Olaylar tesadüfi değil

TRABZON’da öldürülen rahip olayını, basit bir İslam fanatizmi olarak değerlendirmemek gerekir.

Ayrıca, çalışkanlıkları ve yurtseverlikleriyle daima ön planda bulunan sevgili Trabzonluları bu menfur olaydan soyutlamamız lazımdır. Burada önemli olan, tetiği çekenin değil, perde arkasındakilerin kimler olduğudur. Cinayetin, İslam toplumuna, ülkemize ve tüm Trabzonlulara zarar verdiği gün gibi açık olduğuna göre, bu provokasyondan kimlerin kazançlı çıktığını, kimlerin işine yaradığını doğru analiz etmemiz, olayın gerçek yüzünün ortaya çıkması açısından son derece önemlidir. Ayrıca Trabzon’da son yıllarda meydana gelen olaylara dikkatinizi çekmek isterim. Amerika’nın 2. Irak savaşı öncesi Trabzon Limanı’ ve bir askeri üs istemesi, Yunanistan ve diğer ülkelerin bu ilimizdeki Pontus faaliyetleri, PKK teröristlerinin hem de şehrin merkezinde eylem yapacak cesareti bulabilmeleri ve nihayet Danimarka ve kimi ülkelerdeki karikatür olaylarıyla eşzamanlı olarak kilise papazının öldürülmesi... Acaba bu olaylara tesadüf deyip geçmek mümkün mü? Bunları alt alta koyduğunuz zaman büyük fotoğrafı görmek ve ona göre bir yol izlemek ülkemizin yararına olacaktır.

Prof. Faruk MENDİ

Çorlu’ya da bak

’EFENDİM, ben emekli bir öğretmenim. Trabzon’a bakarken, Çorlu’da neler olduğunu biliyor musunuz?

’Dostlar Birahanesi’nde iki gün önce, kanlı bir olay yaşandı. Bu işletmenin eski sahibi Kırıkkaleli Murat Özcan adlı kişinin, kendisine laf attığı gerekçesiyle Fermani Altun ile birahanenin şimdiki işleticisi Yılmaz Çorbacı’yı öldürdüğü iddia ediliyor. Olayda, Karadenizli oldukları bilinen Hasan Çolak ve Gökhan Korkmazer ile Karslı Mehmet Caca da ağır yaralandı. Murat Özcan tutuklanıp hapse atıldı.

Bunların hepsi Çorlu’ya göç eden kişiler; hepsi de işsiz... Krizden ötürü tekstil fabrikalarından bazıları kapanmış, bazıları da düşük kapasiteyle çalışıyor.

Bunlar polisçe, ’malum’ kişiler ve bazılarının da sabıkası var.

Çorlu’nun nüfusu göçle patlıyor, şu anda 250 bini aşıyor; Muş, Tunceli, Erzincan, Sinop ve Ağrı mahalleleri oluşmuş... Polis kadroları yetersiz. Bu nedenle Trabzon kadar Çorlu’ya da dikkat edilmesi gerekir. Yarın önü alınamayacak daha vahim olaylar olabilir.’

Barış çağrısı

TRABZON Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Şefik, Belediye Başkanvekili Kemal Kılıç, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Şadan Eren’in çağrısı üzerine belediyede bir araya gelen, Trabzon’daki partilerin ve sivil toplum örgütlerinin başkan ve temsilcileri, Türkiye ve dünyaya hitaben "şiddete ve teröre karşı kardeşlik çağrısı" yaptı. Çağrının İngilizce metni de yabancı gazetelere verildi.

Bu arada Samsun Katolik Kilisesi rahibi Pierre Bruissen, dün belediyeyi ziyaretinde kendisine başsağlığı dileyenlere tepkisini şöyle dile getiriyordu:

"Bu çocuk bu işi tek başına yapmadı. Arkasında mutlaka bir örgüt vardır. Trabzon’a bakalım nasıl rahip bulacağız; çünkü gelmeye korkuyorlar."

Ağaç A.Ş. başka, üretici başka söylüyor

’18 bin ağaç elimde kaldı’ (3.2.2006) yazısı üzerine Büyükşehir’den yapılan açıklamada, Pamukova’daki üretici Mehmet Bayraklı ile Ağaç A.Ş. Genel Müdürü ve yetkililerle bir görüşme yapılmadığı, geçmiş ve mevcut alımlarda kapora vermeyi taahhüt etmek gibi bir uygulamanın bulunmadığı belirtilerek "Bayraklı’ya herhangi bir kapora taahhüdünde bulunulması ve geri istenmesi söz konusu değildir" denildi. Üretici Mehmet Bayraklı ise kendileriyle görüşen Belediye yetkililerinden kendisini aramasından sonra gönderdiği 2. açıklamada "Ağaç A.Ş.’nin konu ile ilgilendiklerini ama yapılan taahhütlerin kendilerinden önce çalışan yetkililerce yapıldığını ve bunun kendilerini bağlamadığını bildirdiklerini anlatarak, "Ağaç A.Ş.’nin alımlarında kapora verilmediğini, pazarlık usulü alım yapıldığını söylediler. Oysa bize sökülmesi için para gönderildi" dedi.

Peki kim doğruyu söylüyor?

AKP’liler süt dökmüş kediye döndüler

TRABZONLUYUM ve halen burada oturmaktayım. Bence, Trabzon’daki can güvenliği sorununda Vali ve Emniyet Müdürü görevlerini yeterince yerine getirmemişlerdir. Vali, AKP’den milletvekili olma sevdasındadır. Etliye sütlüye karışmamaktadır. Derhal görevden alınmalıdır. Emniyet Müdürü iyi bir insan deniyor; ama bize görevini tam anlamıyla yapan müdür lazım... Her fırsatta, CHP’li belediye başkanını eleştirmek için birbirleriyle 100 metre finali koşan AKP’li il ve merkez ilçe başkanları, süt dökmüş kediye dönmüşler ve sadece temenniyi geçmeyen açıklamalar dışında sesleri çıkmamaktadır. Lütfen, Trabzon’daki güvenlik sorunu üzerine daha fazla eğilin. Burası, Teksas mıdır?

Turgay ÇEPNİ

İyi ki yok

"SAYIN Bayer, yazdıklarınızın tamamına katılıyorum, yalnız Trabzon’da kriminal laboratuvarı iyi ki yok. Şayet olsaydı, güçlü kişiler oralara da etki ederlerdi. Laboratuvardan her zaman doğrular çıkmayabilirdi.

Hasan KOCAMAN

Üç vazgeçilmez: Din, bayrak ve Trabzonspor

’B EN Trabzon’dan Ömer Kazancı... Öncelikle Trabzon’da olup bitenlere seyirci kalmadığınız, hatta Trabzon’a kadar gelip nabız yokladığınız için teşekkür ederim.

Bilmem bazı kesimlerin dikkatini çekiyor mu? Trabzon insanının üç vazgeçilmezi vardır:

Birincisi dini, ikincisi bayrağı, üçüncüsü de Trabzonspor’u...

Dikkat ederseniz bu üçünü de birileri kaşıyor ve Trabzon halkının dikkati bir tarafa çekilmeye çalışılıyor.

Amerika’
nın Trabzon’da üst kuracağı haberleri... İsraillilerin buraya çiçek böcek araştırmaya gelmesi... Bahsi geçen kilise için her sene işadamlarından toplanan binlerce doların Trabzon’da hangi amaçlarla kullanıldığı... Bunlar hiç merak edilip araştırılmıyor mu?

Papazın vurulmasını asla onaylamıyoruz, hatta şiddetle kınıyoruz.

Hangi amaçla kimler tarafından öldürüldüğü bizim için önemli değil, önemli olan birilerinin bundan medet umması.

Sayın valimiz bence bu olayların hiçbirinden sorumlu değildir, sadece ona tesadüf etmiştir. Koskoca Gaffar Okkan’ı koruyamayan devlet, papazı mı koruyacak?

Trabzon’da yüzlerce kişi farklı sebeplerden tehditler alıyordur. O halde hepsinin kapısına sayın vali, polis mi diksin?

Valinin görevden alınması Trabzon için çözüm olmayacak, yalnızca farklı bir gündem olacaktır.

MESAJ PANOSU

ETİLER’in hemen girişinde, Aytar Caddesi üzerinde bulunan Levent İşhanı’na ait otopark ve bahçe bir galeri tarafından işgal edildi. Araçlarımızı park edemiyoruz. Beşiktaş Kaymakamlığı’na ve Belediye’ye şikayet ettik, hiç ilgilenilmedi. Şikayetimiz üzerine de galeri tarafından tehdit edildik.

Şevket ADAYILMAZ

TÜNEL’den Beyoğlu’na çıkarken 2 jeton almak için 10 YTL verdim, 8 YTL geri verildi. Aynı şey dönerken de oldu. Ücret 0.9 YKr. ama 1 YTL alınıyor. İETT, gişe memurlarına bozuk para bulundurma ve geriye tam para verme alışkanlığı neden kazandırmıyor?

Asım YÜCEMEMİŞ
Yazarın Tüm Yazıları