‘Okullardan haç kaldırılsın!’

EFENDİM, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) benim 3, 4 ve 6 Kasım tarihli yazılarımda, “Steril kamusal alan”, “Dezenfekte olmuş kamusal alan” olarak tanımladığım kavramı onaylayan bir karar verdi. Sonucu dikkatinize sunuyorum:

Haberin Devamı

* * *

“MİLANO - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) bazı okul binalarında ve sınıflarda çarmıha gerilmiş İsa figürleri ve haç işaretleri bulunduran İtalya’yı mahkûm etti. AİHM, İtalya’daki uygulamaya itiraz eden bir İtalyan vatandaşının talebini haklı bularak sınıflarda çarmıha gerilmiş İsa ve haç figürlerinin bulunmasının ‘anne babaların çocuklarını kendi inançları doğrultusunda yetiştirme hakkını ihlal’ ve de ‘öğrencilerin din özgürlüğünü ihlal’ niteliği taşıdığına hükmetti.

Karara göre İtalya, konuyu AİHM’ye taşıyan Finlandiya kökenli İtalyan vatandaşı Soile Lautsi’ye 5 bin avro manevi tazminat ödemek zorunda. Başbakan Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ koalisyonu, AİHM’nin kararını temyiz edeceğini açıklarken Vatikan Sözcüsü Peder Federico Lombardi ‘Yorum yapmadan önce iyice düşünmek gerekiyor’ dedi.” (Aslı Kayabal, Cumhuriyet, 04.11.09)

Haberin Devamı

* * *

Kuşkusuz Vatikan Sözcüsü Peder Federico Lombardi’nin sözlerini ne önemseyeceğiz ne de dikkate alacağız. Bakalım Eğitim Bakanı Maria Stella Gemlini ne demiş?

“Çarmıha gerilmiş İsa figürü İtalya’nın geleneğinde olan bir şey. İdeolojik bir karar olan AİHM’nin gücü kimliğimizi silmeye yetmeyecek.”

Demokrat Parti’nin yeni lideri Pier Luigi Bersani de “Çarmıha gerili İsa figürü gibi antik dinsel bir figürün kimseyi rahatsız edeceğini düşünemiyorum” diyerek tepkisini dile getirmiş.

Signor Bersani, Katoliklerin, Protestanların, Müslümanların, Musevilerin, ateistlerin, vb., birlikte okudukları bir sınıfa girip görüş almış mıdır, bu öğrencilerin velilerine danışmış mıdır? Signor Bersani’ye gerekli yanıtı, laik bir ülke geçinen İtalya’da başka dinlerin özgürlüğe sahip olamadığını vurgulayarak AİHM’nin aldığı karardan memnun olduğunu açıklayan İtalya Müslümanlar Birliği Başkanı Adel Smith veriyor.

* * *

İtalya Anayasası’ndan üç madde:


Madde 1: İtalya emeğe dayalı demokratik bir cumhuriyettir.


Madde 7: Devlet ve Katolik Kilisesi kendi alanlarında bağımsız ve egemendir.

Haberin Devamı


Madde 8: Bütün dinsel inançlar yasa önünde eşitçe serbesttir (özgürdür).

* * *


Bu maddelere göre, Eğitim Bakanı’nın, Demokrat Parti’nin yeni liderinin lafları havada kalıyor. İtalya cumhuriyeti Katolikliği değil emeği kendisine referans alıyor. Madde 7’ye göre birer kamusal alan olan sınıflara İsa figürü ve haç giremez. Girerlerse: Müslümanların, Musevilerin, ateistlerin simge ve şiarları da sınıflara girebilir. Örneğin anayasanın 8. maddesine göre bir ateist öğrenci okul duvarına özgürce “Tanrı yoktur! Varsa, Tanrı’ya ölüm!” sloganlarını yazabilme hakkına sahip olur. Sahiptir zaten!


Laik kamusal alan steril olmalı ve steril kalmalıdır! Hiçbir dinsel inanç tarafından kirletilmemeli, enfekte olmamalıdır!

Yazarın Tüm Yazıları