Oktay Ekşi: Sabotaj...

Oktay EKŞİ
Haberin Devamı

Necmettin Erbakan bu satırların kaleme alındığı dakikada, Türkiye‘nin en mutlu adamıydı.

Nazlı Ilıcak daha çocukluk çağından beri iftihar ettiği ‘‘isyankar’’lığının yeni bir örneğini ortaya koyma fırsatını bulduğu için mutluydu.

Merve Kavakçı kendisine Necmettin Erbakan tarafından verilen sadece Meclis'i değil, sistemi de birlikte torpilleme görevini Meclis Genel Kurul salonuna, siyasi bir simge haline gelmiş olan ‘‘başörtüsü’’ ile girerek yerine getirdiği için mutluydu.

Tıpkı bir terör çetesi gibi hareket ettikleri belli.

Geride sabotaj planlarını hazırlayan bir beyin var. Yaptığı PKK‘nın önce ‘‘kutsal bir görev yapacağına’’ inandırdığı, sonra beline bomba sarıp belli bir tarihte belli bir yerde o bombayı patlatarak hem kendi canına hem de masum insanların canına kıymasını sağladığı kadın militanları kullanmasından özde zerre kadar farklı değil.

Sabotaj planının sahibi belli ki Necmettin Erbakan’dan başkası değil.

Nazlı Ilıcak‘la Merve Kavakçı da sabotaj planının uygulayıcıları. Görev bölümünü böyle yapmışlar. Ama Erbakan‘la Ilıcak açısından sorun yok. Çünkü bomba onların değil Kavakçı‘nın beline sarılı.

Dün Meclis'te yaşananlar işte bundan ibaret idi.

Bülent Ecevit hem ‘‘sorumluluk duygusu’’ sahibi olan ve hem de şu anda Türkiye‘yi yönetme sorumluluğu taşıyan bir devlet adamı sıfatıyla dün bu sabotaj teşebbüsüne en doğru teşhisi koydu. Merve Kavakçı‘nın ‘‘başörtüsü ile Genel Kurul salonuna girmesini’’ herhangi bir bireyin özel yaşamında istediği kıyafeti giymesi gibi görmek imkánı olmadığını vurguladı. TBMM gibi ‘‘en yüksek kamu kurumunda görev yapacak insanların o‘nun kurallarına uyması gerektiğini’’ söyledi. Ama asıl önemli mesajını, ‘‘burası devlete meydan okunacak yer değildir’’ diyerek verdi.

Dün yaşanan olayın özünde önemli bir talihsizlik vardı:

Kurallar gereği en yaşlı üye olduğu için Meclis'in ilk birleşimini yönetme durumunda olan Elazığ DYP Milletvekili Ali Riza Septioğlu maalesef cumhuriyetin temel değerlerini özümsemiş biri değil. O nedenle Merve Kavakçı‘nın eyleminin içerdiği sistemi sabote etme amacını görmedi. Çünkü konuya yaklaşımı sistemle değil ama kendi bilgi düzeyi ile uyumluydu.

Bu satırların kaleme alındığı dakikalarda henüz Merve Kavakçı krizi çözülmüş değildi. Başkan Septioğlu‘nun oturumu saat 20.00'ye kadar ertelemesi nedeniyle Kavakçı Genel Kurul salonundan çıkmış, o nedenle yemin törenine devam olanağı doğmuştu. Ancak sıra kendisine geldiği zaman Kavakçı'nın salona girmesi ve inadını sürdürmesi ihtimal dışı değildi.

Sizin bu satırları okuduğunuz dakikayı birlikte yaşayacağız.



Yazarın Tüm Yazıları