Okullarda 'laik eğitim' boykotu

Güncelleme Tarihi:

Okullarda laik eğitim boykotu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2015 09:45

Türkiye çapındaki okullarda bugün Eğitim-Sen, Alevi dernek ve vakıfları ile Haziran Hareketi, bir günlük ‘laik ve bilimsel eğitim’ boykotu gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Siirt Milli Eğitim Müdürü: Boykota katılanlar hakkında yasal süreç başlatılacak

İl Milli Eğitim Müdürü Fetih Suay okul boykotu ile ilgili yaptığı açıklamada, okullarda abartılacak bir sorunla karşılaşmadıklarını belirterek, şöyle konuştu:
“Aynı sendikalı olmakla birlikte aklıselim düşünen öğretmenlerimizin çoğu derslerine girmişlerdir. Eğitim-Sen olarak böyle bir karar alınmış ve sendikanın üyelerinin bir kısmı bu boykota iştirak etmemişlerdir. Ufak tefek okullarda katılım var. Zaten boykota katılan personelimiz var ise okul müdürlerimizin bize bildirmesi sonucunda yasal sürecimizi başlatacağız.”

Siirt’te yapılan eylem için Eğitim-Sen üyeleri Kızılay İş Merkezi önünde bir araya geldi. Eğitim-Sen Şube Başkanı Serdar Batur, zorunlu din dersinin 12 Eylül askeri darbesi sonrası uygulanmaya başlandığını dile getirerek, din ve vicdan özgürlüğünün açıkça ihlal edildiğini ileri sürdü.
Açıklamaya, CHP İl Başkanı Nevaf Bilek, DBP İl Başkanı Reşit Teymur ve HDP İl Başkanı Abdullah Çetin de destek verdi.

Bazı ailelerden eyleme tepki

Haberin Devamı

Siirt’te ise bazı aileler Eğitim-Sen’in almış olduğu bir günlük iş bırakma eylemine tepki gösterdi. Velilerden Ali Kaya, zorunlu din dersinin kaldırılmasına yönelik yapılan açıklamalara katılmadıklarını söyledi. Din dersinin devam etmesini istediğini belirten Kaya, “Din dersi her zaman okullarda olsun. Biz, din dersinin kaldırılmasına yönelik açıklama yapanlara karşıyız. Biz de din dersinin olmasını istiyoruz” dedi.
Mehmet Emin Aktaş ise din dersini kaldırmak isteyenleri kınadıklarını ve din dersinin okullarda devam etmesini istediklerini söyledi.

Diyarbakır’da halaylı protesto

Diyarbakır'da Eğitim-Sen üyeleri, şube binası önünde bir araya gelerek davul zurna eşliğinde halay çekti.

Grup daha sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne kadar yürüdü. Eğitim-Sen Genel Sekreteri Sakine Esen Yılmaz, laik, bilimsel, anadilde eşit, parasız bir eğitim ve demokratik yaşam için eylem yaptıklarını söyledi.

Yılmaz, demokrasi talep eden insanların sesine kulak verilmesi gerektiğini belirterek, "Anadilde eğitim taleplerine ses verilmelidir. Çocuk Hakları Sözleşmesi'ndeki çekinceler kaldırılmalı, bu yönlü yasal anayasal düzenlemeler yapılmalı, 12 Eylül ürünü zorunlu din dersi uygulamasından derhal vazgeçilmelidir" dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Lami Özgen de Türkiye'de "tek dil, tek devlet, tek inanç, tek mezhep" anlayışının bütün halklar ve ötekilere zorla dayatıldığını savundu.

Anadilde eğitimin en doğal taleplerden biri olduğunu belirten Özgen, "Bu talep önündeki yasal ve anayasal bütün engeller bir an önce ortadan kaldırılmak zorundadır" diye konuştu.

Eyleme HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Şube Başkanı Cafer Koluman da destek verdi.

Konuşmaların ardından grup dağıldı

Şırnak

Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen Eğitim-Sen üyeleri, taşıdıkları "Demokratik, Laik, Parasız, Bilimsel, Eğitim istiyoruz", "Savaşa değil, eğitimi bütçe istiyoruz" pankartlarıyla eylem yaptı.

Eğitim-Sen Şube Başkanı Derya Didare Erdem, ülkenin geleceğinden endişe eden veliler ile eğitim emekçileri olarak bir günlük uyarı boykotu ve iş bırakma eylemi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Mardin

Eğitim-Sen Mardin Şube binası önünde toplayan bir grup sendika üyesi, davul zurna eşliğinde Karayolları Parkı'na kadar yürüdü. Şube başkanı Hamdullah Yıldırım, Türkiye'deki eğitim sistemi ve toplumsal yaşamın, tekçi, baskıcı ve dayatmacı şekilde düzenlendiğini iddia etti.

Yıldırım, laik olmayan bir eğitim sisteminin demokrasi, inanç, eşitlik ve özgürlük mücadelesine hizmet edemeyeceğini savundu.

Haberin Devamı


Bursa'da laik ve bilimsel eğitim yürüyüşü

Okullarda laik eğitim boykotu

Bursa’da, bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri, laik- bilimsel eğitim ve demokratik yaşam’ talepleriyle yürüyüş düzenledi.

Merkez Osmangazi İlçesi Ünlü Cadde’de toplanan Eğitim-Sen, Pir Sultan Abdal Derneği, Evrensel Sevgi Derneği, Alevi Kültür Dernekleri ve Hacı Bektaşi Veli Derneği üyesi yaklaşık 700 kişi, sloganlar atarak Fomara Meydanı’na yürüdü. Fomara Meydanı’nda grup adına basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Güney Özkılınç, eğitim üzerindeki baskıların son 12 yılda tarihte hiç olmadığı kadar arttığını savundu.

Siyasi iktidarın, eğitimde bilimsel, laik, demokratik ilke ve değerleri temel almak yerine, farklı din, mezhep ve kimlikleri yok sayan, ayrımcı, ötekileştirici politikaları hayata geçirdiğini öne süren Özkılınç, "Çok inançlı, çok dilli, çok kültürlü Türkiye halkları, iktidar tarafından okulda, işyerinde, mahalle ve sokakta, inanç ve kimlik farklılıkları üzerinden kutuplaştırılıp karşı karşıya getirilerek bölünmeye çalışılmaktadır" dedi.

Haberin Devamı

Özkılınç, çocuklarının ve ülkenin geleceğinden endişe eden veliler eğitim ve bilim emekçileri olarak bir günlük uyarı boykotu ve iş bırakma eylemi gerçekleştirdiklerini de kaydederek, "Çocuklarımızın ve öğrencilerimizin geleceğine sahip çıkmayı sürdüreceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz" dedi.

Grup üyeleri basın açıklamasının ardından davul- zurna eşliğinde bir süre halay çektikten sonra olaysız dağıldı.

Beyazıt’tan Cağaloğlu’na boykot yürüyüşü

Okullarda laik eğitim boykotu

Birleşik Haziran Hareketi’nin çağrısı ve Eğitim-Sen ile Alevi örgütlerinin desteğiyle, bugün Türkiye genelinde laik ve bilimsel eğitim talebiyle, okullara gitmeme boykotu yapıldı. Bu eylemler kapsamında çeşitli ilçelerden gelen Eğitim Sen, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri’nin üyeleri Beyazıt Tranvay Durağında toplanarak bir yürüyüş gerçekleştirdi. Tramvay yolundan Sultanahmet’e gelen eylemci grup, buradan da Cağaloğlu’nda bulunan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün önüne geldi. Bu sırada tramvay seferleri kısa süreli aksadı.

Haberin Devamı

TOMA’lar ve çevik kuvvet ekipleri müdürlük önünde yoğun güvenlik önlemi aldı. Grup üyeleri basın açıklamasını müdürlük önünde okumak istediyse de polis buna izin vermedi. Polis amirleri ve eylemciler arasında anlaşma sağlanınca grup müdürlüğün yakınında basın açıklamasını yaptı. Basın açıklamasını yapan Eğitim Sen üyesi Hüseyin Özer, "12 Eylül darbeci zihniyetinin günümüzdeki temsilcisi olan AKP iktidarı başta eğitim sistemi olmak üzere toplumsal yaşamın bütün alanlarını kendi siyasal, ideolojik hedefleri doğrultusunda tetikçi, baskıcı ve otoriter uygulamalar üzerinden tüm topluma dayatmaktadır." diye konuştu.

Konuşması sloganlarla kesilen Özer, şöyle devam etti: "Eğitim sistemi ve okulların tamamen siyasi tamamen iktidarın denetimine girmesine ve egemen ideolojiye teslim edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Bugün ülke çapında gerçekleşen hem okul boykotu ve iş bırakma eylemimiz siyasi iktidara yönelik toplumun vicdanının sesini yansıtmaktadır. Siyasi iktidarı toplumu din, dil, mezhep ve kimlik farklılıkları üzerinden kutuplaştırma politikalarına son vermeye kurumsal, bilimsel, laik ve anadilde eğitim karşıtı uygulamalarını derhal durdurmaya çağırıyoruz." Eylem basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde sona erdi.

Haberin Devamı

Kayseri’de laik ve bilimsel eğitim yürüyüşü

Okullarda laik eğitim boykotu

Kayseri’de Eğitim Sen’in laik, bilimsel eğitim talebiyle başlattığı iş bırakma eylemine bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de destek verdi. Eğitim Sen Kayseri Şube Başkanı Ulaş Apaydın, "Bugün ülke çapında gerçekleştirilen eylemimiz, siyasi iktidara yönelik toplumun vicdanının sesini yansıtmaktadır. Siyasi iktidarı artık farklılıklar üzerinden toplumu kutuplaştırmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz" dedi. Eylemde, Kürtçe pankart da dikkat çekti.

Sivas Caddesi’nde bir araya gelen yaklaşık 500 kişilik kalabalık daha sonra Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Çeşitli sloganların atıldığı yürüyüş sırasında Kürtçe, ‘Anadilde eğitim istiyoruz’ yazılı döviz de dikkat çekti.

Meydanda kalabalık adına basın açıklamasını Eğitim Sen Kayseri Şube Başkanı Ulaş Apaydın yaptı. İktidar. ı 12 Eylül darbeci zihniyetinin günümüzdeki temsilcisi olarak değerlendiren Apaydın şöyle dedi:
"Başta eğitim sistemi olmak üzere, toplumsal yaşamın bütün alanlarını kendi siyasi, ideolojik hedefleri doğrultusunda, tekçi, baskıcı ve otoriter uygulamalar üzerinden tüm topluma dayatmaktadır. Siyasi iktidar, eğitimde bilimsel, laik, demokratik ilke ve değerleri temel almak yerine, farklı din, mezhep ve kimlikleri yok sayan ayrımcı, ötekileştirici politikaları hayata geçirmektedir. Çok inançlı, çok dilli, çok kültürlü Türkiye halkları, iktidar tarafından okulda, işyerinde, mahallede ve sokakta inanç, kimlik farklılıkları üzerinden kutuplaştırılıp karşı karşıya getirilerek bölünmeye çalışılmaktadır. 12 Eylül askeri darbesi sonrasında uygulanmaya başlanan zorunlu din dersi, yıllardır din ve vicdan özgürlüğü açıkça ihlal edilerek uygulanmaktadır."


Van ve Hakkari’de, 'laik, bilimsel, anadilde eğitim' yürüyüşü

Okullarda laik eğitim boykotu

Birleşik Haziran Hareketi tarafından yapılan 'laik ve bilimsel eğitim' için boykot çağrısına Van ve Hakkari’de de Eğitim- Sen üyesi eğitimciler destek verdi. Eğitimciler yürüyüş düzenledi, basın açıklamaları yaptı.

Van’da yaklaşık 500 kişi Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Açıklamaya Eğitim-Sen Şube Başkanı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Egitim-Sen üyeleri ve öğrenciler katıldı. Burada halay çeken eylemciler, 'Gerici, ırkçı, piyasacı eğitime hayır', 'Demokratik, laik, bilimsel, anadilde eğitim' sloganları atarak pankartlar taşıdı.

Eğitim-Sen Hakkari Şubesi tarafından Bulvar Caddesinde yapılan yürüyüş ve basın açıklamasına, aralarında Hakkari Belediye Başkanvekili DBP’li Nurullah Çiftçi, DBP Hakkari İl Başkanı Musa Çiftçi, HDP Hakkari İl Başkanı Rahmi Temel, KESK ve Eğitim-Sen yöneticileri katıldı.

Van ve Hakkari’de okunan ortak basın açıklamasında ise şöyle denildi:

"12 Eylül darbeci zihniyetinin günümüzdeki temsilcisi olan AKP iktidarı, başta eğitim sistemi olmak üzere, toplumsal yaşamın bütün alanlarını kendi siyasal, ideolojik hedefleri doğrultusunda, tekçi, baskıcı ve otoriter uygulamalar üzerinden tüm topluma dayatmaktadır. Bütün din ve inanışlar öğrencilere eşit mesafede tanıtılmamakta, bu durum okullarda özellikle Alevi ve gayri Müslim öğrencilere yönelik ayrımcı, dışlayıcı uygulamaların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Eğitimin gerçek anlamda demokratik, bilimsel ve laik bir içerikte örgütlenmesi, herkesin kendi anadilinde eğitim almasının sağlanabilmesi için, eğitim ve bilim emekçileri olarak bir günlük uyarı boykotu ve iş bırakma eylemi gerçekleştiriyor, herkesi bu boykota destek vermeye davet ediyoruz."

Denizli’de okulu boykot eden öğretmenler yürüdü

Okullarda laik eğitim boykotu

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Eğitim-Sen Denizli Şubesi’ne üye öğretmenler, Birleşik Haziran Hareketi tarafından yapılan çağrıya uyup okulu boykot etti. İş bırakan öğretmenler yürüyüş düzenledi.

Candoğan Parkı önünde toplanan yaklaşık 300 kişi, sloganlar atarak Delikliçınar Meydanı’na yürüdü. Alevi Kültür Dernekleri Federasyonu’nun da destek verdiği eylemde, hükümetin eğitim sistemi eleştirildi. Basın açıklamasını okuyan Eğitim- Sen Denizli Şube Başkanı Mehmet Dede, "12 Eylül darbeci zihniyetinin günümüzdeki temsilcisi olan AKP iktidarı başta eğitim sistemi olmak üzere toplumsal yaşamın bütün alanlarını kendi siyasal hedefleri doğrultusunda tekçi, baskıcı ve otoriter uygulamalarla tüm topluma dayatmaktadır. Siyasi iktidar eğitimde bilimsel, laik ve demokratik ilke ve değerleri temel almak yerine farklı din, mezhep ve kimlikleri yok sayan ayrımcı, ötekileştirici politikaları hayata geçirmektedir" dedi.

Zorunlu din dersinin din ve vicdan özgürlüğünü açıkça ihlal ettiğini ileri süren Dede, "Eğitim sistemi ve okulların tamamen siyasi iktidarın denetimine girmesine asla izin vermeyeceğiz. Bugün ülke çapında gerçekleşen okul boykotu ve işi bırakma eylemimiz toplumun vicdanının sesini yansıtmaktadır. Siyasi iktidarı toplumu din, dil, mezhep ve kimlik farklılıkları üzerinden kutuplaştırma politikalarına son vermeye, kamusal, bilimsel, laik ve ana dilde eğitim karşıtı uygulamalarını derhal durdurmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından grup sessizce dağıldı.

Tunceli’de bin kişi 'zorunlu din dersine hayır' diyerek yürüdü

Okullarda laik eğitim boykotu

Tunceli’de Eğitim- Sen üyesi öğretmenler derslere girmeyip 'laik, bilimsel ve anadilde eğitim' için yürüdü.

Tunceli Sanat Sokak üzerinde biraraya gelen sendika üyeleri ile sivil toplum örgütleri temsilcilerinden oluşan yaklaşık 1000 kişilik grup 'zorunlu din derslerine hayır', 'AKP halkı hesap verecek' sloganları atarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Basın açıklaması yapan Eğitim- Sen Tunceli Şube Başkanı Hasan Ölgün, iktidarın eğitim politikalarını eleştirdi. Ölgün, "Siyasi iktidar, eğitimde bilimsel, laik ve demokratik ilke ve değerleri temel almak yerine, farklı din, mezhep ve kimlikleri yok sayan ayrımcı, ötekileştirici politikaları hayata geçirmektedir. Çok inançlı, çok dilli, çok kültürlü Türkiye halkları, iktidar tarafından okulda, işyerinde, mahallede ve sokakta inanç ve kimlik farklılıkları üzerinden kutuplaştırıp karşı karşıya getirilerek bölünmeye çalışılmaktadır" dedi. Ölgün şöyle devam etti:

"AKP hükümeti AİHM’in türban ile ilgili kararını gerekçe göstererek yasal düzenleme yaptı. Fakat AİHM’in zorunlu din dersleri ile ilgili kararını ise görmezlikten gelerek çifte standart uyguladı. Sendika olarak velilerin okullara öğrencileri için zorunlu din dersi istemediğini belirten dilekçeler vererek hukuki süreçle de eylemsellik başlattık. AİHM’in son verdiği zorunlu din dersi kaldırılsın, yasalar demokratikleştirilsin kararına AKP hükümeti itiraz ederek zulme devam etmektedir. Daha önce AİHM’in türban ile ilgili lehte kararını insan hakları çerçevesinde görüp hemen yasal değişikliği gerçekleştiren hükümet, zorunlu din dersi ile ilgili verilen lehte kararını uygulamamaya karar vermiştir. Bu çifte standarta ve AKP’nin 12 Eylül faşist darbenin ürünü olan anayasaya sığınarak zulüme devam etmesine karşı hem demokratik eylemliliklerimize hem de her türlü hukuki mücadelemize devam edeceğiz. Cumhuriyetin kuruluşundan beri anadil üzerindeki zulüm nasıl mücadele edilerek büyük bedeller ödenerek bu gün yasalar hiçleştirildiyse, zorunlu din dersleri zulümüne gerekçe olarak önümüze konan faşist yasları da hiçleştireceğiz."

Basın açıklamasından sonra protestoya katılanlar olaysız dağıldı.

Çorum, Sinop, Giresun, Trabzon ve Ordu'da ‘iş bırakma’ var

Çorum

Kamu Emekçileri Sendikaları Federasyonu (KESK) üyesi grup, Bahçelievler Mahallesi Bahabey Caddesi'nden sloganlar eşliğinde Hürriyet Meydanına kadar yürüdü.
Burada grup adına basın açıklaması yapan Eğitim Sen Çorum Şube Başkanı Mehmet Öztürk, eşit, ve özgür bir eğitim sistemi istediklerini belirtti.

Öztürk'ün açıklamasının ardından halay çeken grup, olaysız dağıldı.

Protestolara Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorum Milletvekili Tufan Köse'de eşlik etti.

Sinop

Eğitim Sen Sinop Şubesi önünde toplanan grup, pankart açarak Hükümet konağı önüne yürüdü.

Grup adına açıklama yapan Eğitim Sen Sinop Şube Başkanı Hakan Eker, Türkiye'de bütün eğitim kurumlarının, iktidarın otoriter uygulamaları ile gerçek işlevlerinden hızla uzaklaştırıldığını öne sürdü.

Hiçbir toplumun tamamen aynı düşünen, aynı inancı paylaşan, aynı değerleri benimsemiş kişilerden oluşmadığını anlatan Eker, "Devlet, inanç alanından elini tamamen çekmeli, inanç alanını kendi çıkarları için istismar etmekten derhal vazgeçmelidir. Toplumun eşit, özgür ve demokratik yaşamdan yana olan bütün ilerici emek ve demokrasi güçleri ile birlikte iktidarın dayatmalarına, asimilasyoncu politikalarına karşı sonuç alıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğimiz" diye konuştu.

Gruptakiler, açıklama sonrasında olaysız dağıldı.

Giresun

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri ile bazı siyasi parti üyelerinden oluşan grup, toplandıkları Debboy mevkisinden Atatürk Meydanı'na kadar sloganlar eşliğinde kadar yürüdü.

Eğitim Sen Giresun Şubesi yürütme kurulu üyesi Bahar Ateş, eğitim sistemi ve okulların tamamen siyasi iktidarın denetimine girmesine, egemen ideolojiye teslim edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Trabzon

Eğitim Sen Trabzon Şubesi üyeleri, eğitim sistemini protesto etti.

Atapark'ta toplanan Eğitim Sen Trabzon Şubesi üyeleri, davul zurna eşliğinde Meydan Parkına yürüdü.

Eğitim Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci, hükümetin politikalarını eleştirerek, "Gerçek anlamda eşit, özgür ve laik bir eğitim ancak demokrasinin, eşitliğin, temel hak ve özgürlükler alanının genişlemesi, bütün yurttaşların eşit haklar temelinde barış içinde bir arada yaşaması ile mümkündür. Devlet, kişisel bir alan olan inanç alanından elini tamamen çekmeli, inanç alanını kendi çıkarları için istismar etmekten derhal vazgeçmelidir" ifadesini kullandı.

Gruptakiler, açıklamanın ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

Ordu

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri toplandıkları Sırrı Paşa Caddesi'nden sloganlar eşliğinde İsmet Paşa Caddesi'ne yürüdü.

Grup adına yapılan basın açıklamasının ardından sendika üyeleri olaysız dağıldı.

İstanbul'da "okul boykotu"

Okullarda laik eğitim boykotu

Kendilerini "Birleşik Haziran Hareketi" olarak tanımlayan grubun 1 günlük "Laik ve bilimsel eğitim için boykottayız" çağrısı üzerine bazı öğrenciler okula gitmedi, kentin değişik yerlerinde basın açıklamaları yapıldı.

Kadıköy Altıyol'da toplanan bir grup, "Hoca camide, öğrenci boykotta" yazılı pankartı açtı. Grup, çeşitli sloganlar atarak, Kadıköy Milli Eğitim Müdürlüğü'ne kadar yürüdü.

Grup adına yapılan açıklamada, "eğitim sistemi ve okulların, siyasi iktidarın denetimine girmesine izin verilmeyeceği" belirtildi.

Galatasaray Lisesi önünde yapılan açıklamada ise çocukların, "bilimsel düşünceyi, sorgulamayı, araştırmayı, aydınlanmanın kazanımlarını öğrenmek için okula gönderildiği belirtilerek, boykotun, zorunlu din derslerinin kaldırılması ve imam hatipleşmenin durdurulması" için gerçekleştirildiği bildirildi.

Beşiktaşta boykot çadırı

Okullarda laik eğitim boykotu

Birleşik Haziran Hareketi’nin çağrısıyla Türkiye genelinde, laik ve bilimsel eğitim talebiyle yapılan boykot kapsamında, Beşiktaş’ta Boykot Çadırı kuruldu. Birleşik Haziran Hareketi’nin çağrısı ve Eğitim-Sen ile Alevi örgütlerinin desteğiyle, bugün Türkiye genelinde laik ve bilimsel eğitim talebiyle, okullara gitmeme boykotu yapıldı. Bu eylem kapsamında Beşiktaş Meydanı’nda toplanan yaklaşık 50 kişi Boykot Çadırı kurdu. Toplanan kalabalık hazırlanan afişler önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Kurulan çadırda katılımcılara ve çevredeki vatandaşlara çay, kahve ve kahvaltı dağıtıldı. Burada yapılan konuşmalarda laik ve bilimsel eğitim için mücadelenin süreceği söylendi.

Batman’da davul-zurnalı yürüyüş

Okullarda laik eğitim boykotu

Eğitim-Sen Batman Şubesi 'Laik, bilimsel, ana dilde eğitim ve demokratik yaşam’ için bir günlük boykot eylemi yaptı. Sanat Sokak üzerinde bir araya gelen sendika üyelerine, sivil toplu örgütü temsilcileri de destek verdi.

Davul-zurna eşliğinde halay çeken eğitimciler, daha sonra Eğitim-Sen Şube Başkanı Aziz Turay’ın yaptığı basın açıklaması, yoldan geçen vatandaşlar tarafından alkışlarla desteklendi.

İzmit’te davullu- zurnalı 'laik ve bilimsel eğitim' yürüyüşü

Okullarda laik eğitim boykotu

Kocaeli’de 'laik ve bilimsel eğitim’ için derslere girmeyen Eğitim- Sen Şubesi eğitimciler, protesto yürüşüne de katıldı. Yaklaşık 1000 kişi, davul- zurna eşliğinde yürüdü.

Merkez Bankası önünde biraraya gelen Eğitim- Sen Şubesi üyeleri, KESK’e bağlı sendikalar, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar laik, bilimsel ana dildinde eğitim ve demokratik yaşam için yürüyüş yaptı. Grup, 'Sermayeye kul. AK Partiye köle olmayacağız’, 'Parasız eğitim tek yol devrim’ sloganları atarak Sabri Yalım Parkı’na kadar yürüyerek uygulanan boykota destek verdi.

Burada grup adına açıklamayı okuyan Eğitim- Sen Şube Başkanı Suca Omurca eğitim sistemi üzerinde dayatma yapılmak istendiğini söyleyerek, "Gündeme getirilen karma eğitimi kaldırma girişimleri öğrencileri imam hatiplere yönlendirme, normal ortaokullar içinde imam hatip sınıflarının açılması, reşit olmayan kız çocuklarının zorla başının kapatılması, okullara zorunlu mescit uygulaması, ders kitapları ve müfredatta dini söylemlerin kullanılması ve son olarak içeriği itibariyle din şurası şeklinde gerçekleşen 19. Milli Eğitim Şurası’nda alınan kararlar, bizler için bardağı taşıran son damla olmuştur" dedi.

Yapılan açıklamanın ardından katılımcılar, davul- zurna eşliğinde halay çektikten sonra olaysız dağıldı.

Diyarbakır’da okul boykotu 'ana dilde eğitim' talebiyle yapıldı

Okullarda laik eğitim boykotu

Diyarbakır’da Eğitim-Sen üyesi öğretmenler bugün ana dilde eğitim talebiyle boykot kararı alırken, bazı öğrenciler de okula gitmedi. Eyleme katılanlar davul zurna eşliğinde halay çekip yürüdü.

Türkiye’nin çeşitli illerinde 'laik ve bilimsel eğitim' talebiyle düzenlenen okul boykotu Diyarbakır’da ana dilde eğitim talebiyle gerçekleştirildi. Eğitim- Sen önünde toplanan yaklaşık 500 kişi davul zurna eşliğinde halaylar çekti. Sık sık Türkçe ve Kürtçe, 'Anadil haktır engellenemez' sloganı atan protestocular, daha sonra 'Demokratik, bilimsel, laik anadilde eğitim ve özgür yaşam için grevdeyiz' yazılı pankart açıp yaklaşık 2 kilometre mesafedeki İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yürüdü.

Yürüyüşe HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DBP İl Başkanı Hafize İpek, çeşitli sivil toplum kuruluşları üyeleri ile öğretmenler katıldı. Milli Eğitim Müdürlüğü önüne gelen kalabalık adına konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, anadilde eğitim talebinin Türkiye’de asimilasyoncu, tekçi, inkarcı politikalara karşı bir mücadele geçmişinin olduğunu söyledi.

Diyarbakır’da boykot nedeniyle okullara Eğitim- Sen üyesi öğretmenlerini çoğunun gitmediği belirtildi. Bazı okullarda öğretmenlerin gelmemesi üzerine öğrenciler evlerine gönderildi. Dersi boş geçip okulda kalan öğrencilerin de okul bahçelerinde oynadığı görüldü.

Soma’da öğretmenlerden eylem

Okullarda laik eğitim boykotu

Manisa’nın Soma İlçesi’nde, Birleşik Haziran Hareketi’nin 'Laik ve bilimsel eğitim için bugün okula gitmeyin' çağrısına, KESK’e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Soma Şubesi üyesi bir grup öğretmen de destek verdi. Derslere girmeyen öğretmenler, basın açıklamasıyla hükümetin politikalarını protesto etti.

Birleşik Haziran Hareketi’nin 'Laik ve bilimsel eğitim için bugün okula gitmeyin' çağrısına yaklaşık 30 kişi, Cengiz Topel Meydanı’nda toplandı. 'Baskılar bizi yıldıramaz' ve 'Demokratik, laik, bilimsel eğitim' sloganları atan grup adına basın açıklamasını, Eğitim-Sen Soma Temsilcisi Sait Sürül yaptı.

İktidarın eğitim politikalarını eleştiren Sürül, "Siyasi iktidar; eğitimde bilimsel, laik ve demokratik ilke ve değerleri temel almak yerine farklı din, mezhep ve kimlikleri yok sayan ayrımcı, ötekileştirici politikaları hayata geçirmektedir" dedi.

Son Milli Eğitim Şurası’nda alınan kararları hatırlatan Sürül, "Eğitimde 4+4+4 dayatması sonrasında gündeme getirilen karma eğitimi kaldırma girişimleri, öğrencileri imam hatiplere yönlendirme, normal ortaokullar içinde imam hatip sınıflarının açılması, reşit olmayan kız çocuklarının zorla başının kapatılması, okullara zorunlu mescit uygulaması, ders kitapları ve müfredatta dini söylemlerin kullanılması ve son olarak içeriği itibariyle din şurası şeklinde gerçekleşen 19’uncu Milli Eğitim Şura’sında alınan kararlar bizler için bardağı taşıran son damla olmuştur" diye konuştu.

Grup basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.

Adana’da zorunlu din dersini protesto ettiler

Okullarda laik eğitim boykotu

Birleşik Haziran Hareketi öncülüğünde Türkiye genelinde düzenlenen 'laik ve bilimsel eğitim için' eğitim boykota Adana’daki eğitimcilerden de destek geldi. Derse girmeyen Eğitim-Sen Şubesi üyesi eğitimciler, düzenlenen yürüyüşle yaptıkları eylemle zorunlu din dersini protesto etti.

Toplanıp yürümek isteyen yaklaşık 300 kişilik grubun önü, İnönü Parkı’nda çevik kuvvet tarafından kesildi. Eğitim-Sen Adana Şubesi Başkanı Ahmet Karagöz, Güvenlik Şube Müdür Yardımcısı Şeyhmus Filiz’e demokratik haklarını kullandıklarını belirtip önlerinin açılmasını istedi. Filiz de bunun üzerine yürüyüşe katılanların suç unsuru bir söylem ve harekette bulunmaları halinde Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacağını belirtip çevik kuvvet ekibini çekti.

Sloganlar atarak yürüyüşe devam eden grup, 5 Ocak Meydanı’ndan sonra İnönü Parkı’nda geldi. Burada bir açıklama yapan Ahmet Karagöz, AK Parti’nin 12 Eylül darbeci zihniyetin günümüzdeki temsilcisi olduğunu, başta eğitim sistemi olmak üzere toplumsal yaşamın bütün alanlarını kendi siyasal ve ideolojik hedefleri doğrultusunda baskıcı ve otoriter uygulamalar üzerinden tüm topluma dayattığını söyledi.

'UYARI BOYKOTU YAPIYORUZ'

Zorunlu din dersinin yıllardır din ve vicdan özgürlüğü açıkça ihlal edilerek uygulandığını ifade eden Ahmet Karagöz, şöyle devam etti:

"Eğitimin gerçek anlamda demokratik, bilimsel ve laik bir içerikte örgütlenmesi, herkesin kendi anadilinde eğitim almasının sağlanabilmesi için Eğitim-Sen, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği olarak tüm halkımızı çocuklarının ve ülkenin geleceğinden endişe eden veliler, eğitim ve bilim emekçileri olarak bir günlük uyarı boykotu ve iş bırakma eylemi gerçekleştiriyor, çocuklarımızın ve öğrencilerimizin geleceğimize sahip çıkmayı sürdüreceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz."

Balıkesir’de öğretmenler ’laik ve bilimsel eğitim’ için yürüdü

Okullarda laik eğitim boykotu

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Balıkesir Şubesi’ne üye öğretmenler, Birleşik Haziran Hareketi’nin çağrısına uyup okulu boykot etti. İş bırakıp yürüyüş düzenleyen öğretmenler, İzmir’deki eylemde meslektaşlarının güvenlik güçlerinin şiddetine maruz kaldığını söyleyerek tepki gösterdi.

Birleşik Haziran Hareketi’nin 'Laik ve bilimsel eğitim için bugün okula gitmeyin' çağrısına, Eğitim-Sen Balıkesir Şubesi’ne üye öğretmenler de destek verdi. Çavuş Sokak’taki Eğitim-Sen Balıkesir Şubesi’nin önünde bir araya gelen grup, 'Laik, bilimsel, ana dilde eğitim' pankartı açtı. Ellerinde 'Gerici, ırkçı, piyasacı eğitime hayır', 'Zorunlu din dersine hayır' ve 'Cinsiyetçi eğitime hayır' yazılı dövizler taşıyan 500 kişilik grup, 'AKP’den hesabı emekçiler soracak', 'Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz' sloganları eşliğinde yürüyüşe geçti.

"BİZDEN KORKUYORLAR"

Alihikmetpaşa Meydanı’nda son bulan yürüyüşün ardından basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Abdurrahman Bulut, "Bizden korkuyorlar. İşte bugün Türkiye’nin dört bir yanında arkadaşlarımız bu miting nedeniyle saldırıya uğradılar. İzmir’deki arkadaşlarımız saldırıya maruz kaldılar. Ama onların gazı, copu, bombası, TOMA’sı bize geri adım attıramayacaktır. Bizler dindar ve kindar nesil istemiyoruz. Bilimsel, çağdaş, demokratik bir eğitim istiyoruz. Okullarımızın bilim yuvası olmasını istiyoruz. AKP’ye kesinlikle teslim olmayacağız. Var gücümüzle direneceğiz. Bu mücadelemiz sürecek. Direne direne kazanacağız" dedi.

Basın açıklamasının ardından grup, sessizce dağıldı.

Bartın’da da boykot

Okullarda laik eğitim boykotu

Bartın’da Eğitim- Sen üyesi öğretmenler boykota katıldı. Bartın Eğitim Sen’in davetiyle eyleme destek verenler sabah 09.00’da buluştu. Saat 13.00’te sendika binası önünde kalabalıklaşan kitle yol boyunca slogan atarak yürüyüşe geçti. Eski belediye önüne kadar yürüyen kitleye burada Eğitim - Sen Şube Başkanı İsmet İpçi ve Birleşik Haziran Hareketi temsilcisi Tarık Küçükaydın bir konuşma yaptı. Eyleme Eğitim-Sen, Birleşik Haziran Hareketi, HDP, CHP ve çeşitli sivil toplum örgütünün yanında çok sayıda vatandaş, öğrenci ve veli de destek verdi.

Eskişehir’de 'Laik ve bilimsel eğitim’ yürüyüşü

Okullarda laik eğitim boykotu

Eskişehir’de Eğitim-Sen ile Birleşik Haziran Hareketi üyeleri, 'laik ve bilimsel eğitim' için yürüdü.

Göztepe Mahallesi’ndeki Battalgazi Ortaokulu önünde toplanan Birleşik Hareketi üyesi yaklaşık 100 kişi, 'Zorunlu din dersine, okulların imam hatipleştirilmesine hayır. Laik ve bilimsel eğitim' yazılı pankart açıp yürüyüşe geçti. Ali Çetinkaya Caddesi’ndeki parka kadar yürüyen grup adına konuşmayı Ender Pervane yaptı. Pervane, "Biz çocuklarımızı okula hurafeler öğrensinler, körpe beyinleri korkularla çarpılsın diye, ortaçağ tezgahlarından geçsinler diye göndermiyoruz. Bilimsel düşünmeyi, sorgulamayı, araştırmayı, aydınlanmanın kazanımlarını deneyerek öğrensinler diye okula gönderiyoruz. Ama AKP iktidarı, yolsuzlukların üzerini örtmek için, ülkenin akarsularının, ormanlarının, dağının taşının sermayeye peşkeş çekilmesine duyulan öfkeyi hafifletmek için, on binlerce işçinin canının yitirilmesinin sorumluluğundan kaçmak için eğitimi dinselleştirmeyi istiyor" dedi.

500 KİŞİ YÜRÜDÜ

Yapılan konuşmaların ardından grup kent merkezine gelerek Eğitim- Sen tarafından İl Sağlık Müdürlüğü önünde başlayan yürüyüşe katıldı. Eğitim Sen’in organize ettiği yürüyüşe yaklaşık 500 kişi katıldı. Kalabalık 'Laik eğitim, demokratik yaşam için grevdeyiz’ ve 'Zorunlu din dersi istemiyoruz’ yazılı pankart açıp Hamamyolu Caddesi’ndeki Saatli Park’a doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş sonunda basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Şube Başkanı Serkan Demir, "12 Eylül darbeci zihniyetinin günümüzdeki temsilcisi olan AKP iktidarı farkı din, mezhep ve kimlikleri yok sayarak toplumu kutuplaştırmaktadır. Bilim düşmanı politika ve uygulamalar geçtiğimiz 12 yıl içinde tarihte hiç olmadığı kadar artmıştır. Biz laik ve bilimsel bir eğitim almak ve demokratik bir yaşam istiyoruz" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından kalabalık çeşitli sloganlar attıktan sonra dağıldı.

Gaziantep'te de öğretmenler laik ve bilimsel eğitim için bugün derslere girmedi

Okullarda laik eğitim boykotu

Gaziantep’te Eğitim- Sen Şubesi’ne üye öğretmenler, laik ve bilimsel eğitim için bugün derslere girmedi, protesto yürüyüşüne katıldı. Yürüyüşe bir grup öğrenci de katıldı.

Maarif Meydanı’nda Eğitim- Sen öncülüğünde ellerinde pankart ve dövizlerle toplanan çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları üyeleri, davul ve zurna eşliğinde halay çekip, hükümetin eğitim politikasını eleştirip, zorunlu din dersinin kaldırılmasını istedi. Gaziantep Valiliği önüne slogan atarak yürüyen grup adına basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali Ersönmez, AK Parti iktidarının her alanda baskıcı ve otoriter uygulamalar yaptığını öne sürdü. Siyasi iktidarın farklı inanç ve kimlikteki insanların düşüncelerini yok saydığını iddia eden Ali Ersönmez, şöyle konuştu:

"Çok inançlı, çok kültürlü Türkiye halkları, iktidar tarafından okulda, işyerinde, mahallede ve sokakta inanç ve kimlik farklılıkları üzerinden kutuplaştırıp karşı karşıya getirilerek bölünmeye çalışılmaktadır. 12 Eylül askeri darbe sonrasında uygulanmaya başlanan zorunlu din dersi, yıllardır din ve vicdan özgürlüğü açıkça ihlal edilerek uygulanmaktadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi zorunlu din dersinin, din ve vicdan özgülüğünün ihlali olduğuna karar vermiş, ancak yargı kararlarına rağmen bugüne kadar gerekli adımlar atılmamıştır."

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

Rizede Birleşik Haziran Hareketi üyelerine tepki

Okullarda laik eğitim boykotu

Rize'de, Birleşik Haziran Hareketi’nin çağrısıyla düzenlenen 'Laik ve bilimsel eğitim için boykot’ etkinliği kapsamında toplanan gruba, sözlü tepki gösterilince gerginlik çıktı.

Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan Eğitim-Sen üyelerinin de bulunduğu grup 'Bilimsel ve Laik eğitim için ayaktayız’ pankartı açtı. Birleşik Haziran Hareketi sözcüsü Bilgehan Kadıoğlu, ülkede bilimsel ve laik eğitimin büyük tehdit altında olduğu belirterek okulda, işyerinde, mahallede eğitim sisteminin gericileştirildiğini, bilimsellikten ve laiklikten uzaklaştırıldığını iddia etti. Kadıoğlu, "Bizler, bu gidişe ortak bir irade ile dur diyebilmek için, bugün Türkiye genelinde boykot kararı aldık. Eğitim-Sen’in aldığı grev kararını da bu anlayışla çok değerli buluyoruz. Bu ülkenin güzel bir gelecek düşleyen insanları, gericiliğe karşı hep birlikte sesimizi yükseltmenin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bizler, tüm inançlar laik bir ülkenin teminatı altına alınsın istiyoruz, dinciliğin siyasi ve ticari çıkarlarla inançları sömürmesine karşı duruyoruz" dedi.

Polisin çevrede güvenlik önlemi aldığı basın açıklaması sırasında alana gelen 5-6 kişilik bir grup, açıklama yapanlara "Bizim hayatımız Kuran, dini yasaklayamazsınız" sözleri ile tepki gösterdi. Etkinliğe katılan gruptakiler bu kişilerin üzerine yürüyünce araya giren polis gerginliği önleyip laf atanları alandan uzaklaştırdı.


Antalya’da öğretmenler 'laik ve bilimsel eğitim’ için yürüdü

Okullarda laik eğitim boykotu

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK), Eğitim-Sen öncülüğünde okullarda yaptığı boykot ve bir günlük iş bırakma eylemi nedeniyle Antalya’da yürüyüş düzenlendi.

Alevi örgütlerinin de destek verdiği yürüyüş TRT Kavşağı’nda 1 saatlik gecikmeyle başladı. Ellerinde 6 dilde yazılan ve ana dilde eğitime dikkat çekilen pankartlar taşıyan eylemcilerin arkasında küçük çocuklar yer aldı. Yaklaşık 500 kişilik grup, Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde sloganlar atarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne kadar yürüdü.

Güzergah boyunca bazı vatandaşlar araçlarından korna çalarak, bazı vatandaşlar da kaldırımdan alkışlayarak eylemi destekledi. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı yürüyüş sırasında çevik kuvvet ekipleri, civardaki sokaklarda olası olaylara müdahale etmek için konuşlandı.

'Devlet, bütün inanç ve kimliklere tarafsız olmalı’

Lise öğrencilerinin de destek verdiği yürüyüş sonrasında açıklama yapan Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı ve aynı zamanda KESK Dönem Sözcüsü Kadir Öztürk, devletin bütün inanç, kimlik ve dünya görüşleri karşısında eşit mesafede ve tarafsız olması gerektiğini vurguladı.

Devletin sadece belli bir inanç sisteminin kural ve ibadetini okullarda bütün öğrencilere dayatmasını kabullenemeyeceklerini belirten Öztürk, devletin kişisel bir alan olan inanç alanından elini tamamen çekmesini ve ana dilde eğitimin önünü açması gerektiğini söyledi.

Basın açıklamasının ardından eylem olaysız sona erdi.

Manisa’da öğretmenler okula gitmedi, eylem yaptı

Okullarda laik eğitim boykotu

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Manisa Şubesi’ne üye öğretmenler, laik-demokratik anadilde eğitim ve demokratik yaşam için boykota gitti. Bir günlük iş bırakan öğretmenler yürüyüş düzenleyip Manisa Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

Birleşik Haziran Hareketi’nin 'Laik ve bilimsel eğitim için bugün okula gitmeyin' çağrısına Eğitim-Sen Manisa Şubesi de destek verdi. Derslere girmeyen öğretmenler okulu boykot edip Manisa Lisesi önünde toplandı. Yaklaşık 500 kişi ellerinde pankartlar ve sloganlarla 1 kilometre boyunca yürüdü. Öğretmenlerin boykotuna CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ve CHP Manisa İl Başkanı Mustafa Ada ve öğrenci velileri de destek verdi. Kızını okula yollamadığını açıklayan milletvekili Özel, AK Parti Hükümetinin eğitimi yaz boz tahtasına çevirdiğini söyledi.

'Laik bilimsel eğitim istiyoruz’, 'Zorunlu din dersleri kaldırılsın’ sloganları atan öğretmenler, Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne gelindiğinde basın açıklaması yaptı. Eğitim-Sen Manisa Şube Başkanı Metin Demirel, AK Parti iktidarının eğitim sistemini ve toplumsal yaşamın bütün alanlarını kendi siyasal ve ideolojik hedefleri doğrultusunda baskıcı ve bir sistem kurmaya çalıştığını söyledi.

Kadıköy’de "boykot" yürüyüşü

Okullarda laik eğitim boykotu

Çeşitli sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla Türkiye genelinde okullarda gerçekleştirilen "boykot"la ilgili Kadıköy’de yaklaşık 400 kişinin katılımıyla yürüyüş gerçekleşti.

Eğitim-Sen tarafından düzenlenen yürüyüşe Alevi dernek ve federasyonları da katıldı. Grup saat 11.00’da Kadıköy Boğa Meydanı’nda toplandı. Buradan yürüyüşe geçerek Bahariye Caddesi boyunca ilerleyen grup Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası önüne geldi. Grup basın açıklamasını Kadıköy İlçe Eğitim Müdürlüğü bahçesinde yapmak istedi. Ancak, kapılar kapalı olduğu için grup sloganlar atarak bir süre bekledi. Bu arada grup içerisinden seçilen sözcüler, içeriye girerek yetkililerle basın açıklamasını burada yapmak için görüşme yaptı. Görüşmeden olumlu sonuç alan grup, açılan kapılardan Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesine girdi. Burada sloganlar eşliğinde basın duyurusu okundu.

Grup adına basın duyurusunu okuyan Eğitimsen 2 Nolu Şube Başkanı Turgut Yokuş, "Eğitim sistemi ve okulların tamamen siyasi iktidarın denetimine girmesine ve egemen ideolojiye teslim edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Bugün ülke çapında gerçekleşen hem okul boykotu ve iş bırakma eylemimizi siyasi iktidara yönelik toplumun vicdanının sesini yansıtmaktadır. Siyasi iktidarı, toplumu din, dil, mezhep ve kimlik farkları üzerinden kutuplaşma politikasına son vermeye, kamusal, bilimsel, laik ve anadilde eğitim karşıtı uygulamalarını derhal durdurmaya çağırıyoruz" dedi.

Grup basın duyurusunu okuduktan sonra, Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesinden ayrıldı. Kadıköy İskele Meydanı’na kadar yürüyen grup, buradan vapurla Eminönü’ne geçti.

Viranşehir’de ana dilde eğitim isteği yürüyüşü

Okullarda laik eğitim boykotu

Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi’nde, ana dilde eğitim verilmesini isteğiyle yürüyüş yapıldı.

Çeşitli STK’lar ile HDP ve DBP’lilerin de desteklediği Eğitim Sen üyeleri öğle saatlerinde sendika binası önünde toplandı ve Maliye Parkı’na yürüdü. Sık sık ana dilde eğitim taleplerini içeren sloganlar atan grup adına konuşan Eğitim-Sen Viranşehir Temsilcisi Abdulcelil Çelebi, "Eğitimin bütün kademelerinde pedagoji bilimine aykırı, bilim dışı politika ve uygulamalar artmıştır. Okul öncesinden üniversiteye kadar eğitim sistemi dini kural ve referanslara göre biçimlenmektedir. Laik olmayan, tek dil, tek zihniyet anlayışına asla izin vermeyeceğiz. Ana dilde eğitim bu ülkede yaşayan 20 milyon Kürt halkının en doğal hakkıdır" dedi.


Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde ‘boykot’

Okullarda laik eğitim boykotu

Eğitim-Sen İstanbul 3 No’lu Şubeye bağlı bir grup, çeşitli sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla Türkiye genelinde okullarda gerçekleştirilen boykot ve bir günlük iş bırakma protestosu kapsamında Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

Vali Konağı Caddesi’ndeki İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde toplanan grup, ‘Eşit, parasız, bilimsel, laik, anadilde eğitim istiyoruz’ yazılı pankart açtı. ‘AKP elini eğitimden çek’, ‘Zorunlu din dersi kaldırılsın’ sloganları atan grup adına Eğitim-Sen 3 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Tosu, basın açıklaması yaptı.

İktidarın eğitim politikalarının eleştirildiği açıklamada özetle, "Eğitim sistemi ve okulların tamamen siyasi tamamen iktidarın denetimine girmesine ve egemen ideolojiye teslim edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Bugün ülke çapında gerçekleşen okul boykotu ve iş bırakma eylemimiz siyasi iktidara yönelik toplumun vicdanını sesini yansıtmaktadır. Siyasi iktidarı, toplumu din, dil, mezhep ve kimlik farklılıkları üzerinden kutuplaştırma politikalarına son vermeye, kamusal, bilimsel, laik ve anadilde eğitim karşıtı uygulamalarını derhal durdurmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Grup basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.


Ankara’da da boykot var

Okullarda laik eğitim boykotu

Zorunlu din derslerine ve okulların imam hatipleştirilmesine ‘hayır’ demek için Birleşik Haziran Hareketi’nin uzun süredir hazırlandığı ‘uyarı boykotu’na bugün Başkent’te veliler destek vererek çocuklarını okulla göndermedi.

Ankara Mamak ve Tuzluçayır, Dikmen, Yenimahalle ve Batıkent bölgelerindeki bazı okulların girişlerine ‘Bu okulda boykot var’ ve ‘Özgür bilimsel eğitim için 13 Şubat Cuma günü boykottayız’ pankartları asılırken öğrencilerde, ‘Gerici eğitime hayır’, ‘Zorunlu din dersi kaldırılsın’, ‘Okullarda mescid değil, laboratuar istiyoruz’ dövizleri taşıyan öğrenci ve velileri Kızılay’a yürüyerek burada Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması yapmak için harekete geçti.

Boykotu örgütleyen Birleşik Haziran Hareketi’nin internet sayfasından tüm öğrenci velilerine buradan yaptığı duyuruda, "Biz, çocukların gözlerindeki kararlılığı, inadı ve umudu sürekli kılabilmek için bilimsel ve laik eğitim için ayaktayız ve boykottayız. 13 Şubat ’ta iktidarı uyarmak için çocuklarımızı okula göndermiyoruz. O günü çocuklarımıza ayıracağız. Alternatif dersler, çocuk oyunları ve şenliklerle özgür bir geleceğe olan umudumuzu güçlendireceğiz" denildi.

Eğitim-Sen ise okul boykotuna grev yaparak destek veriyor. Eğitim-Sen üyesi öğretmenler bugün Ankara’nın mahallelerinde yapılacak çeşitli etkinliklerin ardından saat 13.30’da YKM önünde buluşup Milli Eğitim Bakanlığı önüne yürüyecek.

MEB’E YÜRÜDÜLER

Zorunlu din derslerine ve okulların imam hatipleştirilmesine hayır demek için Birleşik Haziran Hareketi’nin uzun süredir hazırlandığı 'uyarı boykotu' üzerine öğrenci, velileri ve bazı sivil toplum örgütü üyeleri Milli Eğitim Bakanlığı önüne yürüyerek burada basın açıklaması yaptı.

Eğitim-Sen üyesi öğretmenler ve bazı sivil toplum örgütü derneklerin destek verdiği "uyarı boykotuöna katılan vatandaşlar ellerinde, 'İnanç özgürlüğü evrensel haktır', 'İnanç bizim, akıl bizim, bu yol bizim, zorlamayın nafile2, 'Laik bilimsel anadilde eğitim', 'Zorunlu din derslerine hayır' yazılı dövizler taşıdı. Grubun Milli Eğitim Bakanlığı’na yürüyüşü sırasında çevik kuvvet ekibinin kısa süreli biber gazı sıktı. Grup önderlerinin ve polis yetkililerinin müdahalesiyle olayın büyümesi önlendi. Eylemci grup, bakanlık önünde yaptığı basın açıklaması ve eğitim hakkının kısıtlanmasına yönelik attıkları sloganların ardından olaysız şekilde dağıldı.

Okul dönüşümüne karşı boykot

Okullarda laik eğitim boykotu

Maltepe’deki Kadir Rezzan Has Anadolu İlkokulu velileri de, okulun imam hatipe dönüştürülmesine karşı eylem yaptı. Sabah saatlerinde okul önünde toplanan veliler, ‘Okuluma dokunma’ pankartı açtı.

Derslere katılan öğrenci sayısı az

Okullarda laik eğitim boykotu

Eğitim-Sen’in Kartal’daki Hacı Hatice Bayraktar Lisesi önünde sabah 07.30’da başlattığı boykota öğrenciler de katıldı. Ancak hepsi boykot için okul önünde toplanmadı. 2 bin’e yakın öğrencisi olduğu söylenen okula, bugün 150-200 arasında öğrencinin gelip, derslere katıldığı iddia edildi. Bazı öğrenci ve veliler de okul önünde toplanarak boykota destek verdi.

Saat 09.00’da başladı

Okullarda laik eğitim boykotu

Kadıköy Boğa Heykeli önündeki eylem saat 09.00’da başladı. Burada toplanan öğrenciler şarkılar eşliğinde eylem yaptı.

Liseliler pankartlarıyla eylemde

Okullarda laik eğitim boykotu

İstanbul’daki Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri de Boğa Heykeline yürüdü. Liseliler ‘Hoca Camide, Öğrenci Boykotta’ yazılı pankart açtı. Öğrenciler Kadıköy İskele’den Eminönü’ne geçerek, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne gidecek.

Öğrenciler drama şenliğinde

Okullarda laik eğitim boykotu

Laik eğitim boykotu kapsamında İstanbul Kadıköy’de birçok eğitim şenliği de düzenleniyor. Okula gitmeyen öğrenciler Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf’ta (TAKSAV) drama şenliğine katıldı.

Okul boykotundan son dakika

Okullarda laik eğitim boykotu

İzmir'de henüz gerçekleşmeden gözaltılarla gündeme gelen Birleşik Haziran Hareketi'nin başlattığı okul boykotu için kentin belirlenen noktalarında toplanmalar başladı.

TOMA'lar ve güvenlik önlemleri dikkat çekerken şu an Buca Belediyesi önünde davul zurna eşliğinde halay çekiliyor. Şehrin farklı yerlerinde toplanan protestocular Basmane Meydanı'nda buluşarak yürüyüşe geçilecek. Banu ŞEN/İzmir

Sosyal medyadan destek

Eyleme Twitter’dan da destek veriliyor. #13ŞubattaBoykottayız hashtag’i ile destek verilen boykot çağrısı Twitter’da Trend Topic (TT) listesine girdi.

Okullarda laik eğitim boykotu

Twitter kullanıcıların boykotla ilgili bazı twitleri şöyle:

Dr.Alev @alevmert1919
#13ŞubattaBoykottayız yarınları aydınlatmak için bu gün boykottayız.. RT

Atomik gızz @sunaozi
Pazar günü yapılan mitinge burun kıvıranlar, bugün çocuklarını okula gönderenlerdir. Karanlığa koşar adım yaklaşıyoruz.
#13ŞubattaBoykottayız

Yordam Kitap @YordamKitap
Bugün eşit, parasız, anadilde ve laik eğitim günü! Çocuklarımızın ve eğitim emekçilerinin yanındayız. #13SubattaBoykottayız #boykottayız

Okullarda laik eğitim boykotu

Abbasağa ParkMeclisi @ParkMeclisi
#13SubattaBoykottayız Tüm Türkiye’de okullar, laik ve bilimsel eğitim için boykot ediliyor. Bugün okul yok.

M.Sait Alpaslan @Ferad_Amed
Biz büyüdük ve kirlendi dünya... Çocuklarımız temiz bir dünyaya büyüsün diye #13SubattaBoykottayız #13SubattaDersYok

Okan @barleycorngorki
Bugün çocuğunu okula gönderen veliler daha sonra eğitimin dinselleştirilmesinden şikayet etmesinler.GÖNDERME #13SubattaBoykottayız

Okullarda laik eğitim boykotu

Yaprak Yapsan @yapriko_
Laik ve bilimsel eğitim için bugün kuzulara okul yok! #13ŞubattaBoykottayız

Egemen @babasicarlos
Cocuğunu okula göndermeyen velilere, okula gitmeyen liselilere selam olsun #13SubattaBoykottayız

Ufuk Emre Bektaş @ufukemrebektas
Asimilasyona ve gericiliğe karşı ! Eşit, laik, bilimsel, karma ve anadilde eğitim için #13SubattaBoykottayız

Özlem Çelik @ozzzzzzzC
Laik ve bilimsel eğitimi destekliyoruz daha aydınlık günler için #13SubattaBoykottayız

Okullarda laik eğitim boykotu

Vasıfsız Bi Adam @Xwedanenas
Günaydın yüreği boykotta atanlar #13SubattaBoykottayız

Clementine @nnz_nnz
Laik ve Bilimsel Eğitimi SAVUNUYORUZ! #13SubattaBoykottayız

Esra Güzelce @SoleilEsra
Laik eğitim için #13SubattaBoykottayız

ali yıldırım @_aliyld_
Çocuklar bu ülkenin aydınlık geleceği O dogma karanlık eğitim sistemini dayattınız. Bu yüzden #13SubattaBoykottayız

Özgür Fırat @fightforfredom
Çocuklarımızın hür birer birey olmaları için #13SubattaBoykottayız

Okullarda laik eğitim boykotu


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!