Okul yöneticileri dikkat!

Haberin Devamı

Özellikle MEB’na bağlı okulların kaynak sıkıntısı yaşadığını herkes biliyor… Kayıtlarda bağış, karne parası vb. ile okulların gündeme gelmesi biraz da bundan. Aynı sıkıntı temizlik personeli vb. istihdamında da ortaya çıkıyor. Böyle olunca, okullar velilerin de katkısı ile hizmetli personel çalıştırıyor. İşte tam da bu noktada sorunlar çıkmaya başlıyor.

İşe alınan kimin personeli
İşte bu imkansızlıklar içindeki okullarda işe alınan hizmetli personel kimin personelidir ? Yada şöyle soralım: Kim işe almalı, kimin personeli olmalıdır?
Çalıştığı okulun mu yoksa o okul-aile birliğinin mi? Bu şekilde personel çalıştırılırken okul yöneticilerimiz daha başından buna dikkat etmeliler. Aksi halde SGK’nin ağır cezaları ile karşı karşıya kalabilirler…
Dilerseniz okullarımız için bir yol haritası çizip, yapacaklarını ve riskleri açıklayalım...

Haberin Devamı

İşveren okul-aile birliği olmalı
Bu amaçla daha başında, ilgili SGK müdürlüğüne başvurup bir işyeri dosyası açılmalı. Dosya açılırken, şu hususa özellikle dikkat edilmeli: İşe alınan kişinin, diyelim (X) Lisesinin değil de (X) Lisesi Okul Aile Birliği’nin çalışanı olduğu özellikle vurgulanmalı ve işyeri numarası buna göre alınmalı. Sanki özel bir işyeri gibi...

Personelin sigorta girişi bu dosyadan yapılmalı
İşe alınan personel ister emekli olsun ister olmasın sigorta girişi daha önce alınan dosya numarası üzerinden yapılmalı.
 
Prim bildirgesi süresinde verilmeli

İşe alınan personel için okul-aile birliği işverenliği, aylık sigorta günlerini ve kazancını gösteren belgeyi her ay için takip eden ayın 23’üne kadar SGK’ya vermeli.. Bütün bu işlemler internetten yapılacaktır.

Dosya baştan doğru açılmalı
Okulda çalıştırılacak olan personel okul-aile birliğinin personeli olmalı dedik. Aksi halde ciddi problemler çıkar dedik.
Örneğin, işe alınan emekli bir kişi olup da onu okul idaresi kendi işçisiymiş gibi yine kendi adına açılan dosyada bildirir ise o kişinin emekli aylığı kesilir. Dahası, aylık kesme işlemi gecikmeli olacağı için, o vakte kadar ödenmiş emekli aylıkları da işçiden geri istenir.
Burada kritik nokta dosta numarasının hangi rakamla başlayacağıdır. SGK okul için numarayı “3” ile başlatırken, okul-aile birliği için “2” ile başlatır.
İşe alınacak personelin mutlaka okul aile birliğinden yani “2” ile başlayan dosya numarasından girişi yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Bu sebeple aylığı kesilenler için ne yapılabilir
Bunun için önereceğimiz yol da yukarıdaki formüle uygundur. Okuldan sigorta girişi yapılanlar için Okul ve okul-aile birliği SGK ya dilekçe vermeli, o işçinin okul aile birliğinin işçisi olduğunu söylemeliler. Açılmamış ise okul aile birliği adına dosya açılmalı. Okuldan yapılan bildirimler ise okul-aile birliği için açılan dosyaya aktarılmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları