Olaylı Altın Portakal

Güncelleme Tarihi:

Olaylı Altın Portakal
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bu yıl 34'üncüsü düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali, olaylar, tartışmalar ve kavgalarla kapandı. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nün Tanju Gürsu'ya, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'nün Haluk Bilginer'e verilmesi, tartışmalara neden oldu. Ödül töreninin ardından Cüneyt Arkın ile Güvenç Kıraç, barda küfürlü yumruklu kavga etti.

Yumruk yumruğa kavga

Ödül töreni sonrası barda yaşanan kavga, sinemanın genç kuşağıyla, yaşlı kuşağı arasındaki çekişmeyi iyice su yüzüne çıkardı. Falez Oteli'n gazinosunda içki içerek sohbet eden Cüneyt Arkın ile Güvenç Kıraç arasında tartışma çıktı. Güven Kıraç'ın ‘‘Tanju Gürsu, kendisinin seslendirmediği bir rolle ödül aldı’’ sözüne Cüneyit Arkın, çok sinirlendi. Suzan Avcı'nın olayları alevlendiren sözlerinin de desteğiyle Arkın ‘‘Sen kim oluyorsun? Bize sinemayı sen mi öğreteceksin?’’ diyerek Kıraç'ı yumruklamaya kalktı. Karşılıklı olarak küfürleşen oyuncular, çevredekiler tarafından sakinleştirildiler. Olayı izleyenler Cüneyt Arkın'ı suçlarken, Güven Kıraç'ın çok üzüldüğü için böyle konuştuğunu vurguladılar.

Tanju Gürsu'ya torpil

Ödül sonrası, yılların oyuncusu Tanju Gürsu'nun kayırıldığı öne sürüldü. ‘‘Köpekler Adası’’ filmiyle En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazanan Tanju Gürsu'yu filmde Müşfik Kenter'in seslendirmesi de ayrı bir tartışmaya yol açtı. Bu konudaki eleştiriler, ‘‘Kendini konuşmayan oyuncu, bu ödülü nasıl alır?’’ noktasında yoğunlaşıyor. Altın Portakal için son ana kadar Tanju Gürsu'yla çekişen Güven Kıraç'ın ödülü, genç olduğu için alamadığı söyleniyor. İki oyuncu arasında karar vermekte zorlanan jürinin, Kıraç'ın genç ve henüz yolun başında olduğu gerekçesiyle, daha yaşlı olan Tanju Gürsu'yu ödüle layık gördüğü belirtiliyor.

Üç filmle (Usta Beni Öldürsene, Nihavend Mucize ve Masumiyet) yarışmaya katılan ve üç farklı karakterde başarılı bir performans sergileyen Haluk Bilginer'in En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'nü, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü Tanju Gürsu'ya verilmek istendiği için aldığı da konuşulmakta.

Sanatçılık öne çıktı

Altın Portakal'ın tartışmalarla noktalanmasının bir başka nedeni, yarışmaya katılan yapıtların nitelikli olmasıydı. Yönetmenliğini Zeki Demirkubuz'un yaptığı ‘‘Masumiyet’’le ilk sinema deneyimini yaşayan Güven Kıraç, performansıyla göz doldurdu. Sinemada 37 yılı geride bırakan Tanju Gürsu ise, yönetmenliğini Halit Refiğ'in yaptığı ‘‘Köpekler Adası’’ filmiyle Altın Portakal'a uzanmanın mutluluğunu yaşadı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan jüri üyesi Yılmaz Atadeniz, ‘‘Bu ödül için Tanju Gürsu ve Güven Kıraç iki kuvvetli adaydı. Kıraç çok az farkla kaybetti. Aslında ödülü gençlere vermek istiyorduk. Güven, fırsat yakalayabilecek genç ve başarılı bir oyuncu. Tanju bir daha fırsat yakalayamayabilir’’ dedi.

Kötü düzenleme

Antalya 34'üncü Altın Portakal Film Festivali'nde organizasyon aksaklıkları, can sıktı. Ödül alan sanatçıların büyük çoğunluğu törene katılmadı. Bazı ödülleri verecek kişiler anonsa rağmen bulunamadı. Törende ‘‘Kasaba‘‘ filminden kimse yoktu. ‘‘Solgun Bir Sarı Gül’’ filminin ödülünü de yönetmeni yerine oyuncusu aldı. Festivalde ödül alan filmlere 200'er milyon, En İyi Film'e 2 milyar, Dr. Avni Tolunay Özel Ödülü'ne 1.5 milyar lira verildi.

Tartışma yaratan ödül

Altın Portakal Ödüllerine ilk tepki ‘‘Masumiyet’’ filminin başrol oyuncusu Haluk Bilginer'e En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülünü'nün verildiğinin açıklanması sırasında Yasemin Alkaya'dan geldi. Festivale katılmayan Bilginer'in ödülünü alan Alkaya, yaptığı konuşmada ‘‘Haluk listede başrol oyuncusu olarak geçiyor. Jürinin ‘Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'nü vermeye hakkı yok. O performansa bu ödül verilemez. Formda ne yazıyorsa, ona göre değerlendirilmeli. Ona ödülünü ben verecektim. Bunu görmezden gelemezdim’’ sözleriyle tepkisini dile getirdi. Alkaya, Bilginer’e seslenerek ‘‘Haluk, filmi seyrettim. Çok beğendim. Filmde başrolü oynuyordun. Fakat Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'nü alman beni çok şaşırttı’’ dedi. Jüride yer alan Yılmaz Atadeniz de Yasemin Alkaya'nın bu konuşmasına tepki gösterdi. Atadeniz, ‘‘Protesto etmek istiyorsa, heykeli almasın’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!