Öldüren değil yaşatan derbi

Güncelleme Tarihi:

Öldüren değil yaşatan derbi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2015 23:39

Real Madrid - Barcelona maçında gözler Ronaldo ve Messi kadar albinoların üzerinde olacak.

Haberin Devamı

Onlar albino... Afrika’nın albinoları... 21. yüzyıl dünyasında hala kabile büyücülerinin avları.... Öldürülmeleri için başlarına ödül konuyor, bir uzuvlarına 250 bin dolar veren var. Cumartesi günkü dev mücadele işte bu talihsiz insanları dünya gündemine oturtacak. 

Albinolar için yapılan belgesel İspanya’da büyük duyarlılık yarattı. Güneşten korunmaları için sadece akşamları idman yapabildikleri bir takım kurulan albinolar, El Clasico’nun en değerli konukları olacak. Sporseverler, konuyu işleyen medya organlarını mesaj yağmuruna tutuyor.

İspanya’nın en yüksek trajlı spor gazetesi Marca’nın dünkü manşetini, 21 Kasım’da Real Madrid ile Barcelona arasında oynanacak El Clasico süslüyordu beraberindeki ilginç bir haberle...Kara Kıta Afrika’nın “Beyaz Çocukları” olarak bilinen albinolara dikkat çekmek isteyen gazete manşetinde, Jose Manuel Colon’un “Siyah Adam, Beyaz Deri” belgeselinden yola çıkarak El Clasico’yu gündeme getirdi...Real Madrid ve Barcelona forması giyerek kafa kafaya veren albinoların fotoğrafını kullanan gazete “El Clasico mucizesi” başlığını atarken, önyargıların kurbanı olan, büyücülerin av malzemesi haline gelen ve kurdukları futbol takımıyla kurtuluşu arayan bu insanların inanılmaz hayat hikayesini de gözler önüne serdi.

Öldüren değil yaşatan derbi


DEV MAÇI FIRSATA ÇEVİRDİLER
Tanzanya’nın en büyük şehri Darüsselam’da önyargıların kurbanı olan ve büyücülerin karaborsada vücutlarına büyük meblağlar ödediği albinoların öldürülmesine ve sosyal olarak toplumdan dışlanmasına engel olmak isteyen Real Madrid ve Barcelona, yaklaşan El Clasico öncesi bu özel insanlara yardım elini uzattı.UNESCO ile birlikte “Siyah Adam, Beyaz Deri” filminin yapım aşamasından, oradaki futbol takımının kullandığı ekipmanlara kadar pek çok alanda destek veren iki kulüp, dev mücadelede giyecekleri ve bu kişiler için gönderdikleri formalarla da albinolara moral vermeyi ihmal etmedi.Onların birer hayvan gibi avlanılıp, büyücülere satılmasını engellemek isteyen iki dev, sosyal bir farkındalık yaratmak için El Clasico’yu kelimenin tam anlamıyla bir fırsata çevirdi.

Haberin Devamı


TANZANYA’DAN BERNABEU’YA
Filmin yapımcısı Jose Manuel Colon bu işin elçiliğini üstlenirken, El Clasico’ya Tanzanya’dan getireceği misafirlerle bu farkındalığı daha üst seviyelere taşımak istiyor.Yaklaşık 20 bin albino hastasının yaşadıklarına dikkat çekmek isteyen Oscar Daniel Haule, 2008 yılında “Albino United” projesine imzasını attı.Bu hastalığa yakalananların normal bireyler olduğunu, avlanıp öldürülmemeleri gerektiğini savunan Haule, kurduğu futbol takımıyla tüm dünyanın ilgisini çekti. Güneş ışığından korunmak için sadece akşamları antrenman yapan ve maçlara çıkan bu takımın oyuncuları, futbol sayesinde seslerini tüm dünyaya duyurmayı böylece başardılar.

Güneş ışığıen büyükdüşmanları
- Cildimize, saçımıza ve gözlerimize renk veren melanin pigmentinin vücutta ya hiç bulunmaması veya çok az bulunmasına “ALBİNİZM” adı verilir.
- Melanin, koyu içerikli ve “ışıktan koruyucu” olarak bilinen bir pigmenttir. Melanin pigmentinin derideki temel görevi, güneşten gelen ultraviyole ışınlarını engelleyerek, derinin hasar görmesini önlemektir.
- Güneş ışığı, derideki melanin pigmentinin artmasına neden olarak bronzlaşmayı ortaya çıkarır.
- Çoğu albinizmli insanın vücudunda melanin pigmenti yoktur ve cildi güneşe maruz kalınca bronzlaşmaz.
- Bunun sonucu olarak ciltleri güneş ışığına karşı çok duyarlıdır ve uygun şekilde korunmazlarsa, yanıklar oluşabilir.
- Mlanin pigmenti, göz ve beyin gibi vücudun diğer bölgelerinde de etkilidir. Vücudun gelişimi sırasında, melanin pigmentinin eksikliği sebebiyle, görme yetisi tam olarak gelişmemektedir.
- Normal bir gözde, iriste de melanin vardır ve irise ışık geçirmez bir özellik kazandırır. Bu sebeple iris ışığa karşı oldukça hassastır.

Haberin Devamı

Öldüren değil yaşatan derbi


Uzuvlar ve cesetler büyükparaya satılıyor

- Vücutlarındaki melanin eksikliği nedeniyle özellikle Afrika’da batıl inançlar ve önyargılarla mücadele etmek zorunda olan albinolar, “Beyaz Hayalet” olarak anılıyor.
- Albinoların kollarına ya da bacaklarına sahip olanların zengin olacağına dair inanış, büyücülerin onları birer av malzemesi haline getirmesine yetti.
- Afrika’da lanetlenen, uzuvları ya da cesetleri büyük rakamlara büyücülere satılan albinolar, sadece bunlarla uğraşmıyor gün ışığına kurban olmamak için de ayrı bir savaş vermek zorunda kalıyor.

El ve ayakları250 bin dolara
Albinoların kafa derisi, elleri ve ayakları 250 bin dolara kadar çıkan paralara satılıyor. Özellikle büyücüler hazırladıkları iksirleri, albinolardan aldıkları parçaları katarak zengin olma hayalleri kuran müşterilerine astronomik paralara satabiliyor.

Haberin Devamı

100’e yakınalbino öldürüldü
Tanzanya’da 2015 yılında albinolara yapılan saldırılar sonrası 250’ye yakın büyücü gözaltına alındı. Son 15 yılda ise 100’e yakın albino öldürüldü. 50 albino da organlarını kaybetti.

Hayatta kalma yaş sınırları 35
Bir Albino, yılda 20 adet 200 ml güneş kremine ihtiyaç duyuyor. Afrika’nın sıcak iklimi göz önüne alındığında güneşle olan yakın temasları nedeniyle kısa sürede kansere yakalanıyorlar. Tanzanya’da bir albinonun hayatta kalma yaşı da 30-35 civarlarında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!