayesinde baobablar, yok olmaktan kurtuluyorlar.

Madagaskar halkı, bu ağaçlara karşı olumlu bir yaklaşım içinde. Örneğin Mahafaly kabilesinin insanları, mezarlarının yakınına baobab dikilmesi gerektiğine inanıyorlar. Babobablar, son derece fakir olan ada halkının ekonomik bir güvencesi aynı zamanda. Gövde kabuklarının altından çıkarılan liflerle ip, sepet, müzik aleti ve şapka gibi ihtiyaçlar yapılıyor. Baobabların dış kabuğunun soyulması, diğer ağaçların tersine, ağacı öldürmüyor. Baobab, yaralı kısmı, kısa sürede onarıyor.

Madagaskar halkının ‘‘şişe ağacı’’ ya da ‘‘fil ağacı’’ gibi isimler taktığı baobablar, özellikle ülkenin batı ve kuzeybatı kısımlarında bulunuyor. Kimi yerlerde ona ‘‘ters dönmüş ağaç’’ da deniyor. Bunun nedeni, gövde dallarının kökler gibi çok kısa olması. Her yıl yüzlerce doğasever ve turist, bu ağaçları görmek için adaya turist olarak geliyor. Ada halkı, ‘‘dünyanın öbür ucundan ağaç görmeye gelinmesini’’ son derece komik ve eğlendirici buluyor.

Baobabların en ilginç yanlarından biri gövdelerinde topladıkları suyla bir su deposuna dönmeleri. Örneğin gövde çapı 15 metreyi bulan bir tür, 115 bin litre su alıyor.

Beşinci yılını kutlayan Atlas Dergisi, sayfalarını üçüncü kez gizemli Madagaskar Adası'na ayırdı. Türkiye'nin en çok okunan gezi, coğrafya ve doğa dergisi Atlas'ın mart sayısında Madagaskar'daki dünyanın en garip ağacını inceledi. Baobab ağaçları, ölümsüz ağaçlar olarak tanınıyor. Çünkü bilimsel araştırmalara göre kimi baobabların yaşı, 5 bini geçiyor.

Atlas'la buluşma

Bu yıl 60. sayısıyla birlikte beşinci yılını dolduran Atlas, bu mutluluğu okuyucularıyla paylaşmak üzere çeşitli etkinlikler hazırladı. ‘‘Atlas'la Buluşma’’ adlı etkinliklerde multivizyon gösterileri, fotoğraf sergileri, Atlas fotoğrafçı ve yazarlarıyla söyleşiler yer alıyor. İlk buluşma, 28-29 Mart tarihlerinde İstanbul'da, daha sonra Ankara, Bursa, İzmir ve diğer illerde gerçekleşecek. Atlas Dergisi son sayısında okuyucularına, bu etkinlikler için bilet armağan etti.






False