Oktay Ekşi: Piyano çalan köylülere doğru...






Oktay EKŞİ
Haberin Devamı

Mesudiye/Ordu

Olmaz mı diyordunuz? Türkiye'nin yeminli negatifleri, her şeyin kötü, her yapılanın yanlış olduğunu savunarak kendilerini önemli kılmaya çalışan tipleri buraya gelmeliler.

Gelmeli ve Çavdar merkezli Köy-Kent uygulamasının başlamasından sadece dokuz ay sonra bir yörenin nasıl canlı bir şantiye haline geldiğine gözleriyle tanıklık etmeliler.

Dokuz ay da lafta dokuz ay... Çünkü Köy-Kent projesiyle ilgili ihalelerin yapılması ilk iki ayı aldı götürdü. Üçüncü ay yani kasım, Mesudiye'de kışın bastırdığı aydır. Yani kazma vuramaz, inşaat yapamazsınız.

Yeni inşaat mevsiminin nisanda başladığını düşünürseniz, temmuz başına kadar elinizde sadece üç ay kalır. Bunun da yarısı bu yılki gibi yağmurlu günlerle geçince iner bir buçuk, bilemediniz iki aya...

Gelin de bu iki ay içinde Köy-Kent projesine dahil 157 ayrı işi (projeyi) gerçekleştirin.

Şafak Başa isimli genç, çalışkan ve içi ateş dolu bir kaymakamın -Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Selçuk Polat'ın desteğiyle- yarattığı mucize işte bu birbuçuk, iki ayın ürünü.

İki gündür Köy-Kent projesinin uygulandığı alanı ve köyleri dolaşıyoruz:

İnanılmaz sonuç alınmış... Projenin uygulandığı dokuz köyü birbirine bağlamak için tamamen yeni 35 km. yol yapılmış. Ayrıca köyler arasındaki 17 kilometrelik ana ulaşım yol ağının iş makinesi girmeyen sadece 2 kilometresi kalmış. Yani kan damarları açılmış.

Köylerin hepsinin su ve kanalizasyon sorunları çözülmüş. Elektrikten, telefondan söz etmeyelim... Döşenen fiber optik kablo ile köylerin internet bağı kurulmuş. Çetin Altan'ın piyano çalan köylülerinin tohumu buraya atılmış. Kurulan Köy-Kent Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin ORKÖY'den sağladığı krediyle yaptırdığı Orman Ürünleri İşleme ve Değerlendirme Tesisi hemen hemen bitmiş. Müteahhidi Feyzi Ünal müthiş bir iş başarmış. Makineler konmuş. Yılda 5 bin ton tomruktan okullar için sıra, masa vs. yapmayı amaçlayan fabrika, nerdeyse düğmeye basılıp işletmeye açılacak noktayı yakalamış.

Yapılanları tek tek saymaya kalkarsak bu yazının boyunu kat kat aşacak kadar yere ihtiyaç doğuran bir Kırsal Kalkınma Projesi bu... Yol yapımı sırasında vatandaşın kendi arazisini tahsis etmekten kaçınması nedeniyle doğan aksaklıkları bir yana koyarsanız, hemen her şey tam vardiye gerçekleşme yolunda. Nitekim daha şimdiden köylere can gelmiş. Yöre dışında yaşayanlarda geri dönüş hareketi başlamış. Örneğin 90 aile şimdiden dönmüş. Modern ve yeni bina yapımı hız kazanmış. Türkiye'deki ‘‘işyeri kapatma’’ salgınının aksine burada yeni işyerleri açma modası başlamış. Amacına ancak iki yıllık bir uygulamadan sonra varması beklenen Köy-Kent projesi şimdiden başarıyı yakalamış.

Benim gibi Köy-Kent'i uzun yıllar eleştiren birinin tespitidir bu.

Yazarın Tüm Yazıları