Ölene kadar Nobel adayı olacağım

Güncelleme Tarihi:

Ölene kadar Nobel adayı olacağım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2006 16:50

Yazar Yaşar Kemal, Nobel Edebiyat Ödülüne aday gösterilen “ilk Türk” olduğunu belirterek, “Nobel'e 1973'ten beri adayım, ölene kadar da aday olacağım” dedi.Son zamanlarda kendisine “Niye yazayım?” diye sorduğunu söyleyen Yaşar Kemal, “Yıllarca yazmamaya çalıştım ama yapamadım. Yine yazıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yaşar Kemal, Kadıköy Belediyesi'nin Caddebostan Kültür Merkezi'nde düzenlediği Kitap Şenliği'nin açılış törenine, eşi Ayşe Baban ile “onur konuğu” olarak katıldı.

Yaşar Kemal, kitaba ve kitap yazanlara önceleri daha çok ilgi gösterildiğine dikkat çekerek, “Kötü bir dünyada yaşıyoruz şimdi. Bu dünyanın yazarlarından biri olarak gerçekten çok üzülüyorum. 40 kitap yazdım, 40 kitap ne getirdi bu memlekete bir türlü anlayamadım” diye konuştu.

Dünyayı “kişiliği bitmiş” olarak nitelendiren Yaşar Kemal, “Bu dünyayı Sovyetler Birliği komünizm, Amerikalılar kapitalizm adına bitirdi. Bugün büyük bir tehlike yaşıyor insanlık. İnşallah bu global dedikleri şey sonuna kadar sürmez” dedi.

“MUSTAFA KEMAL HALA DURUYOR”
   
Yaşar Kemal, konuşmasını tamamladıktan sonra, kendisini dinleyenlerden sadece 3 kişinin soru sormasına izin verdi.

Haberin Devamı

“Orhan Pamuk'un aldığı Nobel Ödülü'nün siyasi olup olmadığı” sorulan Yaşar Kemal, gülerek, “Bu soru bana sorulmaz. Ben Nobel'e aday ilk Türküm. 1973'den beri adayım. Ölene kadar da aday olacağım. Onun için bana sormayın bunu” dedi.

Yaşar Kemal, “İrtica bizi teslim alacak mı?” şeklindeki soruyu, ”Sanmıyorum. Ne yaparlarsa yapsınlar Mustafa Kemal hala duruyor. Sonuna kadar da duracak” şeklinde yanıtladı.

Yazar Yaşar Kemal'e son olarak, “Bir daha dünyaya gelseniz yine yazar mısınız?” diye soruldu.

Yaşar Kemal, “Yalan söylemeyeceğim” diyerek, başladığı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir daha dünyaya gelsem traktör şoförü olurdum. Çünkü ben gençliğimde traktör şoförlüğü yaptım. Hayatın en mutlu günleri o zamanlardı.”

Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ'ın da katıldığı açılışta Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Yaşar Kemal'e bir plaket sundu.

Öztürk, plaketini verirken, “Nikahlarını ben kıymıştım” diyerek Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Baban'ı kürsüye çağırdı ve konuklarla tanıştırdı.

Caddebostan Kültür Merkezi'nde 17 Aralık'a kadar sürecek Kitap Şenliği'nde, çeşitli söyleşi, panel ve imza günleri düzenlenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!