Okul kantinleri mercek altında

Güncelleme Tarihi:

Okul kantinleri mercek altında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2018 09:51

Okul kantinleri mercek altında

Haberin Devamı

 

Aslı DURAN/ ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, okul kantinlerinde gıda ve hijyen denetimi yapıldığını, olumsuz bir durumla karşılaşanların 'Alo 174' gıda hattına şikayette bulunmasını istedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, 17 Eylül'de başlayacak yeni eğitim öğretim yılı öncesi okul kantinlerine yönelik kent genelinde denetim yaptıklarını söyledi. Hijyen denetimleri hakkında bilgi veren Özen, 2017 yılında Antalya'da okul kantinlerinin de aralarında bulunduğu 27 bine yakın gıda işletmesine yönelik denetim yapıldığını vurguladı. Bu işletmelere 40 bin denetim yapıldığına değinen Mustafa Özen, bu yıl ise Antalya kent merkezi ve ilçelerinde 26 bin denetim yapıldığını söyledi. Toplam işletme sayısının 28 bin 477 olduğuna değinen Özen, yıl sonuna kadarki hedeflerinin ise 42 bin denetim olarak açıkladı.

787 KANTİN DENETLENECEK

Denetimlerin sektörlere göre kategorize edildiğini de vurgulayan Mustafa Özen, turizm sezonunda turistik tesislerin, okul sezonunda ise kantin ve okul çevresindeki işletmelerin denetlendiğini belirtti. Kent merkezi ve ilçelerde toplam 787 okul kantini olduğuna işaret eden Özen, bu kantinlerin her dönem başı en az 2 kez denetlendiğine değindi. 2017 yılında 787 kantine yönelik toplam 1911 denetim yapıldığını anlatan Özen, "60 kantinde olumsuzluk tespit edildi. 50'sinde ise evrak eksikliği belirlendi. Bunlara eksikliklerin giderilmesi için süre verdik. 10 işletmeye ise idari para cezası uyguladık" dedi.

İnsan sağlığını tehdit edecek hiçbir duruma izin vermediklerini ifade eden Mustafa Özen, "Okul kantinleri bizim geleceğimizi emanet edeceğimiz çocukların beslendikleri yerler. Kantinlerde hijyen ve yapısal konuda olumsuz bir durumda karşılaştığımızda hemen işlem yapıyoruz" diye konuştu.

KANTİNLER VE OKUL ÇEVRESİ DENETİM ALTINDA

Mustafa Özen, okul kantinleri ve okul çevresindeki denetimlerde ürünlerin mevzuata uygun olup olmadığını, ürünlerin son kullanma tarihini, muhafaza edilme şartlarını ve çalışanların hijyen belgesi olup olmadığını, çalışanların kılık kıyafetlerinin uygun olup olmadığını denetlediklerini söyledi. Döner ve köfte türü ürünlerden numune alıp tahlil yapıldığına da dikkati çeken Özen, "Bu tür denetimleri her işletmede yapıyoruz. Ama okul kantini olduğu zaman daha fazla detaylı denetim gerçekleştiriyoruz" dedi.

BİLİNÇLİ TÜKETİCİ

Gıda güvenliği konusunda tüketicinin bilinçlendirilmesi konusunda adımlar attıklarını da belirten Mustafa Özen, "Sık sık denetimler yapıyoruz ancak asıl hedefimiz bilinçli tüketici oluşturmak. Tüketici denetçi pozisyonuna geldiği zaman bu işletmeler 24 saat denetim altında olur. Bu politikayla 19 ilçemizin tamamında haftada en az bir kere olmak kaydıyla stant açıyoruz. Vatandaşlarımıza, alışveriş yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini konusunda eğitim veriyoruz. 2017 yılından itibaren başlayan projeden çok verim aldık" diye konuştu.

GIDA İLE İLGİLİ ŞİKÂYETLERİNİZİ ALO 174'E BİLDİRİN

Kamu ve kantin işletmecilerinin sorumluluğu ve bilincinin yanında okul idaresinin ve velilerin bilinçli bir şekilde gıda takibi yapılmasının önemine vurgu yapan Mustafa Özen, "Öğretmenler, veliler, öğrenciler okul kantinlerinde hijyen ile ilgili karşılaştıkları olumsuzlukları mutlaka 174 Alo Gıda hattına bildirmeli. Bu denetimlerimize önemli katkı sağlayacaktır" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!