Ölmeyi düşünmeyin

Yaşamaktan sıkıldığını anlatan mektuplara topluca cevap verme gereğini duyuyorum ve hiçbir şeyin hayattan daha önemli olmadığını söylüyorum.

Elbette ki, ölüm fikrine ulaşmak zekanın ürünü. Fakat bu noktada zekanın kullanım biçimi çok önemli. Tek yanlı çalışan bir zeka, o kişinin çok zeki olduğunu göstermiyor. Sadece düşüncelerinin belli bir noktada kilitlendiğini gösteriyor.

Halbuki zeka, hayatın birçok boyutu olduğunun farkındadır. Her şeyi göremese bile, hayatın sadece gördüğü kısmından ibaret olmadığını bilir. Görmeye, bilmeye ve anlamaya çalışır. Peşine düştüğü düşünceden ibaret bir dünyada bulunmadığının farkındadır. Düşünce sınırını geliştirir. Ve anlar ki, yaşamakta olduğu hayat, sırlarla dolu gizemli bir maceradır. Zeka, maceradan hoşlanır. Çünkü, macera, keşif demektir. Öğrenmek demektir, heyecan demektir, hayatın farkına varmak, keyfine ulaşmak demektir. Ve maceraya atılır. Bilinmeyenin esrarlı yollarında karşılaştığı her şey "Bilgi" demektir. Gözlerini, kulaklarını, düşüncelerini bilgiye açar. Bu açılımın yarattığı enerjiyle hayatı ve dünyayı kavrar. Bu kavrayış, bilincinin yükselmesine, varlığının nedenini keşfetmesine yardımcı olur. Ve bilir ki, hayat ne mahkumiyet yeridir, ne de kaçılması gereken bir yer...

Bilir ki, dünya düşüncenin ürünüdür ve düşündükçe, düşüncenin sınırsız olduğunu anlar. Bu demektir ki, hayat da sınırsızdır. Ve düşüncelerin sınırını aşmaktadır. Çünkü, düşünceyi oluşturan, bilgidir. Ve bilgi yaşadıkça ulaşılan bir sonsuzluğa sahiptir. Demek ki, bilmek için yaşamak gerekir. "Ölüm deneyimini nasıl olsa bir gün tecrübe edeceğiz. Ha bugün, ha iki yıl sonra, ne fark eder?" diyenlere iki yıllık bir farkın azımsanmayacak tecrübelerle dolu olduğunu söylemek istiyorum. Hatta ’1 gün’ dahi öylesine önemlidir ki, bütün bir sene boyunca elde edilemeyecek bilgiyi 1 gün içinde aniden öğreniverir ve olağanüstü bir hal içinde kendinizi buluverirsiniz.

Pek çok kişinin hayatında böylesi unutulmaz günler vardır ve hayatın değeri dakikaların içinde saklıdır. İşte, böylesi bir açıklama da hayata bakışın bir başka boyutudur. Ve hayata nereden bakarsanız, sadece onu görürsünüz. Hayat, bizim görüşlerimizden ibaret olduğuna göre, görmeyi bilmek için yaşamak gerek.

Kayıplar fırsata dönüşecek

Son derece ilginç bir gün. Meydana gelen olaylar son derece dikkat çekici ve etkileyici olacak. Şimdiye kadar düşünmemiş ve önemsenmemiş konuların önem kazanacağını işaret eden gökyüzünün konumu kayıpların fırsata dönüşeceğini gösteriyor. Hayallerin ve ideallerin değişmesiyle birlikte istekler de değişiyor. Güç savaşlarının yapılması mümkün. Ancak, farklı beklentilerin ortaya çıkmasıyla birlikte stratejilerin değişmesi de söz konusu. Bugün gösteri dünyasında ilginç gelişmeler meydana gelebilir.
Yazarın Tüm Yazıları