Oktay Ekşi: Bu yanıt yeterli mi?

Oktay EKŞİ
Haberin Devamı

Bazı dostların ‘‘işitme’’ veya ‘‘görme’’ duyusunda anlaşılan azalma var. O yüzden olacak ne Hikmet Çetin'den ne de Deniz Baykal'dan ses çıktı. Oysa bu sütunda 12 Şubat günü, bir zamanlar Başbakan Yardımcısı sıfatı taşıyan bu ‘‘dost’’lara -bizce- önemli bir soru yöneltmiştik:

‘‘Batman Valisi'nin ithal ettiği silahlar ve kurduğu ‘özel donanımlı birlik' konusunda bilginiz var mı?’’ demiştik.

Gerçi sadece onlara değil aynı konumdaki Murat Karayalçın’la, bu meseleyi ele alıp 1997 yılında bir ‘‘araştırma’’ başlatan Mesut Yılmaz'a da, ‘‘Bu araştırma sonunda neden kimse sorumlu tutulmadı, neden kimsenin yakasına yapışılmadı’’ diye sormuştuk.

Karayalçın hiç değilse telefonla aradı. Konuyla ilgili net bir bilgisi olmadığını ama geriye doğru araştırma yapacağını söyledi. Yasalara aykırı bir durum varsa, sorumlunun -kendisi bile olsa- hesap vermesi gerektiğini o da vurguladı.

Yapacağı araştırma bitince vereceği bilgiyi size aktaracağız.

Mesut Yılmaz ise gönderdiği açıklamada, o tarihteki Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş'ın ‘‘Susurluk’’ konulu raporunun 17'nci maddesinde yer alan ‘‘Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hibe silahları konusunun, tahsis edilen kaynaklar da dahil olmak üzere incelenmesi ve soruşturulması’’ konusunda 23 Ocak 1998 günü talimat verdiğini bildirdi. Müfettişler hey'etince yürütülen çalışmalar sonunda bir kısım yetkililer hakkında dava açıldığını belirtti ve şöyle dedi:

‘‘Hemen belirtmek isterim ki, Başbakanlık yaptığım dönemde Batman'daki Karma Özel Harekát Birliklerine para verilmesi konusunda herhangi bir YPK (Yüksek Planlama Kurulu) kararı alınmamıştır.

Esasen şu anda İçişleri Bakanlığı'nca soruşturulan konular, Başbakanlığım döneminde, tarafımdan verilen talimatın sonucu düzenlenen raporlar üzerine yürütülmektedir.

Başbakan olarak görev yaptığım dönemde bu konuda üzerime düşen her türlü görev yerine getirilmiştir.’’

Sayın Yılmaz'ın duyarlığı iyi ama, kendisi bizim ‘‘Batman’’ olayıyla ilgili sorumuzdan çok ‘‘Susurluk’’ bağlantılı olaylara açıklık getirmiş. Daha doğrusunu isterseniz, anlaşılan Yılmaz bu konuda herhangi bir araştırma yaptırmamış. Çünkü biz ‘‘Batman Valisi'nin ithal ettiği’’ silahlardan söz etmiştik. Oysa o, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ‘‘hibe’’ görüntüsü altında getirttiği silahları anlamış.

Nitekim Gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, ‘‘Batman Valisi'nin getirttiği silahlardan 507 bin dolarlık kısım eğer yurda girdiyse bu eylem düpedüz kaçakçılıktır’’ diyor. Yani ortada tamamen başka bir olayın varlığına işaret ediyor.

Sayın Yılmaz'ın, ‘‘Susurluk’’ dahil her konuda gerçeğin ortaya çıkmasını güçlü bir şekilde ifade etmekle kalmayıp artık sonuç almasına da ihtiyaç var.

Yazarın Tüm Yazıları