Okul servisinde korsana

Güncelleme Tarihi:

Okul servisinde korsana
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2017 16:22

İstanbul’da servisçiler arasında yaşanan silahlı çatışma, okulların açılmasına sayılı günler kala velileri tedirgin etti. Ankara’da okul servislerine yönelik denetimlerin sıkı tutulduğunu belirten Servisçiler Odası Başkanı Tuncay Elmadağlı, “Veliler, taşımacılık yapan kişilerin korsan olup olmadığına dikkat etmeli” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

İstanbul Ümraniye’de bir ilkokulun bahçesinde öğrencilerin taşınmasıyla ilgili servisçiler arasında yaşanan ve bir kişinin öldüğü, iki kişinin de yaralandığı çatışma, Başkentli velileri de tedirgin etti. İstanbul’daki olayın kabul edilemez olduğunu belirten Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Tuncay Elmadağlı, oda olarak kendi denetimlerinin yanında Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Emniyeti’ne bağlı ekipler sayesinde de Başkent’teki denetimlerin daha sıkı olduğuna dikkat çekti. Okul aile birliklerine ve velilere “Art niyetli kişilerin önüne geçmek amacıyla servis taşımacılığı yapan kişilerin korsan olup olmadığına dikkat etsinler” uyarısında bulunan Başkan Elmadağlı şunları söyledi:

DENETİMLE SIKINTI YAŞANMIYOR

“Ankara’da servis taşımacılığı tamamen kontrol altına alınmış, bu işi kimlerin yapıp yapmayacağıyla alakalı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından düzenlemeler yapılmış durumda. C plakalı araçların dışında servis taşımacılığı yapılmasına izin verilmemekte. C plakalı araçlar da her yıl belediyeden gerekli çalışma izinlerini almak zorunda. Bu denetim sistemi olunca sıkıntılar yaşanmıyor. Sabıka kaydı, mesleki yeterlilik belgesi, psikoteknik belgesi, şoförün ehliyetinin yeterli olup olmadığı, sosyal güvencesinin bulunup bulunmadığına kadar gerekli izin verilirken bu hususlara tek tek bakılıyor.

Haberin Devamı

İKİ EKİP SÜREKLİ AKTİF

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, Zabıta Daire Başkanlığı’nın sadece C plakalı servis araçlarını denetleyen bir karakol amirliği var. Bu aktif vaziyette çalışıyor. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nün de sadece korsan servis araçlarına bakan ‘korsan ekibi’ var. Ankara’da bu tür olaylar yaşanmaz. 12 yıldır görevdeyiz böyle bir olayla da karşılaşmadık.”

Okul servisinde korsana

VELİLER DE DENETLEMELİ

Okul aile birliği ve velileri de dikkatli olmaları konusunda uyaran Tuncay Elmadağlı, “Okul aile birliklerimiz özellikle bu taşımacılığı kime verdiklerine, hangi şartlarda verdiklerine mutlaka dikkat etsinler. Bu işi yapma yeterliliğine sahip olup olmadıklarına baksınlar. C plakası olup olmadığına, okul taşıtı özelliklerinin olup olmadığına mutlaka hassasiyet göstersinler, şoföre sorsunlar. Biz istiyoruz ki velilerimiz de bizi denetlesin. Bu şoförü bize de sorsun kendisine de ‘ehliyetini ve belgeleri görebilir miyim’ desin. Yaşanan olaylar hoş olaylar değil. Biz denetlediğimiz kadar veliler de denetlerlerse daha iyi olur. Biz gerekli denetimleri yapıyoruz. Ne kadar denetlerseniz denetleyin çocuğunu servise bindiren kişinin denetlemesi daha önemli” diye konuştu.

Haberin Devamı

Okul servisinde korsana

BU YIL İLK KEZ UYGULANACAK

Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Tuncay Elmadağlı bu yıl uygulanacak yeni denetim sistemini ise şöyle anlattı:
“Bu yıl Türkiye’de olmayan bir uygulama başlatıyoruz. Ankara Valiliği oluruyla imzalandı bu sene yürürlüğe giriyor. Jandarma, Emniyet, Büyükşehir Zabıtası, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve odamızdan oluşan bir ekip kurulacak. Bu ekip gelecek şikayetleri tek tek değerlendirecek ve okulları tek tek denetleyecek. Servis taşımacılığının düzgün verilip verilmediği, okullardaki servis araçlarının uygunluk belgesinin olup olmadığı, şoförlerin kayıtlarının tutulup tutulmadığı tüm hepsini okula gidip kontrol edecek. Bununla ilgili gerekli tutanakları hazırlayacak anında olay yerinde cezai yaptırım olacak. Korsan araçları da denetleyecek. Yapılan yanlışlar varsa valilik kanalıyla gerekli soruşturma da başlatılacak. Bu yıl 2017-2018 eğitim öğretim yılında buna da başlıyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!