Okullara kuru üzüm teminini TMO yapacak

Güncelleme Tarihi:

Okullara kuru üzüm teminini TMO yapacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2016 11:20

Öğrencilere kuru meyve tüketim alışkanlığının kazandırılması, sağlıklı büyüme ve gelişmelerinin sağlanması amacıyla kuru üzüm temini ve dağıtımı ile Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü görevlendirildi.

Haberin Devamı

Bakanlar Kurulunun, "Okullara Kuru Üzüm Temini ve Dağıtımı Hakkında Kararı" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.     

Buna göre, TMO bu yıl, anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve temel eğitim birinci kademe (ilkokul) öğrencilerine kuru meyve tüketim alışkanlığının kazandırılması ile öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunularak sağlıklı büyüme ve gelişmelerinin sağlanması amacıyla kuru üzüm temini ve dağıtımı ile görevli olacak.     

TMO bu karar kapsamında yapılacak alım, muhafaza, nakliye, paketleme ve kiralamalara ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilendirildi. Söz konusu karar kapsamında gerekli eğitim ve tanıtım etkinlikleriyle materyallerinin temini, dağıtımı, yayım ve iletişim faaliyetleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TMO tarafından yapılacak.     

Haberin Devamı

Dağıtımı yapılacak kuru üzüm ambalajlarının şekli ve üzerinde yer alması gereken hususlar ile içeriğindeki üzüm miktarı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koordinasyonunda Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından müştereken belirlenerek TMO'ya bildirilecek.     

İllerde vali yardımcısı başkanlığında İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve TMO temsilcilerinden oluşan ve kuru üzümün il içinde sevkiyatının organizasyonu ile kontrolünden sorumlu "İl Okul Kuru Üzüm Komisyonu" kurulacak. Alımı yapılan kurumu üzüm, Milli Eğitim Bakanlığınca öğrencilere komisyon koordinasyonunda dağıtılacak.     

Aile hekimleri, öğretmenler veya veliler tarafından kuru üzüme karşı duyarlılığı tespit edilen ve kuru üzüm tüketimini kabul etmeyen öğrenciler okul idarelerince dağıtım kapsamı dışında tutulacak.      

Bu karar uyarınca TMO tarafından yapılacak tüm iş ve işlemlere ilişkin harcamalar ile temin edilen ürünün toplam maliyetine yüzde 8 hizmet bedeli ve katma değer vergisi ilave edilerek fatura edilecek tutar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ilgili yılda genel bütçeden tahsis edilerek ödenekten karşılanacak.

Haberin Devamı

TZOB'dan okullarda kuru üzüm dağıtımına destek

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise, okullarda TMO aracılığıyla kuru üzüm dağıtılması kararını, beslenme açısından çocuklar için piyasanın hareketlenmesi bakımından da üreticiler için önemli bulduklarını ve desteklediklerini belirtti.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararının, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Bayraktar, "Bu kararla 2016 yılında anaokulu, uygulama sınıfı, ana sınıfı ve ilkokul öğrencilerine kuru meyve tüketim alışkanlığının kazandırılmasıyla öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunularak sağlıklı büyüme ve gelişmelerinin sağlanması amacıyla kuru üzüm temini ve dağıtımı için TMO görevlendirildi" diye konuştu.     

Haberin Devamı

Söz konusu karar çerçevesinde, 6,5 milyon öğrenciye 4 hafta boyunca 25’er gramlık paketler halinde kuru üzüm dağıtımı yapılacağını belirten Bayraktar, bu uygulamayla 3 bin 250 ton kuru üzüm dağıtımı gerçekleştirileceğini bildirdi. Bayraktar, özel öğretim kurumlarının, öğrencilerin dağıtımı yapılacak kuru üzüme eşdeğer miktarda kuru üzüm tüketmelerini sağlamaları halinde, velilerin de isteğine bağlı olarak, kapsam dışında tutulabileceğine işaret etti.     

Okul Sütü Programı’nı olduğu gibi başlatılacak kuru üzüm dağıtımı uygulamasını da sonuna kadar destekleyeceklerini belirten Bayraktar, gelecekte sağlıklı bir toplum oluşturabilmek için fiziksel ve zihinsel açıdan sağlıklı çocuklar yetiştirilmesinin şart olduğunu vurguladı.     

Haberin Devamı

Bayraktar, okullarda uygulanan bu programların, sağlıklı gelecek nesillerin oluşturulmasına büyük katkı sağlayacağını, kuru üzümün sağlığın korunması için gerekli mineralleri içerdiği ve sindirim sorunlarına iyi geldiğinin uzmanlarca dile getirildiğini hatırlatarak, "Kuru üzüm ayrıca, sağlıklı bir enerji kaynağıdır. Özellikle çocuklarımızın için gün içindeki enerji azalmalarında tüketecekleri sağlıksız atıştırmalıklar yerine bir avuç kuru üzümle yeniden enerjilerini kazanmaları mümkün olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.     

Dağıtımı yapılacak 3 bin 250 ton kuru üzümle piyasaların da hareketleneceğine dikkati çeken Bayraktar, şunları söyledi:     

Haberin Devamı

"Ülkemizde üretilen çekirdeksiz kuru üzümün yaklaşık yüzde 90’ı ihraç edilmektedir. Dünyadaki ihraç payımız ise yüzde 40-45 arasında değişmekte. Çekirdeksiz kuru üzüm yıllık 400-500 milyon dolar döviz geliri ile tarımsal ürünler bazında ilk üç sıra içinde yer alan önemli ihraç ürünlerindendir. Dış ticarete konu olan ve ülkemizde genellikle kurutmalık olarak değerlendirilen çekirdeksiz üzümün ülkemizdeki tüketimi düşük seviyelerde kalmakta. Yıllık kuru üzüm üretimimiz 955 bin 300 tondur. Ülkemizde kuru üzüm tüketimi yıllık 35-50 bin ton arasında seyretmekte. Okullarımızda uygulanacak kuru üzüm dağıtımı programıyla çocuklarımıza tüketim alışkanlığı kazandırarak, kuru üzüm tüketimimizi artırmak adına önemli bir gelişme kaydedeceğimize inanmaktayız. Anaokulu, uygulama sınıfı, ana sınıfı ve ilkokul öğrencilerine okul sütü ve kuru üzüm dağıtımının önümüzdeki eğitim dönemlerinde de devam etmesi sağlanmalıdır."  

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!