Okullarda gürültü azaldı, başarı arttı

Güncelleme Tarihi:

Okullarda gürültü azaldı, başarı arttı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2017 12:22

Uludağ Üniversitesi’nin (UÜ) Bursa’daki bazı okullarda yıl önce başlattığı gürültü kirliliğini önlemeye yönelik TÜBİTAK Projesi meyvelerini verdi. Çeşitli önlemlerle gürültünün azaltıldığı okullarda yüzde 10’a yakın başarı artışı gözlemlendi.

Haberin Devamı

UÜ Eğitim Fakültesi tarafından ilkokul ve ortaokullarda gürültü kirliliğini azaltarak eğitim başarısını yükseltmeyi hedefleyen ‘Okulda Gürültü Kirliliği: Nedenleri, Etkileri ve Kontrol Edilmesi’ adlı proje olumlu sonuçlar verdi. Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mızrap Bulunuz, 3 yıl önce Bursa’daki okullarda gürültüye dikkat çekmek amacıyla başlattıkları projenin bu yıl daha fazla sayıda okulda uygulanarak başarıyla sürdürüldüğünü söyledi. Gürültü kirliliğinin işitme sağlığına verdiği zararların dışında 35 kritik olumsuz etkisi olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Mızrap Bulunuz, bunlardan başlıcalarını dikkat dağınıklığı, öğrencilerin okuma-yazma öğrenme süresini uzatma, okuduğunu anlama güçlüğü, düşünme gücünü zayıflatma ve problem çözme becerilerini azaltma olarak sıraladı. Projenin uygulandığı okullarda gürültü kirliliğinin kontrol edilmesine ilişkin farkındalığı içeren çeşitli seminerler verdiklerini ifade eden Doç. Dr. Bulunuz, şöyle dedi:

Haberin Devamı

"2015 Nisan ayında kabul edilen proje bu olumlu sonuçlara bir yenisini daha eklemiştir. Projenin yürütüldüğü 3 ortaokulun 2016 ve 2017 TEOG başarı ortalamalarında artış görülmüştür. Örneğin proje okullarından Sadettin Türkün ve Dilek Özer Ortaokullarının TEOG başarılarında ortalama yüzde 10un üzerinde artış kaydedildi. ÇEK 3 Mart Azizoğlu Ortaokulu ise Özel Okullar arasında yüzde 6’nın üzerinde TEOG başarısında artış gösterdi. TEOG, YGS gibi merkezi sınavları sırasında ortamın sessiz olması konusunda titizlikle durulurken, eğitim-öğretimin yapıldığı süreçte buna yeteri kadar önem verilmemesi büyük bir çelişkidir. Bunun mutlaka değişmesine ihtiyaç var. Artık gürültü kirliliğini ’birbirine karışan, şiddeti yüksek ve rahatsız edici sesler’ olarak tanımlayan yaygın görüşün, yerini gürültüyü ’Sürdürülemez bir kirlilik’ olarak ele alan bakış açısına bırakmasının zamanı geldi. Çünkü gürültü öğrenme iklimini bozarak akademik başarıyı düşürdüğü yapılan araştırmalarla ortaya kondu. ’Sessiz, sakin, sükûnetli okul, sağlıklı, başarılı mutlu öğrenciler’ sloganının okullarda hayata geçirilmesine ihtiyaç var."

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!