Okullarda akustik ölçüm

Güncelleme Tarihi:

Okullarda akustik ölçüm
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2016 15:53

Okullarda akustik ölçüm

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD), devlet okullarında sınıf ve koridorlarda yaşanan gürültüye karşı başlattığı 'Akustik İyileştirme ve Sükunetli Okul' adlı ARGE projesi kapsamında Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi ile işbirliği yapacak.

Sınıflarda ve koridorlarda kalabalık öğrenci gruplarının ortaya çıkardığı gürültü kirliliğine karşı, okulların fiziki yapılarında akustik önlemler alınmadığını belirleyen ANSİAD'ın Sağlık, Hizmet ve Eğitim Sektörü, bu konuda sosyal sorumluluk projesi başlattı. Baş ağrısı, gırtlak rahatsızlıkları gibi pek çok sağlık sorununun yanı sıra iletişim rahatsızlıklarına da yol açan akustik sorununa ilişkin ANSİAD, örnek uygulama için Melahat Faraçlar İlkokulu'nu seçti. Bir sınıfla başlatılan proje, öğretmenlerin ve Okul Müdürü Coşkun Deniz Kaya'nın talebi üzerine bütün okula yayıldı.

UYGULAMADA SONA GELİNDİ

Projenin mimarı, ANSİAD kurucu üyesi mimar Ercan Evren, akustik projesini inşaatlarda gözlemlenen bir problem olduğuna işaret ederek, “Türk çocuklarının eğitim kalitesinin yükselmesine büyük fayda sağlayacak bir çalışma. Uygulama maliyeti çok yüksek değil, tabi iki-üç okulda değil bütün Türkiye'de hem yeni yapılacaklarda ihalelere konulması hem de eski okulların düzeltilmesi lazım ki çocukların performansı artsın, sağlıkları düzelsin" dedi.

Uygulamada sona gelindiğini dile getiren Evren, “Uludağ Üniversitesi ile işbirliğimizi gerçekleştirdik. Melahat Faraçlar İlkokulu, Ayten Çağıran Ortaokulu ve Siteler Mahallesi İlkokulu'nda akustik ve diğer sınıflarda ölçüm yaptık. Sınıflar arasındaki gürültü kirliliğini bilimsel veri haline getirilip, somutlaştıracağız" diye konuştu.

BAKANLIĞA RAPOR GİDECEK

Milli Eğitim Bakanlığı, İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanı Özcan Duman ve İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan ile bir araya geldiklerini ve proje mimarı olduğu Ayten Çağıran Ortaokulu ve Siteler Mahallesi İlkokulu'nda incelemelerde bulunduklarını kaydeden Ercan Evren, "Ölçüm sonuçlarını Milli Eğitim Bakanlığı'na rapor halinde sunacağız. Devlet okullarında proje aşamasında bunun planlanması, daha sağlıklı ve daha akustiğe duyarlı okulların yapılmasını teklif edeceğiz" dedi.

OKULLARDA GÜRÜLTÜ EĞİTİMİ

Proje kapsamında ölçümleri gerçekleştiren Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mızrap Bulunuz ise pilot okullarda seminer verdi. Okullarda ders sırasında çıkan gürültü düzeyinin 51-83 desibel olarak ölçüldüğüne değinen Doç. Dr. Bulunmaz, bu sesin elektrik süpürgesinin çıkardığı sese eş değer olduğunu anlattı. Bu bağlamda düşünüldüğünde yüksek gürültüde dersi anlamanın zorlaşacağına işaret eden Doç. Dr. Bulunuz, “Gürültü kirliliği üzerine bilinç seviyemizin artması ve çözüm adımlarının yaygınlaştırılması gerekiyor" dedi.

Doç. Dr. Mızrap Bulunuz'un eğitim seminerine ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Erdoğan, ANSİAD Sağlık Hizmet ve Eğitim Sektörü Başkanı Tülin Özkan ve Akustik Okul Proje Mimarı, Ercan Evren beraberinde öğretmenler ve veliler katıldı.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!