Oktay Ekşi: İğrenç bir zihniyet

Oktay EKŞİ
Haberin Devamı

Türkiye'ye gelip -üstelik diplomatik nezaket kurallarını mahsus çiğneyerek- bizim Bakanlara ve Başbakan'a ‘‘insan hakları’’ dersi verirken pek bir ‘‘bilmiş’’lik ve ‘‘kendinden emin’’lik taslıyorlar.

Öyle ya... İsveç Avrupalı, İsviçre Avrupalı... Lüksemburg bile cirmine bakmadan attığı havaya göre, Avrupa'nın ta kendisi...

Bir insan ‘‘Avrupalı’’ olunca yarışa koşu pistinin yarısından başlar... ‘‘Hukuk’’ ne derse desin, tüm ‘‘haklılık’’ peşinen 'Avrupalı'nındır. O nedenle siz hakkınızı savunmak durumundaysanız lafa ‘‘0’’ noktasından değil, daha geride bir yerden başlamak zorunda kalırsınız.

İşte bu kafanın Dışişleri Bakanı sıfatlı üç temsilcisi geçen hafta Türkiye'deydi:

Biri İsveç, biri İsviçre, öteki Lüksemburg Dışişleri Bakanı.

HADEP'li belediye başkanları olayı onlar buradayken başladı. Derhal efeleniverdiler. ‘‘PKK'ya yardım ve yataklık etmek’’ suçuyla yargıya teslim edilen üç Başkan ‘‘seçilmiş’’miş. ‘‘Seçilmişleri tutuklamak’’ doğru değilmiş.

Başkanlar ‘‘derhal serbest bırakılmazlarsa’’ Avrupa Birliği'nin Türkiye ile ilişkileri çok kötü olurmuş.

Kadere bakın ki... Onlar tepkilerini bu şantaj ifadeleriyle ve terbiyesiz bir üslupla ortaya koyarken Avrupa Birliği ortağı ülkelerden İspanya'da da, Türkiye'dekine pek benzeyen olaylar yaşandı. Ülkenin kuzeyindeki Bask bölgesinin bağımsızlığı talebiyle terör eylemleri yapan ETA isimli örgüt, son olarak Bask Bölgesi Sosyalist Parti Başkanı ile Koruma Görevlisini öldürünce Başbakan Jose Maria Aznar, oradaki HADEP'i yani Bask'çıları destekleyen Bask Milliyetçi Partisi'ni (PNV) çok ağır bir şekilde suçladı. Bugünkü Hürriyet'te okuyacağınız gibi onlara;

‘‘Ya katillerin yanındasınızdır ya da öldürülenlerin yanında. Nötr (tarafsız) olamazsınız. Bu suç ortaklığıdır’’ diye sert çıktı.

Hatta daha da ileri gitti. Bu partiyi, PKK'nın siyasi kolu ERNK'nın mübadili olan Herri Batasuna ile suç ortaklığı yapmakla suçladı. Aznar, ‘‘Tüm bu ülkede olupbitenden sonra PNV liderlerinin Herri Batasuna (ETA destekçileri) ile olan bağlarını kopardıklarını çıkıp kamuoyu önünde ve resmen söylememeleri gerçek bir kepazeliktir’’ dedi.

Alın o sözleri Türkiye'ye aktarın... Bülent Ecevit'in HADEP'lilere, ‘‘PKK'nın siyasi kolu ERNK ile ilişkinizi kesin’’ dediği anlamına gelir.

Ama siz böyle bir polemik lafıyla değil de yargının el koyacağı kadar somut -yani kanıtları olan- bir iddiayla HADEP'liler hakkında işlem başlatırsanız, ‘‘Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin çok kötü olacağı’’ tehdidiyle karşılaşırsınız.

Çünkü o İspanya'dır. Çünkü İspanya ‘‘Avrupalı, üstelik Hıristiyan’’dır. Çünkü İspanya parçalanmamalı ama Türkiye -mümkünse- parçalanmalıdır.

Hayır... Asıl ‘‘çünkü’’yü biz söyleyelim:

Çünkü Batılının çift standartlısı, dünyanın en aşağılık yaratığıdır.

Yazarın Tüm Yazıları