GeriSeyahat Ölmeden önce görmeniz gereken unutulmaz 40 yer
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ölmeden önce görmeniz gereken unutulmaz 40 yer

Ölmeden önce görmeniz gereken unutulmaz 40 yer

Yaşayacak bir hayatımız var. Gezip görülmesi gereken ise bir sürü yer... Antik anıtlar, olağanüstü manzaralar, tehlikeli yaban hayatı, yabancı kültürler, mimari ve sanatsal eserlerin bulunduğu yerler gibi. Steve Davey, BBC Books’tan çıkan "Ölmeden Önce Görmeniz Gereken Unutulmaz Yerler" adlı kitabında birikimlerinden yola çıkarak gezilmesi gerekilen 40 yeri kaleme alıyor.

Türkçe’ye de çevrilen kitapta, Tac Mahal ve Alhambra gibi tanınmış yerlerin yanısıra Kamboçya’daki akıl almaz Angkor Wat Tapınağı ve Namib Çölü’ndeki şaşırtıcı Dead Vlei (Ölü Vlei) gibi pek fazla bilinmeyen turistik değerlerden de söz ediyor. Davey’in listesine Türkiye’den ise Efes Antik Kenti girmiş...

Unutulmaz yeri, ömür boyu hatırlayacağımız yer, olarak tanımlıyor Steve Davey. Bu tanımla da yetinmiyor, "Varolduğunu keşfettiğiniz anda oraya gitmeniz gerektiğini bildiğiniz ölçüde özel bir yerdir" diyor. Kitapta az bilinen ve görmeyi düşünmediğimiz yerleri de anlatmaya çalışan yazar, seyahatler sırasında bir daha tekrarlanmayacak küçük kişisel hatıralara sahip olmaya da vurgu yapıyor: Mesela, dağlarda mangal için Bedevilere katılması, bir Özbekistan pazarında baharatlar için pazarlık etmesi, büyük bir Tibetli aileyle piknik yapması, bir daha tekrarlanamayacak hatıralar ona göre. Bu deneyimlerin satın alınamayacağını hatırlatıyor. Ve ekliyor: "Umarım bu kitap unutulmaz yerlerden bazılarına gitmenize ve kendinize ait silinmez hatıralara sahip olmanıza yardımcı olur."

EFES ANTİK KENTİ /TÜRKİYE

Efes MÖ 10. ve 11. yüzyıllarda, Yunanlılar tarafından kurulmuş, zaman içinde 200 bin kişilik güçlü bir şehir ve deniz limanına dönüşmüş. Bu dönemde inşa edilen Artemis Tapınağı dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul ediliyor. Şehir MÖ 2. yüzyılda Roma kontrolüne girmiş ve Hıristiyanlığın önemli bir merkezi olmuş. Aziz Yuhanna’nın burada gömülü olduğu söyleniyor. Şehrin görünüşü ve oradaki yaşama dair düşünceyi kolaylaştıracak heykel ve büyük koleksiyonlar Selçuk’taki Efes Müzesi’nde bulunuyor. Şehrin yüzde 10’unun kazılmış olmasına rağmen kalan ayrıntıların zenginliği göz dolduruyor.

TAC MAHAL /AGRA-HİNDİSTAN

Tac Mahal 1632 yılında İmparator Şah Jahan tarafından eşi Mümtaz için yaptırılmış. Yapıt mozele olarak inşa ettirilmiş. Tac Mahal’in düşsel görünümleri Yamuna Nehri üzerine yansıyor. En iyi gün doğumunda görünüyor. En büyük özelliği ışıkla birlikte renk değiştirmesi. Sabahın ilk ışıklarıyla soğuk buğulu bir maviden pembe, soluk altın veya turuncu rengine dönüşüyor. Öğle güneşinin parıltısıyla göz kamaştırıcı beyaz bir renk alıyor.

IGUASSU ŞELALELERİ BREZİLYA-ARJANTİN
/images/100/0x0/55eb6490f018fbb8f8be36ef

Brezilya ve Arjantin sınırında bulunan şelale, bir dizi çağalayanı kapsıyor. Bunlardan biri at nalını andıran ve derin bir yarığa dökülen Şeytan Gırtlağı. Sınırın Brezilya tarafından aşağıya dökülen Santa Maria çağlayanı yarı yolda bir plato tarafından kesiliyor. Bu platonun üstünden de gökkuşağıyla süslenmiş bir yaya yolu geçiyor. Bu şelalenin en büyük özelliği beş duyu organına hitap etmesi. Yaklaştığında bir gümbürtüye dönüşen ses, serinleten su serpintileri ve havayı kenara iten büyük su hacminin yarattığı hırpalayıcı rüzgarlar... Iguassu her iki yandan da ulusal parka dönüştürülen yemyeşil yağmur ormanlarıyla çevrili.

COLLEGE FİYORDU ALASKA, ABD

Fiyort 30 km. uzunlukta. Buz dağın tepesinde berrak, yüzeyinde ise turkuvazdan saf bir maviye uzanan geniş bir renk yelpazesine sahip. Fiyort ve buzullarının ebat ve boyunu hesaplamak oldukça zor. Görünüşlerinden on kat daha büyükler. College Fiyordu’nda şaşırtıcı çeşitlilikte bir yaban hayatı var. Gemiyle yapılan seyahatlerde siyah orkaları ve beyaz beluga balinalarını görebilirsiniz.

KUKULCAN PİRAMİDİ / MEKSİKA
/images/100/0x0/55eb6490f018fbb8f8be36f1


Meksika’nın Yukatan yarımadası üzerindeki Chichen İtza antik Maya ören yerinin merkezinde bulunuyor. Hoş bir simetriye ve etkileyici bir endama sahip. Yapıtın asıl görkemi 1000 yılı aşkın bir süre öncesine dayanan yapımının gizemi. Piramit adeta dev bir takvim. 52 panelden, dokuz düzlükten oluşuyor. Her yüzündeki merdivenlerin 364 basamağı var. En tepedeki kare platform da eklenirse sayı 365 oluyor. Piramitteki en etkileyici görüntülerden biri de gece gündüz eşitliğinde meydana geliyor. Kuzey merdivenine vuran güneş dev bir yılanın yukardan aşağıya sürünmesine ve merdivenin başındaki yılanla birleşmesine neden oluyor. Piramidin başka bir sırrı da içinde daha yaşlı bir piramidin gizli olması.

KILLARY LİMANI CONNEMARA - İRLANDA

Son buz çağı sırasında buzullarla dağlar arasına karakterislik U vadilerin oyulmasıyla oluşmuş. Killary Limanı, Galway Kontluğu ile Mayo Kontluğu arasındaki sınırın üzerinde dağlarla denizin buluştuğu yer olarak adlandırılıyor. Liman İrlanda’nın tek fiyordu. Girişinin güneyindeki Envyle’ın kıyısı, sahilleri ve etrafındaki yollar limana, dağlara ve Inishbofin adasına en iyi manzarayı sunuyor.

KARNAK TAPINAĞI LUXOR - MISIR

Karnak Tapınağı, Mısır’daki hayatı temsil ediyor. Sayısız firavunun iktidar merkezi olmuş. Tapınakta bulunan ve Amon’u betimleyen derin oyulmuş hiyeroglifler ve alçak kabartmalar hálá kapalı bulunuyor. Tapınağın iç mekanı geçit boyunca bulunan ızgaralı pencerelerden sızan ışıkla biraz aydınlanıyor. Tapınak Amon, Mut ve Mont olmak üzere üç bölümden oluşuyor. En büyüğü Amon bölümü. Büyük Hipostil Salonu bu bölümün en etkileyici yapısı. Burada II. Ramses’in dev heykeli, III. Ramses’e adanmış dev bir tapınak ve çok sayıda sfenks bulunuyor.

KİTAPTA NERELERİ VAR
/images/100/0x0/55eb6490f018fbb8f8be36f3


Angkor Wat, Kamboçya St. Petersburg, Rusya Grand Canyon Arizona Tac Mahal, Hindistan Aittaki, Cook Adaları Kukulcan Piramitleri, Meksika Iguassu Şelaleleri, Brezilya ve Arjantin Petra, Ürdün Rio de Janeiro, Brezilya Taman Negara Yağmur Ormanları, Malezya Havana, Küba Wat Kaeo, Bangkok, Tayland Eilean Donan Şatosu, İskoçya Elhamra, Granada, İspanya Venedik, İtalya, Ölü Vlei, Namibya College Fiyordu, Alaska, ABD Karnak Tapınağı, Luxor, Mısır Jaisalmer Kalesi, Hindistan Galapagos Adaları, Ekvador Manhattan Adası, New York Titicaca Gölü, Bolivya ve Peru Santorini, Yunanistan Drakensberg, Güney Afrika Lalibela, Etiyopya Machu Picchu, Peru Büyük Barrier Resifi, Avustralya Lhasa, Tibet Efes, Türkiye Bund, Şangay, Çin Monet’in Bahçesi, Giverny, Fransa Ngorongoro Krateri, Tanzanya Zanzibar, Tanzanya Makalu, Himalayalar, Nepal Yangshuo, Çin Dubrovnik, Hırvatistan Semerkant, Özbekistan Killary Limanı, İrlanda.
False