Okul çağında beslenme bozukluğuna dikkat

Güncelleme Tarihi:

Okul çağında beslenme bozukluğuna dikkat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2017 12:47

Okul çağında beslenme bozukluğuna dikkat

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ÖZEL OFM Antalya Hastanesi diyetisyeni Derya Devrim Dalkılınç, Kepez Belediyesi Osman Gazi Semt Konağı ve Orhan Gazi Semt Konağı'nda eğitim alan çocuklara sağlıklı beslenmeyi anlattı.

Diyetisyen Derya Devrim Dalkılınç, sağlık beslenme konusunda çocuklara seminer verdi. Ailelerinin de katıldığı seminerde, okul çağında beslenmenin püf noktalarını anlatan Dalkılınç; beslenmenin sadece karın doyurmak anlamına gelmediğine dikkati çekti. İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarlarda alması gerektiğini vurgulayan Derya Devrim Dalkılınç, "Bu öğelerin herhangi biri alınmadığında veya gerektiğinden az veya çok alındığında, büyüme ve gelişmenin engellendiği veya sağlığın bozulduğu bilimsel olarak ortaya konmuştur. Yetersiz ve dengesiz beslenme tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çocukların sağlığını tehdit etmekte, bu durum çocukluk çağı hastalıklarının yanı sıra; yetişkinlikte görülen birçok hastalığın da temelinin atılmasına sebep olmaktadır. Bu hastalıklar şişmanlık, zayıflık, kabızlık, kansızlık, diş çürükleri, diyabet hiperlipidemi, hipertansiyon, kalp-damar ve kanser türleridir" dedi.

AİLELER, ÇOCUKLARINA ÖRNEK OLMALI

Özellikle 6-12 yaş grubunu kapsayan çocuklarda, yavaş ama sürekli olan büyüme ve gelişmenin ergenlik döneminde arttığına dikkat çeken Derya Devrim Dalkılınç; en hızlı büyümenin kızlarda 10-12, erkeklerde ise yaklaşık 11-14 yaşında başladığını söyledi. Okul çağında kazanılacak beslenme alışkanlığının, ömür boyu devam ettiğine vurgu yapan Dalkılınç, "Okul çağı çocukları yaşamlarının en önemli süreçlerini ve günün büyük kısmını okulda geçirir. Bu dönem fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişim ile büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, bireylerin bilgi almaya ve alışkanlık kazanmaya en elverişli oldukları dönemdir. Bu dönemde hem iyi hem kötü yeni davranışlar gelişebilir. Ev dışında, aileden ayrı yemek yemeye başlarlar. Öğretmenlerinden, arkadaşlarından, reklamlardan etkilenirler ancak en belirleyici olan ailedir. Bunun için ebeveynler olarak sizlerin temel beslenme bilgisine sahip olmanız ve çocuklarınıza örnek olmanız gerekir" diye konuştu.

AİLELER NELER DİKKAT ETMELİ?

Normal büyüme ve gelişimi sağlama, beden ağırlığı denetimini sağlama ve okul başarısını artırmada dengeli beslenmenin çok önemli olduğunu anlatan Dalkılınç, ailelere şu önerilerde bulundu: "Çocuklarınıza sağlıklı beslenmeyi öğretin ve örnek olun. 3 ana, 2-3 ara öğünde yeterli su ve posa tüketmesini sağlayın. Açıkta satılan yiyecekleri almama, her yemekten önce el yıkama, sebze ve meyveleri yıkadıktan sonra yeme konusunda uyarın ve alışkanlık kazanmalarını sağlayın. Yemeği ödül veya ceza olarak kullanmayın. Tabağını aşırı doldurmayın. Ana ve ara öğün içeriklerini ve saatlerini planlayın. Ara öğünlerde gazlı içecek vermeyin, süt veya taze sıkılmış meyve suyu daha uygun. Çocuğun gün içinde tükettikleri takip edilmeli yeterli beslenip beslenmediği irdelenmelidir."

YEDİKLERİNİ TAKİP EDİN

Derya Devrim Dalgılıç, çocukların ev dışında yediği yiyeceklerin bilinmesi gerektiğini, eksik tükettiği besin grubunun evde tamamlanmasını gerektiğini söyledi. Çocuğun boy ve kilosunun izlenerek büyüme ve gelişiminin normal olup olmadığının takip edilmesinin önemine işaret eden Dalkılıç, "Öğlen yemeğini atladığı zamanlar oluyor mu bunlar takip edilmeli. Ara öğünde yiyeceklerini çeşitlendirin, üzerine konuşarak beraber karar verin. Hem sağlıklı yiyecekleri içeren, zaman zamanda onu mutlu edecek alternatiflerin olduğu bir liste yapın. Market alışverişine beraber çıkarak besin etiketlerini okuyun, karşılaştırma yapın. Enerji, protein, lif ve kalsiyum içeriklerine bakın. Daha az tuz, şeker ve yağ içeren yiyecekleri tercih edin. Sağlıklı öğünler hazırlayıp görünür bir yere koyarak yemelerini sağlayabilirsiniz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!