Okullara sevgi odaları geliyor

Güncelleme Tarihi:

Okullara sevgi odaları geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2011 12:42

İZMİR Milli Eğitim Müdürü Ragıp Üye, okullarda onur ve disiplin kuruluna gönderilmesi düşünülen öğrencilerin önce oluşturacakları ’Sevgi Odaları’ndan geçeceğini belirterek, "Bu odalarda çocuklar sevgi çemberine alınacak, deşarj olacak. Ceza değil, sevgi, hoşgörü, ödül olacak" dedi.

Ä°l Milli EÄŸitim Müdürü Ãœye, geçen yıl okullarda baÅŸlattığı ’Benim öğrencim, benim öğretmenim’ projesiyle, disiplin suçlarında ve mazeretsiz okula devamsızlık oranlarında önemli düşüşler olduÄŸunu söyledi. Öğrencilerin öğretmenlere zimmetlenerek, öğretmenlerin öğrencilere ’koçluk’ yaptığını, bire bir ilgiyle baÅŸarısızlık, devamsızlık ve disiplin suçlarında azalma saÄŸladıklarını vurgulayan Ãœye, "Geçen yıl uygulanan proje sayesinde bir yılın sonunda disiplin suçlarında oran yüzde 30’dan yüzde 4’e, mazeretsiz devamsızlık yüzde 28’den yüzde 2’ye çekildi. ’Sevgi Odaları’nı da bu projeye ekleyeceÄŸiz. Bu konuda üniversitelerle de iÅŸbirliÄŸi halindeyiz. Öncelikle disiplin suçlarının nevi, sayısı gibi istatistiksel veriler çıkarılacak. Hem disiplin suçlarını yüksek hem de sürekli devamsızlık yapan öğrencilerin yoÄŸun olduÄŸu okullarda pilot çalışma yapılacak. Ãœniversite rektörleriyle yapacağımız toplantıda projeyi ele alacağız. Belki pilot uygulama yapmadan, tüm okullarda baÅŸlatabiliriz" diye konuÅŸtu. Ãœye ÅŸunları söyledi:Â

"Okullarda öğrenciler kılık kıyafet yönetmeliğine uymuyorsa, öğrenciye yakışmayacak davranışlar içine giriyorsa önce onur kuruluna, sonrasında ise disiplin kuruluna sevk ediliyor. Ben sorunların ceza değil sevgiyle çözüleceğine inanıyorum. Bunca yıllık meslek yaşamımda tek bir öğrenciyi disipline sevk etmedim. Tatlı sert bir öğretmen oldum, öğrenciyi anlamaya çalışarak, ona sevgi, hoşgörü gösterip olumsuz tutumundan caydırmayı sağladım. Şimdiki projemiz sevgi odaları olacak. Bu sevgi odalarında öncelikle öğretmenler, okul çevresinde oturan deneyimli, emekli olmuş, yöneticilik yapmış insanlardan psikolog, psikiyatrist, rehber öğretmen, avukat, üniversitelerden öğretim görevlisi ve veli temsilcileri yer alacak. Bu odalarda konuşulanlar dışarı çıkmayacak. Öğrencinin sorunlarının nereden kaynaklandığı tespit edilecek. Eğer sorunun nedeni milli eğitimden, okuldan ya da veliden kaynaklanıyorsa ilgilisiyle görüşülecek. Bu odalarda kesinlikle ceza olmayacak, çocuğa sevgiyle yaklaşılacak, hoşgörü gösterilecek.

Onu mutsuz, başarısız, kavgacı yapan nedenler ortaya çıkarılacak. Bazen görürsünüz, okulda tüm öğrenciler sıraya geçer ama içlerinde bazıları, kılık kiyafetiyle, duruşuyla, tavırlarıyla onur kurulu ya da disiplin kurulu adayı olduğunu adeta ilan eder. Yani uyum güçlüğü olan, kaynaştırma eğitimi ihtiyacı olan ya da böyle bağıran öğrenciler, onur, disiplin kurulu öncesi bu odalardan geçecek. Belki bu projede öğrencilerin duvarlarını istedikleri gibi boyayıp, yazıp çizeceği, bağırıp çağırarak deşarj olacağı bir oda ihtiyacı çıkacak, onlara bu sağlanacak. Alt yapı çalışmalarına başladığımız projeyi 2011/2012 öğretim yılında hayata geçireceğiz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!