Olimpiyatta barış çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Olimpiyatta barış çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

18'inci Kış Olimpiyat Oyunları, bu sabaha karşı yapılan muhteşem açılış töreniyle Japonya'nın Nagano kentinde başladı. Nagano, bugüne kadar kış olimpiyatı düzenlenen ekvatora en yakın kent. Nagano'da yeni yapılan Minami Sports Park Stadı'nda 50 bin seyircinin izlediği açılış töreninde, teknoloji kullanımı ve Japonlar’ın geleneksel gösterileri büyük hayranlık uyandırdı. Özellikle sumo güreşçilerinin ‘‘kötü ruhları kovma’’ ayini ayakta alkışlandı. Japonya İmparatoru Akihito ve İmparatoriçe Michiko'un da katıldığı açılış töreninde, oyunlar süresince yanacak meşale, Japon artistik buz patenci Midori Ito tarafından ateşlendi.

Törende, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Juan Antonio Samaranch ve Organizasyon Komitesi Başkanı Eishiro Saito, birer konuşma yaparak dünya insanlarını barışı korumaya çağırdılar ve oyunların dünyada barışın sağlanması konusunda büyük bir işlev üstlendiğini vurguladılar. ABD'ye, ‘‘Olimpiyatlar bitene kadar Irak'ı vurma’’ çağrısı yapıldı. ABD ise, ‘‘Oyunların barışçı geleneğine saygı duyuyoruz, ancak askeri planlarımızı yaparken dış etkenleri gözetemeyiz’’ diyerek çağrıyı reddetti.

Japonlar’ın ünlü orkestra şefi Seiji Ozawa yönetimindeki orkestra ve koro da çeşitli eserler seslendirdi. 150 kadar Japon çocuğun da rengarenk giysiler içindeki gösterileri ilgi çekerken, açılış töreni, Japonya Hava Kuvvetleri uçaklarının yaptığı alçak uçuş gösterisiyle sona erdi.

Hangi dallar var

Curling: Olimpik spor olarak ilk kez Nagano'da yapılacak olan Curling, takımların bir diski (veya top diyebiliriz) buz üzerinde belirlenen hedefe ulaştırmaları amacını içeriyor.

Biathlon: Sporcuların hem kayak yaparak belli bir mesafeyi katetmeleri, hem de durarak belirli hedeflere sırtlarında taşıdıkları tüfeklerle ateş etmeleri ilkesine dayanır.

Kızak: Sporcular bellirli parkurda bir kızakla belirli mesafeyi katederler ve zamana karşı mücadele verirler.

Bob kızağı: Normal kızaktan farklı olarak üstü kapalı hale getirilmiş kızakla sporcular, belirli bir parkurda zamana karşı mücadele verirler.

Buz Hokeyi: Buz üzerinde iki takımın karşılıklı küçük bir topu buz üzerinde ellerindeki özel sopalarla kontrol ederek, rakip kaleye sayı olarak gönderme ilkesine dayanır.

Sürat pateni: Sporcuların buz pist üzerinde ayaklarındaki paten yardımıyla, belirli mesafelerde zamana karşı yarışlarınını içerir.

Artistik patinaj: Sporcular, buz üzerinde, müzik eşliğinde patenle artistik ve zorluk derecesine göre sınıflandırılan çeşitli hareketleri bir uyum içinde sergilerler.

Snowboard: Sporcular kar üzerinde tek ve kalın bir kızakla hareket ederler ve yönlerini belirlerler. Kendilerine hız kazandıracak herhangi bir araçları yoktur.

Serbest kayak: Kayak sporunun akrobasi bölümüdür. Sporcular kayakla belli bir parkurda çeşitli akrobasi hareketleri yaparak değerlendirilirler.

Kuzey disiplini: Atlama ve uzun mesafe dayanıklılık isteyen bir kayak yarışması.

Kayakla atlama: Sporcuların çıkışta kazandıkları ivme ve hız yardımıyla belirli bir parkurda süratlenip, daha sonra havadan yere inenene kadar en uzak mesafeye gitme ilkesine dayanır.

Kayak kros: Sporcular kayakları ve ellerindeki sopaları kullanarak 5 ile 50 km'lik mesafelerde yarışırlar.

Alp disiplini: Belli bir mesafedeki parkurun kayarak tamamlaması ilkesine dayanır. İniş ve slalom yarışmalarını içerir.

Lady Di meşaleyi taşıyacaktı

Geçen ağustosta Paris'teki bir trafik kazasında ölen Prenses Diana, eğer yaşıyor olsaydı, Nagano'da olimpiyat ateşini taşıyacaktı. Nagano Organizasyon Komitesi yetkilileri, Diana'nın kazadan bir kaç hafta önce olimpiyat ateşini taşımasını teklifini kabul ettiğini açıkladılar. Diana'nın ömrü Nagano 98'in açılış seramonisinde olimpiyat ateşini taşımaya yetmedi, ancak onun yerine bu görevi yakın arkadaşı İngiliz Chris Moon yaptı. Diana, üç yıl önce Mozambik'te bir toprak mayınıyla ayağını kaybeden Moon ile birlikte tüm dünyada toprak mayınlarının yasaklanması konusunda uğraş veriyordu.

Japonya'nın üçüncü olimpiyatı

72 ülkeden 2400 sporcunun 16 gün süreyle mücadele edeceği oyunlarda, Türkiye'yi bir oyuncu temsil ediyor: Arif Alaftargil, slalom, büyük slalom ve süper büyük slalom gibi alp disiplini dallarında yarışacak.

160 ülkenin televizyonunun naklen yayın yapacağı oyunlarda, ilk kez bayanlarda da buz hokeyi, curling ve snowboard dallarında yarışmalar düzenlenecek.

68 altın madalyanın verileceği oyunlarda, ilk kez ABD'li profesyonel buz hokeyciler de yer alıyor.

Nagano oyunları, bugüne kadar en çok ülke ve sporcunun katıldığı kış olimpiyatları. En kalabalık kafileyi 196 kişiyle ABD oluşturdu.

Şubat’ta bitecek oyunlar için 1 milyondan fazla bilet satıldı. Organizatörler, bilet satışından oldukça memnun olduklarını açıkladılar.

1964 Tokyo Yaz Oyunları ve 1972 Sapporo Kış Oyunları'nın ardından üçüncü kez olimpiyata ev sahipliği yapan Japonya'nın Minami Stadı'ndaki açılış seramonisi, olağanüstü renkli geçti.

Açılış gösterilerini tam 50 bin kişi izledi. Gösterilerin ana temasınını 21'inci yüzyılda barış oluşturdu.

Olimpiyat ateşi Mozambik'te bir toprak mayını nedeniyle ayağının bir bölümünü kaybeden İngiliz sporcu Chris Moon tarafından stada getirildi ve eski şampiyon patinajcı Japon Mario İto tarafından dev meşale ateşlendi.

Açılışta Pekin, Sydney, New York, Berlin ve Cape Town'daki 200'er kişilik korolar, uydu aracağıyla bir araya getirilip Beethoven'ın ‘‘Ode to Joy’’unu seslendirdi. Geleneksel kıyafetli dansçıların yaptıkları gösteriler büyüleyiciydi. Japonlar'ın geneksel sporu olan sumonun ünlü şampiyonu Akebono ve diğer sumocuların gösterisi de ilgiyle izlendi.

Nagano'yı saran sis, organizasyon komitesini düşündürüyor. Hakuba'da 3289 metrelik Happo'one pistinde dün yapılan erkekler iniş yarışmasının son denemeleri sis nedeniyle 2 saat geç başladı. Yetkililer, pazartesi gününden itibaren havanın tamamen açılacağını belirtirken, sis nedeniyle bugünkü iniş yarışmaları da tehlikeye girdi.

Oyunların ilk gününde A ve B Grubu'nda buz hokeyi karşılaşmaları oynandı. İlk maçlarda alınan sonuçlar şöyle: A Grubu: Avusturya-Slovakya: 2-2, Kazakistan-İtalya: 5-3; B Grubu: Belarus-Fransa: 4-0, Almanya-Japonya: 3-1.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!